2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ - στην Βιάννο Κρήτης

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

ΒΙΑΝΝΟΣ 13-15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013



Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις διεξήχθη στις 16-17.9.2011, τις ημέρες που ελάμβανε χώρα η δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας για την υπόθεση του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Επί του πιεστηρίου, ήρθε και η ανακοίνωση του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, που συνδιοργανώνουν η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Δήμος Βιάννου και η Περιφέρεια Κρήτης, στην Άνω Βιάννο, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2013, καθώς και της επίσημης τελετή μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, η οποία θα γίνει την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Πανδημοτικό Ηρώο των Αμιρών Βιάννου.
Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου συμπίπτει με την μαύρη επέτειο των 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, του δεύτερου μεγαλύτερου Ολοκαυτώματος στην χώρα με 401 νεκρούς (461 συνολικά κατά την διάρκεια της Κατοχής) και, συνεπώς, η προσπάθεια είναι να δοθεί η ανάλογη σημασία στις εκδηλώσεις για να τιμηθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο η μνήμη των θυμάτων και να δοθεί ώθηση στο θέμα της διεκδικήσεως των γερμανικών αποζημιώσεων και συνολικώς των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, κατοχικό δάνειο, κρατικές επανορθώσεις, επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών). Κατά τους διοργανωτές, στόχος του Συνεδρίου, είναι να συμβάλει στην ανάδειξη και ιστορική διερεύνηση των Ολοκαυτωμάτων στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής και την περαιτέρω τεκμηρίωση και ενίσχυση της διεκδικήσεως των γερμανικών οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αποδόσεως αποζημιώσεων στα θύματα, επιστροφής του κατοχικού δανείου με τους νομίμους τόκους, αποδόσεως των κρατικών επανορθώσεων, επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών). Διαρκής επιδίωξη είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα και να  συμβάλουν στην προσπάθεια ν’ αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα. Στην διάρκεια του Συνεδρίου θα συζητηθεί και θα διαμορφωθεί σχετικό ψήφισμα, ενώ μετά το Συνέδριο θ’ ακολουθήσει η έκδοση τόμου πρακτικών.
Στο Συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι των ενώσεων θυμάτων, φορέων διεκδικήσεως των γερμανικών οφειλών και δήμαρχοι των μαρτυρικών δήμων από πολλές μαρτυρικές περιοχές της Ελλάδος. Συμμετέχουν ο Μ. Γλέζος (πρόεδρος του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα»), ο Στ. Περράκης (καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο και πληρεξούσιος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας για την υπόθεση του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης), ο Γ. Μαργαρίτης (καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο ΑΠΘ), ο Πρ. Παπαστράτης (καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), η Χρ. Σταμούλη (συνήγορος των θυμάτων του Διστόμου), ο Τ. Ηλιαδάκης (μαθηματικός, πολιτειολόγος και συγγραφέας), ο Ν. Χριστοδουλάκης (καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τ. υπουργός), η Π. Ρηγοπούλου (καθηγήτρια ΕΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), η Ντ. Μαρούδα (επ. καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπισήμιο), ο Δ. Βασιλειάδης (ερευνητής και συγγραφεύς), οι δημοσιογράφοι-ιστορικοί ερευνητές Γ. Δάμα, Λ. Δημάκας, Δ. Κούκουνας, Γ. Λεκάκης, Π. Σαββίδης, κ.ά.
Θα δωσουν επίσης το παρών ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Chr. Schminck-Gustavus, που έχει με την έρευνά του αναδείξει το Ολοκαύτωμα στους Λυγκιάδες, η ομάδα «AK Δίστομο» από το Αμβούργο με επί κεφαλής τον δικηγόρο M. Klingner, που έχει στηρίξει νομικά και κινηματικά για πάνω από 10 χρόνια την υπόθεση της διεκδικήσεως και αποδόσεως των αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα, και ο J. Lau, ο δικηγόρος που κέρδισε την υπόθεση του Διστόμου, σε συνεργασία με τον αείμνηστο Γ. Σταμούλη, στα ιταλικά δικαστήρια.
Επίσης θα είναι παρόντες και οι αγωνιστές και πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων ΠΣΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΕΑΕΑ, Στ. Ζαμάνος, Β. Μπρακατσούλας και Χρ. Τζιντζιλώνης, γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς και εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Χαρ. Ερμείδης, κ.ά.).
Στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώνονται και αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΒΙΑΝΝΟΣ, ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΒΙΑΝΝΟΥ, ΚΡΗΤΗ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΝΑΖΙ, Γ ΡΑΙΧ, ΗΡΩΟΝ, 2011, 2013, Γλεζος, Εθνικο Συμβουλιο Διεκδικησης των Οφειλων της Γερμανιας προς την Ελλαδα, Περρακης, Χαγη, Μαργαριτης, Παπαστρατης, ΣταμουληΗλιαδακης, Χριστοδουλακης, ΡηγοπουλουΜαρουδα, Βασιλειαδης, Δαμα, Δημακας, Κουκουνας, Λεκακης, Σαββιδης, Schminck-Gustavus, Λυγκιαδες, AK Διστομο, Αμβουργο, Klingner, Κλινγκερ, Lau, Λαου, Διστομο, Σταμουλης, ΠΣΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΕΑΕΑ, Ζαμανος, Μπρακατσουλας, Τζιντζιλωνης, Ερμειδης

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ