ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ

ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ


ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ

Η μελοποιημένη ποιητική συλλογή "Αγία Κύπρος, 204 πνοές" έχει  θέμα τον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α, της περιόδου 1955-59, για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Κύπρου και την ΕΝΩΣΗ με την μητέρα Ελλάδα. Επικεντρώνεται σε 48  ΗΡΩΕΣ του αγώνα, ενώ επίσης γίνεται αναφορά στους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α και στην Ελληνικότητα της ΚΥΠΡΟΥ.
 Έγινε προσπάθεια ώστε το κάθε μελοποιημένο ποίημα να δίδει τη συνοπτική εικόνα του αναφερόμενου ήρωα. Για αυτόν τον λόγο προηγείται  αφήγηση, ποιητική ή πεζή.

Η ποιητική συλλογή πήρε το όνομα ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ για τους πιο κάτω λόγους:

Η ΚΥΠΡΟΣ  ήταν το πρώτο κράτος Ελλήνων που ασπάστηκε τον χριστιανισμό (75 μ.Χ.) και μαρτύρησαν υπέρ πίστεως πολλοί Κύπριοι χριστιανοί.

Κατά την διάρκεια του αγώνα της Ε.Ο.ΚΑ έχασαν την ζωή τους 204 άτομα. Εκατόν οκτώ χαρακτηρίσθηκαν  ΗΡΩΕΣ, ενώ άλλα 96 άτομα υπήρξαν παράπλευρα  θύματα της Αγγλικής και Τουρκικής θηριωδίας. Η Κύπρος διατήρησε και θα διατηρήσει την πέραν των 3.000 χρόνων Ελληνική  οντότητά της, γιατί οι ΗΡΩΕΣ και τα θύματα του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α της παρέχουν  204 ΠΝΟΕΣ  και θα αντέξει και σε αυτήν την δύσκολη εθνική κατάσταση που βρίσκεται.

Αποσκοπούμε η έκδοση αυτή να καλύψει το μεγάλο κενό γνώσης που δυστυχώς υπάρχει για την πλειοψηφία των ΗΡΩΩΝ και βέβαια να αποτελεί διαχρονικά σημαντικό βοήθημα για επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, δόξας και  τιμής για τους ΗΡΩΕΣ και τον ένδοξο απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α, περιόδου 1955-1959.
Θεωρούμε και έτσι πρέπει, όλους τους ΗΡΩΕΣ ισάξιους, γιατί ο κάθε ένας από  αυτούς επιτέλεσε  στο ακέραιο την αποστολή, την οποία του ανέθεσε η οργάνωση και στα στα πλαίσια εκτέλεσης των καθηκόντων του, προσέφερε την ζωή του θυσία στον βωμό της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και της ΕΝΩΣΗΣ.

Αποτελεί χρέος όλων μας, μακρυά από κάθε μικρόψυχη σκοπιμότητα, να συμβάλουμε τόσο στην διατήρηση της μνήμης, αλλά και στην διάδοση της γνώσης για όλους τους ΗΡΩΕΣ. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε ώστε να τους γνωρίσουν και οι επερχόμενες γενεές. Οι ΗΡΩΕΣ ανήκουν σε ολόκληρον τον  απανταχού Ελληνισμό.

Προσδοκούμε να ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις ώστε να καλυφτούν και οι 108 ΗΡΩΕΣ μας.

Βασική πηγή πληροφοριών για τους Ήρωες αποτέλεσαν οι δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο του Σ.Ι.Μ.Α.Ε (Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α 1955-1959.

Οι στίχοι και οι αφηγήσεις γράφτηκαν από τους:
Νίκο Παπακλεοβούλου,
Γιάννη Δημητρά,
Βασιλική-Μαρία Δημητρά,
Χριστιάνα Κωνσταντινίδου,
Ανδρέα Βοσκό,
Θωμά Αστερίου.

Ευχαριστώ θερμά την  σύζυγο μου Μαρία και τα παιδιά μου Ανδρέα, Πέτρο, Γεωργία και Χρυσούλα για την αμέριστη στήριξη και ενθάρρυνση που μου παρείχαν στην εκπόνηση του έργου.

Ν. Παπακλεοβούλου.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ:

Άγνωστες μορφές του Αγώνα της Κύπρου, της ΕΟΚΑ 1955-1959
http://www.arxeion-politismou.gr/2017/04/13-06-2016-fm-901.html

Και το τραγούδι για τον Σάββα Ροτσίδη:

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ