Εύβοια, το κλειδί της Ελλάδας

Εύβοια, το κλειδί της Ελλάδας



Την Κυριακή 23 Μαρτίου, διεξήχθη η εκδήλωση «Εύβοια, το κλειδί της Ελλάδας» την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Χαλκίδας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών».
Την εκδήλωση παρηκολούθησε πλήθος Χαλκιδέων στην αίθουσα «Πλατανιώτη» του ξενοδοχείου «Λούσυ», καθώς και επώνυμες προσωπικότητες όπως ο Αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος, ο Δήμαρχος Αθ. Ζεμπίλης, ο βουλευτής Δ. Αναγνωστάκης, ο τέως Δήμαρχος Ελευθ. Παπαγεωργόπουλος.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Κ. Δήμος, Δικηγόρος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και εντυπωσίασε εξαιρετικά με την ρητορική του δεινότητα και την μεστότητα των λόγων του περί συνέχειας της γλώσσας του Ομήρου μέχρι σήμερα και της αποδόμησής της επί των ημερών μας.
Από τους  τέσσερις ομιλητές παρουσιάσθησαν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα θέματα.

Ο πρώτος ομιλητής κύριος Ι. Φριτζαλάς ερχόμενος από την Θράκη ανεφέρθη στη γεωστρατηγική θέση της Εύβοιας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα όπου και επεσήμανε ότι η Εύβοια και η Α.Ο.Ζ. της αποτελούν στοιχείο αποδόμησης των επεκτατικών ισχυρισμών της Τουρκίας.


Ο δεύτερος ομιλητής κύριος Α. Αντωνάκος ανεφέρθη στο Κυμαϊκό αλφάβητο και την προσφορά του στον Ευρωπαϊκό λόγο, παραθέτωντας στοιχεία περί της προελεύσεως των γραμμάτων.


Στη συνέχεια ο Ειδικός Γραμματέας του Συλλόγου κύριος Α. Παύλοβιτς, απήγγειλε εξαιρετικά, απόσπασμα ποιήματος του Οδυσσέα Ελύτη «Την γλώσσαν μου έδωσαν Ελληνικήν».


Ο τρίτος ομιλητής κύριος Γ. Λεκάκης ξεκινώντας από τους Άβαντες (με πρώτο βασιλιά τον Άβαντα, γιο του Ποσειδώνα και της Αρέθουσας) και τον Χαλκόδοντα (εκ του οποίου ολόκληρη η Εύβοια ονομάζετο Χαλκωδοντίς και η πρωτεύουσα αυτής Χαλκίς) καταλήγει σε σημαντικά πιθανολογούμενα αρχαία ευρήματα στην περιοχή της Κύμης.


Ο τέταρτος ομιλητής κύριος Ν. Μπαραμπούτης αναφέρθη εν συντομία στην αρχαία Αμάρυνθο καθώς και στο φυτό βαλσαμόχορτο, ονομαζόμενο και σπαθόχορτο επειδή θεραπεύει τις πληγές από σπαθί.
Η παρουσίαση των ομιλητών, με ιδιαίτερα λογοτεχνικό λόγο, έγινε από τα μέλη του Συλλόγου κύριο Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη και κυρία Χριστίνα Πετρογιάννη.





















 









Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ