Άγνωστες πτυχές του 1821 - τηλεοπτική εκπομπή

Άγνωστες πτυχές του 1821


Νέα σπουδαία συνεργασία του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Συνεργάσθηκε με την τηλεοπτική εκπομπή ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ του Τάκη Κάμπρα, για μια εκπομπή αφιερωμένη στο 1821.
Με γυρίσματα στο Παλαμήδι του Ναυπλίου, στα Αναφιώτικα, κ.α.
Μιλά ο Γιώργος Λεκάκης, απαγγέλλει ο Χρήστος Λιακόπουλος και τραγουδούν παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια του Αγώνος ο Βαγγέλης Κώτσου και η Ευδοκία.
Ένα ντοκυμανταίρ με γνωστές και κυρίως άγνωστες πτυχές της επανάστασης του 1821. Ποια ήταν η πρώτη Χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική επανάσταση; Που φυλακίστηκαν οι πρωτεργάτες της; Ποιος δολοφόνησε τον πρώτο Κυβερνήτη; Οι σύγχρονοι ιστορικοί για να τεκμηριώσουν τα γεγονότα ανέτρεξαν σε πηγές στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα δεν υπήρχε «Εθνικό Αρχείο». Ιδιαίτερα πολύτιμες όμως ήταν οι πληροφορίες που ανέκτησαν  μέσα από το Δημοτικό, λαϊκό, τραγούδι και την προφορική λογοτεχνική παράδοση. Ήδη πριν τον ξεσηκωμό, ο θαυμασμός για την ελληνική δημοτική και λαϊκή παράδοση είχε ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Το 1815 ο Γκαίτε, σε "φιλολογικό σαλόνι" στο σπίτι του στη Φρανκφούρτη ανακοίνωνε προς έκπληξη των επιφανών προσκεκλημένων του, ότι θα μιλήσει για το ελληνικό δημοτικό τραγούδι! Στις 15 Αυγούστου 1821, η εφημερίδα «Providence Patriot» της Νέας Υόρκης, περιέγραφε με έντονο λυρισμό τον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων, συνδέοντάς τον με τις καταβολές τους στην αρχαία Ελλάδα. Μόλις 40 ημέρες μετά, ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης κατέλαβε την Τριπολιτσά…
Στο Παλαμήδι του Ναυπλίου, ο Γενικός Γραμματέας της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας & Πολιτισμού, Αναστάσιος Τσάγκος, μας οδηγεί στον προμαχώνα του Μιλτιάδη, τον αληθινό χώρο φυλάκισης του Κολοκοτρώνη, ενώ ο Πρόεδρος της Αργολικής Βιβλιοθήκης, Γιώργος Γιαννούσης, στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, μιλά για την δολοφονία του πρώτου αρχηγού του ελληνικού κράτους Ιωάννη Καποδίστρια.

Η εκπομπή "Κοινοβουλευτικές Ιστορίες" παρουσιάζει τ
εκμηριωμένα γεγονότα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους ως σήμερα, που διαδραματίστηκαν στο χώρο του Κοινοβουλίου.
Έρευνα - Επιμέλεια - Παραγωγή: Παναγιώτης Κάμπρας.
Παραγωγή: Βουλή - Τηλεόραση.

Η εκπομπή προβλήθηκε από το Κανάλι της Βουλής την 25η Μαρτίου 2017.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ