Μενάνδρου, Γνώμαι μονόστιχοι - των Ζωής Φυτούση-Γιώργου Λεκάκη

Μενάνδρου

"Γνώμαι μονόστιχοι"


Έμμετρη απόδοση: Ζωή Φυτούση
Πρόλογος-επιμέλεια: Γιώργος Λεκάκης
A΄ Έκδοση: Ιανουάριος 2009
Διαστάσεις: 14X21
Αριθμός σελίδων: 120.



Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται οι στίχοι-γνώμες του Mενάνδρου σε έμμετρη απόδοση στην νεοελληνική από την ηθοποιό Zωή Φυτούση.

Μένανδρος (342-290 π.Χ.), υιός πλουσίων γονέων, του Διοπείθους (εκ Κηφισίας) και της Ηγησιστράτης, είναι ένας διάσημος ποιητής, ηθικολόγος και φιλόσοφος εξ Αθηνών, ο κυριώτερος εκπρόσωπος της νεωτέρας αττικής κωμωδίας. Σατίρισε λεπτότατα κυρίως τον έρωτα και την καθημερινή ζωή.
Συνέθεσε περισσότερες από 100 κωμωδίες, σε διάστημα 30 ετών, από τις οποίες σώζονται μικρά αποσπάσματα. Και εάν τα αποσπάσματα του έργου σου είναι ικανά να σου προσδώσουν τον ανωτέρω αναγραφόμενο τίτλο, του διασήμου ποιητού, τότε μπορεί κανείς να φαντασθεί για τι τάξεως μεγέθους πνεύμα ομιλούμε!" γράφει μεταξύ άλλων ο Γ. Λεκάκης, στον 36σέλιδο πρόλογό του, ο οποίος σχολιάζει κιόλας τα γραφόμενα του Μενάνδρου, όπως τα αποδίδει η Ζ. Φυτούση.

H Zωή Φυτούση γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε και ζει στην Aθήνα. Έπαιξε σε όλα τα είδη του θεάτρου, από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση, κοντά σε όλους τους άξιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, και συνεχίζει να παίζει. Έχει τραγουδήσει όλους τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες μέσα από θεατρικές παραστάσεις και όλα τα τραγούδια της κυκλοφόρησαν σε δίσκους, κασέτες και σύμπακτους δίσκους (cd). Έλαβε μέρος σε πάρα πολλές ταινίες του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου που παίζονται μέχρι και σήμερα με μεγάλη επιτυχία. H παρουσία της επίσης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση είναι αισθητή. Ασχολείται με την λογοτεχνία από ένδεκα ετών και συνεργάζεται με περιοδικά και τοπικές εφημερίδες.

ISBN:  978-960-454-055-6

EKΔOΣEIΣ EPΩΔIOΣ
EPMOY 61 - 54623 ΘEΣΣAΛONIKH
THΛ.: 2310-282782, 282427 - τηλ/πο: 2310-240331

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, ΦΥΤΟΥΣΗ, ΛΕΚΑΚΗΣ, ΚΗΦΙΣΙΑ, ΔΙΟΠΕΙΘΗΣ, ΗΓΗΣΙΣΤΡΑΤΗ, ΑΤΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ, ΑΘΗΝΑ, ΘΕΑΤΡΟ



Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ