Η Βήσσανη Πωγωνίου της Ηπείρου και τα πολυφωνικά τραγούδια της

Βήσσανη
Τα πολυφωνικά τραγούδια της



Από τις εκδόσεις «Πολυμέσα Εκπαιδευτική Μηχανική (ΠΕΜ)» κυκλοφόρησε το 2007 ένα βιβλίο συνοδευόμενο και από ένα cd για την χιλιοτραγουδισμένη Βήσσανη Πωγωνίου του ν. Ιωαννίνων, με τίτλο «Βήσσανη - Τα πολυφωνικά τραγούδια της».
Το κείμενο και οι φωτογραφίες ανήκουν στον συγγραφέα κ. Γιώργο Λεκάκη. - Η ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ του Γ. Λεκάκη, ΕΔΩ.
Το βιβλίο, αποτελείται από 96 έγχρωμες σελίδες και διανθίζεται από ιστορικές και νεώτερες φωτογραφίες, σχετικές με την Βήσσανη και την Ήπειρο! Όσον αφορά το κείμενο, εξετάζει την ακριτική κώμη από την αρχαία εποχή (που τότε ελέγετο Βήσσα) έως το σήμερα. Επίσης, ο Γ. Λεκάκης ετυμολογεί την Βήσσανη, αποδεικνύοντας πως πρόκειται περί ελληνικού και όχι σλαβικού τοπωνυμίου, ενώ ο ίδιος, σε άλλο κεφάλαιο του βιβλίου («Πολυφωνία και άνθρωπος»), αποδεικνύει πως ο άνθρωπος – και δη ο Έλληνας – είναι σε όλες τις εκφάνσεις του πολυφωνικό ον και όχι μόνο στο τραγούδι.
Το βιβλίο συνεχίζεται με την αναφορά σε διάφορα πολυφωνικά συγκροτήματα και ερμηνευτές που εξακολουθούν και συνεχίζουν αυτό το σπουδαίο είδος του αρχέγονου τραγουδιού. Εν συνεχεία, συνεχίζει η μουσικός και συγγραφέας Μαρία Στούπη (εκ Βήσσανης) με ένα κείμενο, υπό τον τίτλο «Πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου». Μετά ο εκπαιδευτικός Νίκος Γουλόπουλος αναπτύσσει ένα κεφάλαιο με τίτλο «Αρχάνθρωποι και πολυφωνία - Η ομιλία των αρχανθρώπων». Την σκυτάλη παίρνει ο μουσικοσυνθέτης και λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θανάσης Πολυκανδριώτης, με ένα κείμενο υπό τον τίτλο «Πρωτάκουσα πολυφωνικό στην… Αλβανία!».
Τέλος, ο Γιώργος Λεκάκης κάνει μια ανάλυση των στίχων των 23 παραδοσιακών πολυφωνικών πεντάφθογγων τραγουδιών της Βήσσανης, τα οποία ακούγονται στο cd, που συνοδεύει το βιβλίο, και τα οποία τραγουδούν οι κυρίες: Κωνσταντίνα Κώτση, Βασιλική Ζορμπά, Βασιλική Στάμου και Ευαγγελία Παΐσιου.
Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν με την επιμέλεια του Άκη Γκολφίδη.
Το όλο έργο τελεί υπό την αιγίδα της Αδελφότητος Βησσανιωτών «Η Αρετή».

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.2.2008.

ΒΗΣΣΑΝΗ Πωγωνιου, νομος Ιωαννινων, πολυφωνικα τραγουδια, Γιωργος Λεκακης, βιβλιο, Ηπειρος, Βησσα, σλαβικο τοπωνυμιο, Πολυφωνια, ανθρωπος, πολυφωνικο τραγουδι, Μαρια Στουπη, Πολυφωνικα τραγουδια της Ηπειρου, Νικος Γουλοπουλος, αρχανθρωπος, ομιλια, Θανασης Πολυκανδριωτης, Αλβανια, πενταφθογγο τραγουδι, Κωνσταντινα Κωτση, Βασιλικη Ζορμπα, Βασιλικη Σταμου, Ευαγγελια Παισιου, Ακης Γκολφιδης, Αδελφοτητο Βησσανιωτων Η Αρετη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ