Η Θεσσαλονίκη στο ελληνικό τραγούδι

Η Θεσσαλονίκη
στο ελληνικό τραγούδι


Από τις εκδόσεις «Συνέχεια» κυκλοφόρησε το βιβλίο του δημοσιογράφου-στιχουργού και λαογράφου κ. Γιώργου Λεκάκη με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στο ελληνικό τραγούδι».
Το βιβλίο περιλαμβάνει περί τα 300 τραγούδια που γράφηκαν και υμνούν την πόλη και τα προάστιά της, από δημοτικά, ποντιακά, προσφυγικά, ρεμπέτικα, νέου κύματος, λαϊκά, ελαφρολαϊκά, σύγχρονα έως και μερικά ανέκδοτα. Στα τελευταία, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε για δυο τραγούδια που περιλαμβάνει, ένα του Βαγγέλη Παπάζογλου και ένα του Γιώργου Λαύκα, προϊόν ερεύνης του συγγραφέως.
Από απόψεως ενοτήτων το βιβλίο περιέχει τραγούδια γραμμένα για το Γεντί Κουλέ, τον Στράτο Διονυσίου (τον «Σαλονικιό»), τον Βασίλη Τσιτσάνη (ο οποίος έγραψε το κύριο μέρος του έργου του στην συμπρωτεύουσα), τον Μέγα Αλέξανδρο, τον πολιούχο άγιο Δημήτριο, τις κυριώτερες ομάδες της πόλεως (ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Άρη και Απόλλωνα Καλαμαριάς), τους σεισμούς που συνεκλόνισαν την πόλη, κ.ά.
Σε κάθε τραγούδι αναφέρεται και η μικρή ιστορία του, κάποιο τυχόν ανέκδοτο γι’ αυτό, αλλά κυρίως η χρονολογία εκδόσεώς του, οι συντελεστές του (συνθέτης-στιχουργός), οι πρώτοι και οι μετέπειτα ερμηνευτές του, πιθανές παραλλαγές του, καθώς και σε ποιον δίσκο συμπεριλαμβάνεται, πότε εκδόθηκε αυτός και από ποια εταιρεία, για να μπορεί να το βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος σχετικά εύκολα.
Το βιβλίο είναι μια επίπονη προσπάθεια, που πήρε έξι χρόνια στον συγγραφέα για να την ολοκληρώσει και φυσικά αμέτρητα ταξείδια στην συμπρωτεύουσα.
Το φωτογραφικό υλικό, σπάνιο και ανέκδοτο πολλάκις, είναι αρκετό και κατανεμημένο ούτως ώστε να μην κλέβει την παράσταση από τον λόγο, που είναι το κύριο θέμα του βιβλίου.
Στο βιβλίο θα βρείτε, τέλος, σύντομα γραμμένη την ιστορία της Θεσσαλονίκης, την βιογραφία του Στράτου Διονυσίου, καθώς και μερικές άλλες πληροφορίες, που πολλές βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και σοκάρουν με την αλήθεια τους…

Εκδόσεις «Συνέχεια»-«Σοκόλη».
Β΄ έκδοση, από τις εκδόσεις ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ.






ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΣυνεχεια, Θεσσαλονικη, ελληνικο τραγουδι, δημοτικα, ποντιακα, προσφυγικα, ρεμπετικο, νεο κυμα, λαικα, λαικο, ελαφρολαικα, ανεκδοτα, Παπαζογλου, ΛαυκαςΓεντι Κουλε, Διονυσιου, Σαλονικιος, Τσιτσανης, Αλεξανδρος, αγιος Δημητριος, ομαδα, ΠΑΟΚ, Ηρακλης, Αρης, Απολλων Καλαμαριας, σεισμος, συνθετης, στιχουργος, ερμηνευτης, Σοκολης, ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ