ΛΕΞΙΚΟΝ ΚΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΝ ΙΛΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ - του Απολλωνίου

ΛΕΞΙΚΟΝ ΚΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΝ ΙΛΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ

Του ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΦΙΣΤΗ


Ο Απολλώνιος, ο λεγόμενος Σοφιστής, έζησε τον 1ο μ.Χ. αιώνα.
Το μόνο σωζόμενο έργο του είναι το «Λεξικὸν κατὰ στοιχεῖον τῆς τε Ἰλιάδος καὶ Ὀδυσσείας», που είναι και το αρχαιότερο διασωθέν Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας ─ ένα λεξικό 2.000 και πλέον ετών!

Στο Λεξικό αυτό περιλαμβάνονται πάνω από 3.000 λέξεις και φράσεις των Ομηρικών επών με μοναδικές ερμηνείες και ετυμολογίες. Ο Απολλώνιος ἐτυμολογεῖ πλειάδα Ὁμηρικῶν λέξεων ἀπὸ τὴν Ἰλιάδα καὶ τὴν Ὀδύσσεια, από τις οποίες, ενδεικτικά αναφέρουμε:
- ἄγαλμα < πᾶν ἐφ’ ᾧ τις ἀγάλλεται, δηλαδή, ἄγαλμα εἶναι κάθε τὶ στὴν θέα τοῦ ὁποίου ἀγάλλεται κανείς.
- ἀγυιαί < αἱ ὁδοί, ἀπὸ τοῦ δι’ αὐτῶν ἄγειν, δηλαδή, ἀγυιαί εἶναι οἰ ὁδοί, ἀπὸ τοῦ ὅτι αὐτὲς ἄγουν - ὁδηγοῦν πρὸς κάποια κατεύθυνση.
- φῶτες < οἱ ἄνθρωποι, ἀπὸ τοῦ φωτίζειν τὰ νοούμενα πάντα διὰ τοῦ λόγου, δηλαδή, φῶτες ὀνομάζονται οἱ ἄνθρωποι ἀπὸ τοῦ ὅτι φωτίζουν ὅλα τὰ διανοήματα διὰ τοῦ λόγου.

Πρόκειται για ένα μοναδικό και απαραίτητο εργαλείο για τους μελετητές του Ομήρου, αλλά και για όσους ερευνούν και μελετούν την Ελληνική γλώσσα. Το Λεξικό που έλειπε για να μπορέσουμε να μελετήσουμε ξανά τον Όμηρο∙ διότι δεν μπορεί κάποιος να πει ότι "γνωρίζει Ελληνικά", εάν δεν έχει μελετήσει τον Όμηρο!

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ
ΣΧHΜΑ 14 Χ 21 - ΣΕΛ.208
ISBN: 960-85577-5-5.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ - Αριστοτέλους 183, Αθήνα - Τ.Κ. 112 51
Τηλ. 210-8848066 - Ηλ. ταχ/μείο: info@heliodromion.gr - Ιστοχώρος: www.heliodromion.gr
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ