Γιοχάνεσμπουργκ, ποιητική συλλογή του Γ. Λεκάκη

«Γιοχάνεσμπουργκ»
ποιητική συλλογή του Γ. Λεκάκη

Το εξώφυλλο του Κ. Ανδρέου για την ποιητική συλλογή του Γ. Λεκάκη.

Από τις εκδόσεις «Ιωλκός» είχε κυκλοφορήσει το 1986 η δεύτερη ποιητική συλλογή του Γιώργου Λεκάκη, με γενικό τίτλο «Γιοχάνεσμπουργκ», εμπνευσμένη από τον αγώνα των μαύρων κατά του καθεστώτος του Απαρτχάιντ της Ν. Αφρικής.
Τον πρόλογο της ποιητικής συλλογής αυτής είχε κάνει ο μουσικοσυνθέτης Τάκης Μουσαφίρης, ο οποίος μελοποίησε κιόλας την συλλογή.
Το εξώφυλλο, χαρακτική σε κρύσταλλο, επιμελήθηκε ο Κώστας Φλωρούς.
Η ποιητική συλλογή αυτή μεταφράσθηκε σε πολλές γλώσσες του εξωτερικού. Εκφράσθηκαν με τα καλύτερα λόγια ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νέλσον Μαντέλα, κ.ά.
Το 1992 η ποιητική συλλογή επανακυκλοφόρησε – επειδή εξαντλήθηκε - με την προσθήκη ενός ακόμη ποιήματος, σε μια σπάνια έκδοση 99 συλλεκτικών, αριθμημένων και υπογεγραμμένων αντιτύπων, στοιχειοθετημένων στο χέρι, από κάσα, με τον παλαιό παραδοσιακό τρόπο, τυπωμένων σε επίπεδη πρέσσα, με χειροποίητη βιβλιοδεσία, με 4 αυθεντικά χαρακτικά του σπουδαίου Έλληνος γλύπτη και χαράκτη Κώστα Ανδρέου και ειδικά για την έκδοση αυτή σχεδιασμένο εξώφυλλο, από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, σε πρωτότυπη μεταξοτυπία.
Η ποιητική συλλογή-συλλεκτικό κομμάτι εκτέθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση του Ανδρέου, στην γκαλερί «Ειρμός» της Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗΕκδόσεις «Συνέχεια». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.10.1986.


Το εξώφυλλο της α΄ εκδόσεως της συλλογής.

ΛΕΞΕΙΣεκδοσεις Ιωλκος, 1986, ποιητικη συλλογη, Λεκακης, Γιοχανεσμπουργκ, αγωνας των μαυρων, Απαρτχαιντ, Νοτια Αφρικη, ΜουσαφιρηςΡιτσος, Μαντελα, 1992, συλλεκτικο βιβλιο, χαρακτικα, γλυπτης, χαρακτης, Κωστας Ανδρεου, μεταξοτυπια, γκαλερι Ειρμος Θεσσαλονικης, εκδοσεις Συνεχεια, Φλωρους
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ