ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ του Αιγαίου, 1883-1884

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ
του Αιγαίου

Salname-i Vilayet-i Cezair-i Bahri-i Sefid
έτους 1301 Ε. (1883-1884)

Του ΝΙΚΟΛΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ


Tο Ημερολόγιο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εισάγει μια ιστορική, θρησκευτική και πολιτική χρονογραφία που αρχίζει από τον... Αδάμ και φτάνει στους βασιλείς και πολιτικούς του 1880, έχοντας στο επίκεντρό της τον μουσουλμανικό και οθωμανικό κόσμο.


Λεπτομερής απογραφή και καταγραφή όλων των νησιών από την Χίο μέχρι τα Δωδεκάνησα και από την Λέσβο έως την Ίμβρο και Τένεδο, και μια σύντομη αναφορά στην Κύπρο.

Το Καστελλόριζο.

Τα αποσπάσματα του οθωμανικού Ναυτικού πιλότου που παρατίθενται για κάθε νησιωτικό συγκρότημα περιγράφουν τις ακτές, τους κάβους και τους κόλπους, όπως και όλα τα νησίδια του Αιγαίου, τα οποία ανήκουν στους νησιωτικούς δήμους, έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και δεν θεωρούνται βραχονησίδες χωρίς χωρικά ύδατα.


Πλήρη στοιχεία μας δίνονται για την οικονομία και τα προϊόντα των νησιών, τους θεσμούς, τις υπηρεσίες, τα σχολεία, με συστηματική ονομαστική απαρίθμηση όλων των ατόμων, προεστών και υπαλλήλων, Ελλήνων και Τούρκων, που τα στελεχώνουν.


Στο πλήθος των επί μέρους πληροφοριών του Ημερολογίου, βρίσκουμε ακόμα, τόσο τα θρησκευτικά ημερολόγια, όσο και τις κινήσεις των πλοίων και των ταχυδρομικών υπηρεσιών που εξυπηρετούσαν καθημερινά τα νησιά προερχόμενα από όλη τη Μεσόγειο.

ISBN: 978-960-7922-83-0

Σελίδες: 310 - Διάσταση: 17x24 εκατ.ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΒΕΡΝΙΚΟΣ, ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΑΙΓΑΙΟ, Χιος, Δωδεκανησα, Λεσβος, Ιμβρος, Τενεδος, Κυπρος, 1883, 1884
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ