Εορτή Μνήμης και Τιμής για τον Μαραθωνομάχο ήρωα Κυναίγειρο - βίντεο

Εορτή μνήμης και τιμής
προς τον Μαραθωνομάχο ήρωα
Κυναίγειρο

Ο Κυναίγειρος ή Κυνέγειρος (;-490 π.Χ.) υπήρξε αρχαίος Αθηναίος ήρωας και Μαραθωνομάχος, αδελφός του τραγικού ποιητή Αισχύλου.
Ο Κυναίγειρος υπήρξε απόγονος της οικογένειας των Κοδριδών, γιος του Ευφορίωνα από την Ελευσίνα. Μαζί με τον αδελφό του Αισχύλο πολέμησαν στην Μάχη του Μαραθώνα. Μετά την πρώτη φάση της σύγκρουσης στην οποία τράπηκε σε φυγή η περσική παράταξη, οι εναπομείναντες Πέρσες έσπευσαν να διαφύγουν με τον στόλο τους. Στον σκληρό αγώνα που ακολούθησε γύρω από τα εχθρικά πλοία ο Κυναίγειρος, προσπαθώντας να εμποδίσει ένα πλοίο να αποπλεύσει, το άρπαξε με το χέρι, περιμένοντας να φτάσουν οι συμπολεμιστές του και να το καταλάβουν. Όταν ένας Πέρσης του ακρωτηρίασε το χέρι, τότε ο Κυναίγειρος έπιασε το πλοίο με το άλλο του χέρι. Όταν ο Πέρσης του έκοψε και το δεύτερο, τότε ο Κυναίγειρος γράπωσε το πλοίο με τα δόντια του. Ξεψύχησε όταν ο Πέρσης του έκοψε το κεφάλι.
Η ηρωική αυτή πράξη του τιμήθηκε από τους Αθηναίους, που τον ονόμασαν «ήρωα». Ο ζωγράφος Πολύγνωτος τον απαθανάτισε (460 π.Χ.) στην απεικόνιση της μάχης που την απέδωσε σε τρεις πίνακές του στην Ποικίλη Στοά της Αθήνας.

Τὸ Κέντρον Ἐλευσινιακῶν Μελετῶν «ΔΑΕΙΡΑ», ὁ Δῆμος Ἐλευσῖνος καὶ ὁ Ὀργανισμὸς Λιμένος Ἐλευσῖνος Α.Ε. διοργάνωσαν τὴν ἑορτὴ στὸν χῶρο τοῦ Μνημείου (πλατεῖα μαρίνας – ΙΡΙΣ – παραλίας Ἐλευσῖνος), τὴν Κυριακὴ 26 Μαρτίου 2017 και ὥρα 11.00΄.

Το 
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ήταν χορηγός επικοινωνίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ και ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


1. Εθνική εορτή δεν είναι μόνον η 25η Μαρτίου, αλλά και του Ελευσίνιου Μαραθωνομάχου ήρωα Κυναίγειρου, στο

http://www.arxeion-politismou.gr/2017/03/25-Martiou-Kynaigeiros.html

2. Ο ΜΑΡΑΘΩΝΟΜΑΧΟΣ ΗΡΩΑΣ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ στο
http://www.arxeion-politismou.gr/2017/03/blog-post_19.html

3. Η Ελευσίνα τίμησε τον Μαραθωνομάχο ήρωα Κυναίγειρο, αδελφό του Αισχύλου, στο

http://www.arxeion-politismou.gr/2017/04/Elefisna-Marathonomaxos-iroas-Kynaigeiros.html
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ