Ο ήρωας Αμπελογιάννης από την Αιτωλοακαρνανία

Ο μύθος του Αμπελογιάννη,
από την Αιτωλοακαρνανία

Η επιβίωση του αρχαίου μύθου του Ηρακλή στους βλάχους


Τα Κατά Αμπελογιάννη, του Βαλαωρίτη


Το ποτάμι στην ονειροκριτική


Η ωμοπλατοσκοπία


Στην Γέφυρα της Τατάρνας



Η αιώρηση και η αντιστροφή του χρόνου



Ο ΚΙΜΩΝ ΑΤΤΙΚΟΣ έγραψε ένα έργο πάνω σε αυτόν τον ήρωα, με τίτλο «Ο ΜΑΥΡΟΣ ΓΚΙΑΟΥΡΗΣ Ή Ο ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΣ (Ο Μπελογιάννης)».
Το μυστήριο συνέχιζε στον υπότιτλο «Πρωτότυπον, Ελληνικόν, πατριωτικόν, καταπληκτικόν μυθιστόρημα της εποχής της Τουρκοκρατίας, που περιγράφει την τρικυμιώδη ζωήν ενός αρματωλού που ήτο άνθρωπος-φάντασμα και εκρεμάσθη τρεις φορές χωρίς να πεθάνη!».


Και εξακολουθούσε επιτείνοντας το μυστήριο: «Έρωτες μεγαλειώδεις. Μυστήρια καταπληκτικά. Παλληκαριές υπεράνθρωπες. Ο κατακτητής των χανουμισσών. Ο τρόμος των εχθρών. Τα δράματα της Βενετίας. Το μικρό Χορμόπουλο. Οι κουρσάροι. Οι ακατάβλητοι αρματωλοί. Οι τρομεροί κλέφτες. Η Φιλική Εταιρία. Η πεντάμορφη καλογρηά, κλπ. κλπ.»

Το έργο εκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κεραυνός» Αθηνών (σε σχήμα 8ο, με 590 σελίδες)! Και εικονογράφηση του Σ. Χρηστίδη.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: μύθος, Αμπελογιαννης, Μπελογιαννης, Αιτωλοακαρνανια, Ηρακλης, βλαχοι, Βαλαωριτης, ποταμι, ονειροκριτικη, ονειρο, ωμοπλατοσκοπια, μαντεια, Γεφυρα Ταταρνας, γεφυρι, Ταταρνα, αιωρηση, μεταιωρισμος, αντιστροφη, χρονος, αιωρισμος, ΑΤΤΙΚΟΣ, ΜΑΥΡΟΣ ΓΚΙΑΟΥΡΗΣ, ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΣ Τουρκοκρατια, αρματωλος, ανθρωπος-φαντασμα, κρεμαλα, ερωτας, υπερανθρωπος, χανουμισσα, Βενετια, Χορμοπουλο, κουρσαρος, αρματολος, κλεφτης, Φιλικη Εταιρια, πενταμορφη, καλογρηα, καλογρια, Κεραυνος, Χρηστιδης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ