Περί Πετρογέφυρων - Η γ΄ Επιστημονική Συνάντηση του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών

Περί Πετρογέφυρων…


Η γ΄ Επιστημονική Συνάντηση

του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων ΓεφυριώνΤο Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2006 στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς Βιβλίου των Αθηνών, θα διεξαχθεί η γ΄ Επιστημονική Συνάντηση του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών (ΚΕΜΕΠΕΓ), με παράλληλη έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας, που αυτήν την φορά έχει ως τίτλο της «Μαστόροι και Γεφύρια».
Στην συνάντηση θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές του χώρου, αλλά και λάτρεις των πάμπολλων καμαρωτών πέτρινων γεφυριών της Ελλάδος.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι – με την σειρά που θα παρουσιασθούν:
Ø      Γκράσσος Γ. εκπαιδευτικός, «Ψηφιακή αναπαράσταση της κατασκευής ενός τρίτοξου πέτρινου γεφυριού».
Ø      Τσότσος Γ. τοπογράφος-μηχανικός «Δυτικομακεδόνες μάστοροι: Γεωγραφική επισκόπηση των τόπων προέλευσεως και δράσεώς τους».
Ø      Φρέντζος Κωνστ. πολιτικός μηχανικός «Οδικές γέφυρες στη νήσο των Κυθήρων κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας».
Ø      Κάππος Ιω. διδ. Ιστορίας «Η λαγκαδινή μαστόρικη τέχνη ως κύρια συνιστώσα της πελοποννησιακής αρχιτεκτονικής ταυτότητος».
Ø      Γιαννικόπουλος Ηλ. δικηγόρος «Το γεφύρι του Κούκου και ο κατασκευαστής του».
Ø      Μαντάς Σπ. εκπαιδευτικός «“Πώς χτίζαμαν γιοφύρια”. Τρεις ιστορίες από την Πίνδο».
Ø      Μαρτίνος Φραγκ. φαρμακοποιός, φωτογράφος «Τα γεφύρια του Αγ. Όρους».
Ø      Καμηλάκης Παν. λαογράφος, ερευν. ΚΕΕΛ «Τα κουδαρίτικα. Η συνθηματική γλώσσα των μαστόρων της Δυτικής Μακεδονίας».
Ø      Χαμάκος Θεόδ. οικονομολόγος «Πώς χτίστηκε το γεφύρι της Γκούρας στην Ανατολή Ιωαννίνων».
Ø      Παπάζογλου Νικ. πολιτικός μηχανικός, καθ. ΤΕΙ «Οι ξυλότυποι των πετρογέφυρων. Φάσεις και στάδια κατασκευής. Εφαρμογή στο γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη στο Ζαγόρι».
Ø      Κτεμύδης Γ. πολ. μηχανικός «Γεφύρια στην Κύπρο».
Ø      Πετρονώτης Αργ. αρχιτέκτων, καθ. Πανεπ. Θεσ/νίκης «Οι γεφυράδες του Γράμμου. Επώνυμες αναφορές».
Ø      Σιακωτάς Βασ. ιστορικός «Μια πρόταση για την επισκευή του 14τοξου γεφυριού της Μονεμβασιάς από ντόπιους μαστόρους στα 1700».
Ø      Κόκκας Νικ. εκπαιδευτικός «Οι Δουλγκέρηδες της Θράκης. Σχόλια στο καταστατικό της συντεχνίας τους στην Φιλιππούπολη».
Ø      Γκανάτσιος Ανδρ. εκπαιδευτικός, φωτογράφος «Τα πέτρινα γεφύρια της επαρχίας Ελασσόνας».
Ø      Κάσσης Μιχ. γλύπτης, λαογράφος «Μανιάτες μαστόροι κι η καμάρα στα πυργόσπιτα. Το γεφύρι της Παλήρου».
Ø      Τσουλές Θεόδ. μηχ. τηλεπικοινωνιών «Τα γεφύρια της Μάνης».
Ø      Έξαρχος Γ. οικονομολόγος-ερευνητής «Αρμάνοι-Βλάχοι μαστόροι (κτιστάδες, αρχιτέκτονες, μηχανικοί). Τεκμηρίωση από γραπτές πηγές».
Ø      Μπεληγιάννη Εύη διακοσμήτρια «Οδοιπορικό στα 20 πέτρινα γεφύρια της Άνδρου».
Ø      Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατ. δ/ντρια ΚΕΕΛ «Τα διαβολογέφυρα των μαστόρων».
Ø      Κουρούπης Γ. φωτογράφος «Τα γεφύρια της Λέσβου».
Ø      Παπαγεωργίου Βασ. δικηγόρος «Ένα ταξείδι στην Περσία. Χτίζοντας τη γέφυρα Γκιρντανέ».
Ø      Λεκάκης Γ. συγγραφέας-λαογράφος «Τα γεφύρια του Καλάμου».

Υπενθυμίζουμε ότι από το ΚΕΜΕΠΕΓ κυκλοφορούν ήδη δυο τόμοι με τα πρακτικά των δύο προηγουμένων επιστημονικών συναντήσεών του, που αποτελούν την συμπυκνωμένη γνώση γι’ αυτά τα πέτρινα ποιήματα.
Ο πρώτος τόμος «Περί Πετρογέφυρων Α΄ - 10 εισηγήσεις και μια μουσική αφήγηση» (σελ. 232), περιλαμβάνει: Το μήνυμα που κουβαλάνε τα πέτρινα γεφύρια στο διάβα των αιώνων. Πέτρινα γεφύρια στον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Οι χορηγοί της κατασκευής των πέτρινων γεφυριών στην με­ταβυζαντινή και νεοελληνική περίοδο. Γεφύρια ευρύτερης περιοχής Ναυπακτίας. Η γέφυρα της Παλαιοσδίνας στην Θεσπρω­τία. Τρίμινα Μπράτιε. Τούρκικα γεφύρια της Ανατολίας την εποχή των Οσμανλήδων. Τα πέτρινα γεφύρια ως τεκμήρια για τον καθορισμό της πορείας των ιστορικών δρόμων. Καταγραφή των πετρογέφυρων στην Βόρειο Ήπειρο. Τα πολύτοξα πεδινά γεφύρια. Γεωμετρική τεκμηρίωση πέτρινων τοξωτών γεφυριών.
Ο δεύτερος τόμος «Περί Πετρογέφυρων Β΄ - Γεφυριών Ιστορίες»   (σελ. 416), περιλαμβάνει: Το μυκηναϊκό πέτρινο γεφύρι του Αρκαδικού Αργολίδος. Το γεφύρι της Σαρακίνας. Γέφυρα Μουκόσι Πεύκης Καλαμπάκας. Το γεφύρι της Κυράς στον Λάδωνα. Πεντάτοξη σιδηροδρομική πετρογέφυρα μεταξύ Δαδιού και Λιανοκλαδίου και οι κατα­σκευαστές της. Το γεφύρι του Αζίζ-αγά στο Τρίκωμο Γρεβενών. Το αγιορείτικο γεφύρι του Αγ. Αθανασίου του Αθωνίτη. Τα γιοφύρια του Αιτωλικού. Η βενετσιάνικη γέφυρα San Marco στον Πλατανιά Ρεθύμνου. Η πεδινή δίτοξη γέφυρα στον ποταμό Κέρκυρας. Το γεφύρι του Καλόγηρου στην Φιλιππιάδα Πρέβεζας. Η γέφυρα στο Κλειδί Ημαθίας. Η γέφυρα του Πρέβελη στην Κρήτη. Το γεφύρι του Τσέλεφου στο Τρόοδος Κύπρου. Το γεφύρι του Πασά στον Αλιάκμονα. Η γέφυρα του Δεβοσέτου στο Αργοστόλι. Η γέφυρα - οιονεί αυλή - του καθολικού εξαρτήματος Μονής Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων Κρήτης. Η γέφυρα του Παπά στα πομακοχώρια της Ξάνθης. Η τρίκεντρη γέφυρα της Ρόδου. Το πέ­τρινο γεφύρι του σιδηροδρομικού σταθμού της Αγγίστας στο ποτάμι του Αγγίτη. Το γεφύρι της Πορτίτσας. Το γεφύρι της Λάρισας.
Η τιμή κάθε τόμου είναι μόνο 20 ευρώ και μπορείτε να τον προμηθευθείτε κατόπιν παραγγελίας στο τηλ. 210-20.10.659.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ