ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ

ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ


ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ

Η μελοποιημένη ποιητική συλλογή "Αγία Κύπρος, 204 πνοές" έχει  θέμα τον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α, της περιόδου 1955-59, για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Κύπρου και την ΕΝΩΣΗ με την μητέρα Ελλάδα. Επικεντρώνεται σε 48  ΗΡΩΕΣ του αγώνα, ενώ επίσης γίνεται αναφορά στους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α και στην Ελληνικότητα της ΚΥΠΡΟΥ.
 Έγινε προσπάθεια ώστε το κάθε μελοποιημένο ποίημα να δίδει τη συνοπτική εικόνα του αναφερόμενου ήρωα. Για αυτόν τον λόγο προηγείται  αφήγηση, ποιητική ή πεζή.

Η ποιητική συλλογή πήρε το όνομα ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ για τους πιο κάτω λόγους:

Η ΚΥΠΡΟΣ  ήταν το πρώτο κράτος Ελλήνων που ασπάστηκε τον χριστιανισμό (75 μ.Χ.) και μαρτύρησαν υπέρ πίστεως πολλοί Κύπριοι χριστιανοί.

Κατά την διάρκεια του αγώνα της Ε.Ο.ΚΑ έχασαν την ζωή τους 204 άτομα. Εκατόν οκτώ χαρακτηρίσθηκαν  ΗΡΩΕΣ, ενώ άλλα 96 άτομα υπήρξαν παράπλευρα  θύματα της Αγγλικής και Τουρκικής θηριωδίας. Η Κύπρος διατήρησε και θα διατηρήσει την πέραν των 3.000 χρόνων Ελληνική  οντότητά της, γιατί οι ΗΡΩΕΣ και τα θύματα του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α της παρέχουν  204 ΠΝΟΕΣ  και θα αντέξει και σε αυτήν την δύσκολη εθνική κατάσταση που βρίσκεται.

Αποσκοπούμε η έκδοση αυτή να καλύψει το μεγάλο κενό γνώσης που δυστυχώς υπάρχει για την πλειοψηφία των ΗΡΩΩΝ και βέβαια να αποτελεί διαχρονικά σημαντικό βοήθημα για επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, δόξας και  τιμής για τους ΗΡΩΕΣ και τον ένδοξο απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α, περιόδου 1955-1959.
Θεωρούμε και έτσι πρέπει, όλους τους ΗΡΩΕΣ ισάξιους, γιατί ο κάθε ένας από  αυτούς επιτέλεσε  στο ακέραιο την αποστολή, την οποία του ανέθεσε η οργάνωση και στα στα πλαίσια εκτέλεσης των καθηκόντων του, προσέφερε την ζωή του θυσία στον βωμό της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και της ΕΝΩΣΗΣ.

Αποτελεί χρέος όλων μας, μακρυά από κάθε μικρόψυχη σκοπιμότητα, να συμβάλουμε τόσο στην διατήρηση της μνήμης, αλλά και στην διάδοση της γνώσης για όλους τους ΗΡΩΕΣ. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε ώστε να τους γνωρίσουν και οι επερχόμενες γενεές. Οι ΗΡΩΕΣ ανήκουν σε ολόκληρον τον  απανταχού Ελληνισμό.

Προσδοκούμε να ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις ώστε να καλυφτούν και οι 108 ΗΡΩΕΣ μας.

Βασική πηγή πληροφοριών για τους Ήρωες αποτέλεσαν οι δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο του Σ.Ι.Μ.Α.Ε (Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α 1955-1959.

Οι στίχοι και οι αφηγήσεις γράφτηκαν από τους:
Νίκο Παπακλεοβούλου,
Γιάννη Δημητρά,
Βασιλική-Μαρία Δημητρά,
Χριστιάνα Κωνσταντινίδου,
Ανδρέα Βοσκό,
Θωμά Αστερίου.

Ευχαριστώ θερμά την  σύζυγο μου Μαρία και τα παιδιά μου Ανδρέα, Πέτρο, Γεωργία και Χρυσούλα για την αμέριστη στήριξη και ενθάρρυνση που μου παρείχαν στην εκπόνηση του έργου.

Ν. Παπακλεοβούλου.

 Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19:00 το Σπίτι της Κύπρου, η Εταιρεία G.S.F Music-Η.Γ. Σαμουρίδης και οι Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα παρουσίασαν, στο Σπίτι της Κύπρου, (Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα), α) τον τρίτο ψηφιακό δίσκο του Γιάννη Δημητρά της σειράς ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ , με θέμα τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 και ειδική αναφορά σε επιπλέον 17 ήρωες του αγώνα και β) το ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Παπακλεοβούλου «ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ (Εκδόσεις ¨ΠΕΛΑΣΓΟΣ¨)», με τις αφηγήσεις και τα μελοποιημένα ποιήματα και των τριών ψηφιακών δίσκων, με θέμα τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 και ειδική αναφορά σε 48 ήρωες.
 Στο πάνελ των συζητητών ήταν οι κ.:
Ανδρέας Βοσκός, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Γιάννης Δημητράς και
Νίκος Παπακλεοβούλου, για τη σύνθεση, τους στίχους, την αναγκαιότητα και τους σκοπούς των έργων.
 Αρχικά, την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, και ο παρουσιαστής της βραδιάς, ηθοποιός Γιάννης Παπαϊωάννου. Στην συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον κ. Ανδρέα Βοσκό , ο οποίος είπε ότι ο τίτλος ¨ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟς¨ παραπέμπει στο ότι η Κύπρος ασπάσθηκε πρώτη τον Χριστιανισμό, ανέδειξε πολλούς χριστιανούς που μαρτύρησαν υπέρ πίστεως, πολλούς αγίους. Με το ¨204 ΠΝΟΕΣ¨, υποδηλώνονται οι 108 ήρωες που πέθαναν μαχόμενοι ή αγρίως βασανιζόμενοι , και τα 96 παράπλευρα θύματα της Αγγλικής και της Τουρκικής θηριωδίας. Γιατί, με άλλα λόγια, η Κύπρος είναι γη Αγίων και Ηρώων.
.» Στο βιβλίο,η «Αγία Κύπρος» είναι και ο τίτλος του πρώτου ποιήματος, και οι «204 Πνοές» είναι τίτλος τραγουδιού. Στο κύριο μέρος του βιβλίου, παρουσιάζονται οι 48 ήρωες, με φωτογραφία και σύντομο βιογραφικό σημείωμα, εισαγωγή, ποιητική αφήγηση, ως επί το πλείστον , και μελοποιημένους στίχους για το καθένα. Συχνές είναι οι γενικές αναφορές, τόσο στους ηρωικούς αγωνιστές, όσο και στην ελληνικότητα της Κύπρου, ενίοτε χωρίς αναφορά στον συγκεκριμένο ήρωα , όπως το «Κύπρος, Ελλήνων νήσος».
Κάποιοι ήρωες από αυτούς που αναφέρονται στο βιβλίο είναι οι:
Ευαγόρας Παλληκαρίδης (ο τελευταίος απαγχονισθείς από τους Άγγλους τον Μἀρτιο 1957, σε ηλικία μόλις 19 ετών), Χρήστος ΚΚέλης, Μιλτιάδης Στυλιανού, Παναγιώτης Τουμάζος. Πετράκης Γιάλουρος, Ανδρέας Ζάκος, Χαρίλαος Μιχαήλ, Ιάκωβος Πατάτσος, Γεώργιος Μιχαήλ, Χαράλαμπος Καλαϊτζής, Ανδρέας Γεωργίου, Χαράλαμπος Μούσκος, Μιχαήλ ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ, Μιχαήλ Νικολάου, Χαράλαμπος Φιλιππίδης, Μάρκος Δράκος, Στυλιανός Λένας, Σωτήρης Τσαγκάρης, Γεώργιος Παπαδοκίου, Τάκης Σοφοκλέους, Θεόδωρος Ζήνωνος, Γεώργιος Στυλιανού, Γεώργιος Αναστάση, Βάσος Παναγή, Γεώργιος Χριστοφόρου, Ιάκωβος Χριστοδουλίδης, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομάτης, Ανδρέας Παναγίδης, Μόδεστος Παντελή, Πετράκης Κυπριανού, Μιχαήλ Σάλος, Δημητράκης Αναστάση, Καλής Σακκά, Δημήτριος Χαραλάμπους, Βασίλης Αλεξάνδρου, Χρήστος Τσάρτας, Νικόλαος Γιάγκου,
 Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Α. Βοσκού, ο κ. Γιάννης Παπαϊωάννου παρουσίασε στο κοινό τον συνθέτη Γιάννη Δημητρά, ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο, ο οποίος είναι πλημυρισμένος από Κύπρο, και του έδωσε τον λόγο. Ο Γ.Δ. είπε ότι το έργο αυτό ήταν για αυτόν μια πρόκληση, για να ερευνήσει την ζωή και την δράση των ηρώων αυτών, να την κάνει ποίημα και να την μελοποιήσει. Τέλος, ευχαρίστησε όλους συνεργάστηκαν μαζί του, για να υλοποιηθεί το έργο αυτό.
 Στην συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον κ. Νίκο Παπακλεοβούλου , ο οποίος είχε την ιδέα, επιμέλεια και χορηγία παραγωγής των ψηφιακών δίσκων και του βιβλίου. Αποσπάσματα του λόγου του παραθέτουμε κατωτέρω:
«…. Στον ένδοξο αγώνα της ΕΟΚΑ θυσίασαν την ζωή τους και χαρακτηρίστηκαν ΗΡΩΕΣ, 108 άτομα, 107 άνδρες και μία γυναίκα , η Λουκία Λαουτάρη από το χωριό Αυγόρου, μητέρα 6 παιδιών και έγκυος στο 7ο. Οι Άγγλοι την γάζωσαν με σφαίρες και ο Διγενής την είχε ονομάσει ¨Μπουμπουλίνα της ΕΟΚΑ¨. Το νεαρότερο θύμα των Άγγλων που σκοτώθηκε με τον ίδιο τρόπο, ήταν ο 7χρονος Δημητράκης Δημητριάδης από την Λάρνακα, μαθητής της 2ας Δημοτικού..
….Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, που του στείλαμε τα δύο έργα (CD και Βιβλίο), τα έκρινε αξιόλογα και τα προτείνει για τις βιβλιοθήκες των σχολείων».
 Τέλος, ακολούθησε live το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, με τραγούδια και απαγγελίες ποιημάτων. Τραγούδια που ακούστηκαν ήταν:
1) Νικόλαος Γιάγκου,
2) Το ολοκαύτωμα στο Κούρδαλι,
3) Μιχάλης Παρίδης,
4) Σάββας Ροτσίδης,
5) Πέτρος Ηλιάδης,
6) Ματωμένη Κυριακή,
7) Τσυπριώτισσα (για την μητέρα του πεσόντος ήρωα Παναγιώτη Συμεού),
και τα ερμήνευσαν οι: Γιάννης Δημητράς, Πασχάλης Τσαρούχας, Δημήτρης Χιονάς, Βαγγέλης Αυγέρης, Χρήστος Σίκκης.
 Με την κυκλοφορία του τρίτου ψηφιακού δίσκου και την έκδοση του βιβλίου με τον γενικό τίτλο ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ (Εκδόσεις ¨ΠΕΛΑΣΓΟΣ¨), παρέχεται στο κοινό ένα έργο σε μουσική και έντυπη μορφή, με θέμα τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959. Γίνεται γενική αναφορά στον αγώνα και τους αγωνιστές και ειδική αναφορά σε 48 πεσόντες ήρωες. Τα 45 τραγούδια, εμπλουτισμένα με εισαγωγικά κείμενα και τα βασικά στοιχεία των 48 ηρώων, ερμηνευμένα από δεκαοκτώ αξιόλογους καλλιτέχνες, φέρνουν στην επιφάνεια, ίσως για πρώτη φορά, και εξυμνούν μη προβεβλημένους ήρωες και ηρωικές πράξεις, αποσκοπώντας να αποτελέσουν για τις παρούσες και μελλοντικές γενεές φωτεινό παράδειγμα αγάπης και αφοσίωσης προς την πίστη και την πατρίδα. Το έργο με τη διπλή του μορφή αποτελεί σημαντικό εργαλείο για οργάνωση εθνικών επετειακών εκδηλώσεων και πηγή γνώσεων για τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. και τους ήρωες του.
Τραγουδούν :Άνδρος Γεωργίου, Γιάννης Δημητράς, Βασιλική – Μαρία Δημητρά, Νίκος Παπακλεοβούλου, Χρήστος Σίκκης, Κατερίνα Σκορδαλάκη, Πασχάλης Τσαρούχας, ΚώσταςΧατζηχριστοδούλου, Δημήτρης Χιονάς.
Εκφωνούν : Πέτρος Αθανασίου, Κριστιάνα Γεωργίου, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Γιαννης Παπαϊωάννου, Νίκος Παπακλεοβούλου, Ζαχαρίας Φιλιππίδης, Ανδρέας Χρυσάνθου, και η μικρούλα Παολίνα Α. Χρυσάνθου.
Τα μελοποιημένα ποιήματα του βιβλίου έγραψαν : Γιάννης Δημητράς, Βασιλική –Μαρία Δημητρά, Νίκος Παπακλεοβούλου, Θωμάς Αστερίου.
Τις αφηγήσεις έγραψαν: Νίκος Παπακλεοβούλου, Ανδρέας Βοσκός, Χριστιάνα Κωνσταντινίδου.
Παραγωγή –Διάθεση Μουσικού έργου: G.S.F.Music – Η.Γ. Σαμουρίδης
Εκδότης Βιβλίου : Εκδόσεις ¨ΠΕΛΑΣΓΟΣ¨, Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ:

Και το τραγούδι για τον Σάββα Ροτσίδη.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΥΠΡΟΣ, ΕΟΚΑ, ΠΑΠΑΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ, ΠΝΟΕΣ, ΔΗΜΗΤΡΑΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ