Σαμοθράκη – Ιερά Νήσος

«Σαμοθράκη – Ιερά Νήσος»Από τις εκδόσεις «Ερωδιός» της Θεσσαλονίκης κυκλοφόρησε το 2006, ένα πολυτελές λεύκωμα για την νήσο Σαμοθράκη, με τίτλο «Σαμοθράκη-Ιερά Νήσος».
Το κείμενο και οι φωτογραφίες ανήκουν στον συγγραφέα κ. Γιώργο Λεκάκη, ο οποίος μελέτησε την «Δήλο του Βορείου Αιγαίου» επί πενταετία.
Το λεύκωμα, το οποίο αποτελείται από 420 έγχρωμες σελίδες μεγάλου σχήματος, διανθίζεται από περισσότερες από χίλιες φωτογραφίες! Όσον αφορά το κείμενο, εξετάζει την νήσο από την προκατακλυσμιαία εποχή έως το σήμερα, και από όλες τις απόψεις και πλευρές (οικονομική, περιηγητική, γεωμορφολογική, λαογραφική, κ.ά.).
Στον πρόλογό του ο τ. δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Γιώργος Χανός αναφέρει ότι «αυτό το βιβλίο είναι το πιο σημαντικό δείγμα για την αξία της Σαμοθράκης», ενώ ο δρ. Σταμάτης Γεωργούλης λέει πως «ο συγγραφέας θέτει την καταλυτική σφραγίδα του στην ανάδειξη και προβολή ενός νησιού-ορόσημου και θρύλου συνάμα», ενώ το βιβλίο «θα αποτελέσει σταθμό βιβλιογραφικής αναφοράς για τις μελλοντικές γενεές»!
Στα 26 κεφάλαιά του θα βρείτε τα πάντα για την Σαμοθράκη, όπως έκταση, θέση, συγκοινωνία, πληθυσμό, ετυμολογία, γεωμορφολογία, κλίμα, ιστορία (Ηλέκτρα, Βασιλεία, Αρμονία, Κορύβαντες, Κουρήτες, Αδάμας, Κάβειροι, Ζαγρεύς, Ιδαίοι, Σάλιος, Δάρδανος, Ιασίων, Πρωτεύς, Άωοι, Τύχη, Σάιοι, αρχαίοι γείτονες, σχέσεις με Κρήτη, «ελευθέρα πολιτεία»-ρωμαϊκή εποχή, βυζαντινή, νεωτέρα, απελευθέρωση, γερμανική και βουλγαρική κατοχή, αντάρτικο, επιφανείς Σαμοθρακίτες, κ.ά.), λαογραφία (παιδικά παιγνίδια, δενδρολατρεία, κουζίνα, κύκλος εορτών, χοροί, τραγούδια, στοιχειά, λογοτεχνία, ιδιωματισμοί, οικία), πλούτος-οικονομία (χλωρίδα, πανίδα, ορυκτά, πηγές, αιολική ενέργεια, πετρέλαιο, χαρτονομίσματα), και εν τέλει ταξειδιωτική περιήγηση ανά χωριό… Το βιβλίο κλείνει με ένα κεφάλαιο, αφιερωμένο στην νησίδα Ζουράφα, το βορειοδυτικώτερο νησαίο έδαφος της σημερινής ελληνικής επικρατείας. Τέλος, το βιβλίο τεκμηριώνεται από 5 σελίδες βιβλιογραφία, ενώ σε όλο το κείμενο υπάρχουν περισσότερες από 700 υποσημειώσεις-παραπομπές!
Για ποιον λόγο να διαβάσει και να εκτιμήσει κανείς αυτό το βιβλίο; Γιατί αποδεικνύεται ότι υπάρχουν – τουλάχιστον – 20 μοναδικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει κανείς να επισκεφθεί την ιερά νήσο. Ή αλλιώς ειπείν, 20 μοναδικά πράγματα που θα ιδείτε, θα αντιληφθείτε, θα γνωρίσετε, θα γευτείτε και θα απολαύσετε εδώ, που δεν θα τα δείτε σε καμμιά άλλη γωνιά της Γης!


Και αυτά είναι:

 1. Το υψηλότερο όρος του Αιγαίου, το Σάος!
 2. Τον υψηλότερο καταρράκτη στην Ελλάδα, το Κρεμαστό Νερό, που πέφτει από ύψος 180 μ.! Και από τους λίγους καταρράκτες στον κόσμο, που πέφτουν σε θάλασσα...
 3. Τον πρώτο (πέτρινο) χάρτη του κόσμου!
 4. Την πρώτη αναφορά τιάρας στον κόσμο, την οποία επήραν οι πάπες ως έμβλημά τους!
 5. Το πρώτο μεικτό ιερατείο στον κόσμο! Και το πρώτο ιερατείο που εξίσωσε τα δυο φύλα!
 6. Τον καρπό πραούστι!
 7. Την πρώτη μπάλλα, σύγχρονου τύπου, στον κόσμο!
 8. Την πρώτη σύλληψη της τριαδικότητος του θείου. (Την πρώτη γραπτή σύλληψη της τριαδικότητος έχουμε από τον Φερεκύδη, από την Σύρο, διδάσκαλο του Πυθαγόρα: «Ζας μεν και χρόνος ήσαν αεί και χθονίη»).
 9. Την πρώτη χρήση της λέξεως «άναξ» για τον τοπικό άρχοντα!
 10. Το μεγαλύτερο κυκλικό οικοδόμημα της αρχαιότητος!
 11. Την πρώτη χρήση του μαγνήτη στην ιατρική (μαγνητοθεραπεία)!
 12. Την πρώτη θεοποίηση της Τύχης!
 13. Την πρώτη παραγωγή μπύρας!
 14. Την πρώτη επεξεργασία δέρματος με στύψη!
 15. Την πρώτη εφεύρεση του νάρθηκος στην ιατρική!
 16. Την πρώτη εφεύρεση του ιππικού!
 17. Τους πρώτους άγιους του κόσμου!
 18. Την πρώτη εφεύρεση του σωσιβίου, από τον Δάρδανο!
 19. Την μεγαλύτερη υποβρύχια ηλεκτρική σύνδεση νησιού με στεριά στην Ελλάδα!
 20. Την αρχαιοτέρα σωζόμενη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο!
Όλα αυτά θα τα διαβάσετε και θα τα διαπιστώσετε στις σελίδες αυτού του βιβλίου…


Εκδόσεις «Ερωδιός» τηλ. 2310-282.782.

ΛΕΞΕΙΣ: ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, Ερωδιος, Θεσσαλονικη, Δηλος, Αιγαιο, Χανος, Γεωργουλης, Ηλεκτρα, Βασιλεια, Αρμονια, Κορυβαντες, Κουρητες, Αδαμας, Καβειροι, Ζαγρευς, Ιδαιοι, Σαλιος, Δαρδανος, Ιασιων, Πρωτευς, Αωοι, Τυχη, Σαιοι, Κρητη, κατοχη, ανταρτικο, λαογραφια, παιδικα παιγνιδια, δενδρολατρεια, κουζινα, κυκλος εορτων, χορος, δημοτικο τραγουδι, στοιχειο, λογοτεχνια, ιδιωματισμος, οικια, Ζουραφα, Σαος, καταρρακτης, Κρεμαστο Νερο, χαρτης, τιαρα, παππας, παπας, ιερατειο, πραουστι, μπαλλα, μπαλα, ποδοσφαιρο, τριαδικοτητα, Φερεκυδης, Συρος, Πυθαγορας, Ζας, χρονος, χθονα, χθων, αναξ, κυκλος, αρχιτεκτονικη, μαγνητης, ιατρικη, μαγνητοθεραπεια, μπυρα, μπιρα, δερμα, στυψη, ναρθηκας, ιππικο, αγιοι, αγιος, σωσιβιο, χριστιανικη εκκλησια, Κορυβας, Καβειρια Μυστηρια, Σγοραφα, μαγνητοθεραπια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  ΣΧΟΛΙΑ
  ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ