Ιω. Θ. Χαμιζίδη: «Ο Δίσκος της Φαιστού» - το πρώτο “πέτρινο CD ROM”» και τα «Γραμμικά Κείμενα»

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ 


Το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 40 Χρόνων από την ίδρυσή του (1976-2016) πραγματοποιεί με αφορμή την παρουσίαση των δύο πονημάτων του κ. Ιωάννη Θ. Χαμιζίδη «Ο Δίσκος της Φαιστού» - το πρώτο “πέτρινο CD ROM”» - και τα «Γραμμικά Κείμενα», ερμηνευμένα με «κλειδί» την ποντιακή διάλεκτο, ένα «Πνευματικό Διήμερο» σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Π. Ε. Κοζάνη.
Από τη Νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα τα Μνημεία αποτελούν «‘το όπλο’ ενάντια στη λήθη». Οι Χρυσοφόροι Μυκήνες, η Ακρόπολη των Αθηνών και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - το παγκόσμιο σύμβολο Μνήμης Πολιτισμού που «δένει» μοναδικά το Ελληνικό Φως, είναι τα θέματα κορυφαίων επιστημόνων στην εκδήλωση της επόμενης ημέρας.Στόχος της πολιτισμικής αυτής συνέργειας είναι η ανάδειξη της άρρηκτης σχέσης μεταξύ της του Λόγου, της Αρχιτεκτονικής, της Παιδείας, της Τεχνολογίας και του Πολιτισμού, στην ανέλιξη της ανθρώπινης υπόστασης και στην δόμηση της ατομικής και συλλογικής μας ταυτότητας. Στοιχεία που η λαϊκή μας παράδοση κατέγραψε και με την μουσική, τον χορό και το τραγούδι, τα οποία και απέδωσαν μοναδικά ερμηνεύοντας τα δύο βιβλία του κ. Χαμιζίδη στο πολιτιστικό ντοκιμαντέρ « Αγγίζοντας το μύθο μου ζω», τα Μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων που πρωταγωνίστησαν: του Συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης «Η Μεγαλόνησος», της Ευξείνου Λέσχη Κοζάνης, και του « Μουσικού Σχήματος Ποντιακής Λύρας του Νίκου Κοτταρίδη».ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016- ώρα 6:15 μ.μ. Αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» – Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας Κοζάνη

Εισηγήσεις:
6:30 μ.μ. Ιωάννης Τσουχλαράκης, Πολιτισμολόγος, Συγγραφέας, Χορολέκτης, «Κοινά στοιχεία στις μουσικές- χορευτικές παραδόσεις Κρητών και Ποντίων»
6:45 μ.μ. Θωμάς Σαββίδης, Καθηγητής του Τομέα Βοτανικής του Α.Π.Θ., «Ομηρικές λέξεις και εκφράσεις στην καθημερινότητα της Ποντιακής διαλέκτου»
7:00 μ.μ. Δρ. Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγος, Συντονιστής του Προγράμματος «ERASMUS+» στο Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ και Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Πρόγραμμα «ERASMUS+», «Τεχνολογία και Λογοτεχνία- Ο Δίσκος της Φαιστού και τα Γραμμικά Κείμενα»
7:15 μ.μ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, Δρ Κοινωνιολογίας και Επιστημών Συμπεριφοράς, τ. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, « Ο Δίσκος της Φαιστού μιλάει Ποντιακά»
7:30 μ.μ. Ιωάννης Θ. Χαμιζίδης, Εργοδηγός Τοπογράφος Γεωμέτρης, Ερευνητής της Ιστορίας και του Λόγου της Μ. Ασίας και συγγραφέας των δύο βιβλίων «Δίσκος της Φαιστού» και «Γραμμικά Κείμενα», «Το γραπτό κείμενο και η σημασία του στο χρόνο μέσα από τα ‘Γραμμικά Κείμενα’ και το ‘Δίσκο της Φαιστού’»

Προβολή της ταινίας «Αγγίζοντας τον μύθο μου ζω»
Μια ταινία που αφορά στην πολιτισμική σχέση Κρήτης και Πόντου - Πόντου και Κρήτης δια του λόγου, της μουσικής, του χορού και της ενδυμασίας. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα σε επιλεγμένους χώρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο του «Δίσκου της Φαιστού» και των «Γραμμικών Κειμένων», με τη συνεργασία της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, του Συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης «Η Μεγαλόνησος» και του «Μουσικού Σχήματος Ποντιακής Λύρας Ν. Κοτταρίδη». Οι στίχοι και το σενάριο είναι του κ. Ιωάννη Θ. Χαμιζίδη και η σκηνοθεσία των κ.κ. Ιωάννη Θ. Χαμιζίδη και Αναστασίας Κωνσταντινίδου.

2η ΗΜΕΡΑ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016- ώρα 11:00 π.μ. - Ιστορικό - Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης
Χαιρετισμοί
• Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης
κ. Πολυνείκης Αγγέλης
• Ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών κ. Νικόλαος Μουτσόπουλος

Εισηγήσεις
11:15 π.μ. Μανόλης Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., «Νέες διαπιστώσεις στον Παρθενώνα( 1980-1990)»

11:30 π.μ. Νικόλαος Λιανός, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «Ο εντοπισμός του Θρόνου των Μυκηνών και η πρόταση αναπαράστασής του»

11:45 π.μ. Ευάγγελος Φυλακτός, Καλλιτέχνης Μαρμάρου, Ιστορικός Ερευνητής και Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των ΓΛΥΠΤΩΝ της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ (Ε.Ε.Ε.Γ.Α.),«Η Αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αντιδράσεις από επίσημα πρόσωπα»

12:00 μ. Δρ Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγος, Συντονιστής του Προγράμματος «ERASMUS+» στο Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ και Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Πρόγραμμα «ERASMUS+», «Λογοτεχνία και Τεχνολογία – Ένα Μουσείο για τον Κόσμο»

Νικόλαος Μουτσόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ο κ. Μουτσόπουλος, στις παρεμβάσεις του θα αναφερθεί και στα «Μυστικά του Παρθενώνα».Κοζάνη, 8.11.2016.

Από το Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων.ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Δίσκος της Φαιστού μιλάει ποντιακά:

Ψήφισμα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για επιστροφή των κλεμμένων από τον Έλγιν γλυπτών του Παρθενώνος Αθηνών:

Και στο Youtube:

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Νικόλαος Ασημόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης κ. Πολυνείκης Αγγέλης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, και ώρα 12 μ. στην Αίθουσα Συνελεύσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Ι. ΧΑΜΙΖΙΔΗΣ:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3 "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ": ΧΑΜΙΖΙΔΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ:

ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ Η ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ- 1Η ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ