Χαρακτικά 14.000 χρόνων βρέθηκαν σε σπήλαιο της Γαλλίας - Εικονίζεται ταύρος με φωτοστέφανο,που παραπέμπει στους Μινωίτες Κρήτες και τους Άτλαντες!

Χαρακτικά 14.000 χρόνων
ανακαλύφθηκαν στην Βρετάνη
της Γαλλίας

Εικονίζεται και Ταύρος
με ηλιακές ακτίνες στο κεφάλι



Πρόσφατη ανακάλυψη 45 χαραγμένων πέτρινων δισκίων, μαζί με εργαλεία 14.000 χρόνων, της πρώιμης Azilian Εποχής, σε μια βραχοσκεπή στην Βρετάνη, έδειξε ότι, στην πραγματικότητα, κάποιοι άνθρωποι της Azilian Εποχής συνέχισαν και ασκούσαν την… καλλιτεχνική παράδοση των Magdalenian προγόνων τους!
Οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής Μαγδαληναίας περιόδου (19.000-14.000 χρόνια πριν) στην έκταση όπου η νυν Ισπανία και η Γαλλία, εδημιούργησαν σπουδαία έργα εικαστικής τέχνης, όπως στα σπήλαια του Lascaux, τα οποία απεικονίζουν ρεαλιστικά μια πλούσια ποικιλία άγριας ζωής!
Αλλά οι επιστήμονες έλεγαν ότι πριν από περίπου 14.000 χρόνια, αυτή η εικαστική καλλιτεχνική παράδοση… έληξε ξαφνικά!
Οι άνθρωποι της διάδοχης Azilian περιόδου - θεωρούσαν οι επιστήμονες ότι - έχουν σταματήσει τελείως να φτιάχνουν φιγούρες ζώων και αντ’ αυτών επικεντρώθηκαν στην χάραξη και την ζωγραφική αφηρημένων σχεδίων σε βότσαλα, κλπ.
Το νέο εύρημα ανατρέπει την παραπάνω θεωρία.
 Ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Νίκαιας Γαλλίας, Nicolas Naudinot, που ήταν επί κεφαλής της ομάδος που ανακάλυψε τα παλαιολιθικά χαρακτικά, λέει ότι μοιάζουν με περίτεχνα της μαγδαληναίας περιόδου: Απεικονίσεις αλόγων, και aurochs (ένα είδος άγριων βοοειδών), ενός ταύρου, που φαίνονται ακόμη οι ακτίνες που εκπέμπονται από το κεφάλι του, το μόνο τέτοιο παράδειγμα ενός «λαμπερού» ζώου που είναι γνωστό στην προϊστορική ευρωπαϊκή τέχνη!
Ο κ. Naudinot λέει ότι οι ακτίνες προστέθηκαν λίγο μετά την γλυπτική του αρχικού κεφαλιού, επειδή τα κέρατα του ταύρου ανασυστάθηκαν πάνω από τις γραμμές! «Οι προϊστορικοί άνθρωποι θέλησαν οι ακτίνες να βρίσκονται στο βάθος» (σ.σ. δηλ. σχεδίασαν / επινόησαν το βάθος πεδίου, την προοπτική!!!), λέει ο Naudinot, ο οποίος θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι μια απόδοση του ηλίου, ή, ίσως, απλώς ήταν αφαιρετικά σύμβολα, παρόμοια με εκείνες που, αργότερα, οι Ασιάτες θα χαράσσουν στα βότσαλα.

ΠΗΓΗ: ERIC A. POWELL “Late Paleolithic Masterpieces”, Ιούλ. / Αύγ. 2017, AIA.

45 χαρακτικά 14.000 χρόνων
βρέθηκαν σε σπήλαιο της Γαλλίας

Εικονίζεται ταύρος με φωτοστέφανο,
που παραπέμπει στους Μινωίτες Κρήτες
και τους Άτλαντες!

Περισσότερα από 45 χαρακτικά, άνω των 14.000 χρόνων, έχουν ανακαλυφθεί στο Φινιστέρ, στην πόλη Plougastel-Daoulas στην Βρετάνη της ΒΔ. Γαλλίας! Απεικονίζουν πολλά ζώα, και είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ευρώπη! Η ανακάλυψις με τα καλά διατηρημένα έργα τέχνης έμενε «μυστική», αν και είχαν αποκαλυφθεί το 1987!
Όταν ένας τυφώνας «μαστίγωσε» την κορυφή «Empress's Rock» (όνομα από την σύζυγο του Ναπολέοντα Γ΄), απεκάλυψε αρχαιολογικά κατάλοιπα, από την εκρίζωση ενός…πεύκου! Άρχισαν ανασκαφές, που οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός βράχο-καταφύγιου!
Το καλοκαίρι του 2013 (σ.σ.: 26 χρόνια μετά!) μια ομάδα αρχαιολόγων με επί κεφαλής τον Nicolas Naudinot (καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κυανής Ακτής), έφεραν στο φως κατεργασμένες από άνθρωπο πέτρες, με μαχαίρια και άλλα εργαλεία! Ο καθηγητής διαπίστωσε επίσης 45 θραύσματα σχιστολιθικών «πλακών», μήκους 15-30 εκατ., με χαραγμένες εικόνες αλόγων και βουβάλων-ταύρων. Μάλιστα ένας ταύρος στέφεται με ακτίνες!
«Εκπλαγήκαμε από την ομορφιά αυτών των χαρακτικών! Είναι πολύ σχηματοποιημένα ζώα: Διακρίνονται οι οπλές, η χαίτη, ένα νεαρό πουλάρι! Είναι πολύ εκφραστικά», λέει ο αρχαιολόγος. «Βγάλαμε το συμπέρασμα ότι το καταφύγιο ήταν κάτι σαν στρατόπεδο προετοιμασίας για κυνήγι για ομάδες 2-10 ατόμων. Η θάλασσα ήταν τότε 50 χιλιόμετρα μακριά», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η  ύπαρξις του εξαιρετικού αυτού αρχαιολογικού χώρου δεν είναι ευρέως γνωστή. Ανήκει στο Περιφερειακό Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο συγχρηματοδοτεί την έρευνα μαζί με το Περιφερειακό Τμήμα Αρχαιολογίας. Έχει υποστεί επανειλημμένες επιθέσεις λαθρανασκαφέων…
«Αυτά είναι τα αρχαιότερα έργα τέχνης που γνώρισε ποτέ η Βρετάνη!» τονίζει ο κ.Ν.Naudinot. «Σε γαλλικό, ακόμα και ευρωπαϊκό, επίπεδο, αυτά τα χαρακτικά έργα είναι πολύ σημαντικά, διότι είναι μέρος της περιόδου της “καλλιτεχνικής μεταβάσεως”, που είναι ελάχιστα γνωστή στους ερευνητές, μεταξύ της Magdalenian (όπου ο άνθρωπος εκφράζει ένα είδος εικονιστικής τέχνης) και της Azilian Περιόδου (όπου η τέχνη γίνεται πολύ πιο σχηματική και γεωμετρική). Η εικόνα του “ακτινοβόλου ταύρου” είναι μοναδική. Είναι η πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή “προϊστορία”, που ανακαλύπτουμε ένα ζώο που συνοδεύεται από αυτό το είδος σχήματος, δηλ. ένα φωτοστέφανο ή «θηλαία άλως». Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός συμβολισμός».
Οι ανασκαφές στην πόλη Plougastel-Daoulas θα συνεχισθούν το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΠΗΓΕΣ: PLOS ONE, ArMen, Le Figaro, 20.3.2017.

Γιατί αφού η ανακάλυψις έγινε το 1987 έμενε «μυστική» έως σήμερα;
Σημειώνω πως η χρονολόγηση μας παραπέμπει στους Άτλαντες και ο ακτινοβόλος ταύρος στον Κρητικό ταύρο-Δία και την αρπαγή της Ευρώπης… (βλ. Ερατοσθένους «Καταστερισμοί»). Μια ακόμη απόδειξις της αλήθειας της Ατλαντίδος και της ασύνορης ελληνικής μυθολογίας!

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης στην εφημ. "Κόντρα News", 11.4.2017.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: χαρακτικη, σπηλαιο, Βρετανη, Γαλλια, ταυρος, φωτοστεφανο, Μινωιτες Κρητες, Κρητη, Ατλαντες, πeτρα, δισκιο, εργαλειο, βραχοσκεπη, καλλιτεχνια, Παλαιολιθικη Εποχη, Ισπανια, εικαστικα, τεχνη, Λασκω, ζωο, αφηρημενο σχεδιο, βοτσαλο, μαγδαληναια, αλογο, βοοειδη, ακτινα, κεφαλι, βαθος πεδιου, ηλιος, αφαιρεση, προοπτικη, Φινιστερ, 1987, τυφωνας, Ναπολεων, πευκο, ανασκαφη, 2013, μαχαιρι, σχιστολιθος, πλακα, βουβαλι, οπλη, χαιτη, πουλαρι, κυνηγι, λαθρανασκαφη, γεωμετρικη τεχνη, ακτινοβολος ταυρος, ακτινοβολια, φωτοστεφανοθηλαια αλως, συμβολο, ταυροΔιας, Ευρωπη, Ερατοσθενης, Καταστερισμοι, Ατλαντιδα, μυθολογια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ