ΕΠΟΣ 1940–1941 - Ο Πόλεμος ημέρα με την ημέρα από τις εφημερίδες της εποχής

ΕΠΟΣ 1940 – 1941

Ο Πόλεμος ημέρα με την ημέρα
από τις εφημερίδες της εποχής


Ο Κώστας Π. Γκιουλέκας το 2008 έγραψε το δίτομο έργο «Έπος 1940–’41, Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Ημέρα με την Ημέρα από τις εφημερίδες της εποχής», το οποίο βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο από το ίδρυμα δημοσιογραφίας «Αθ. Μπότση».
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ο Πόλεμος μέσα από το βιβλίο, όπως ακριβώς καταγράφηκε, όπως αποτυπώθηκε στις στήλες των εφημερίδων της περιόδου εκείνης. Πρόκειται για μία παρουσίαση, ημέρα προς ημέρα του ελληνοϊταλικού και ελληνογερμανικού πολέμου, πλαισιωμένη από κείμενα και σχόλια του Κ. Γκιουλέκα.  Το έργο ξεκινά με όσα προηγήθηκαν στην Ευρώπη, πριν ξεσπάσει ο Πόλεμος στην Ελλάδα και καταλήγει με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το κυρίως σώμα αφορά στα γεγονότα από την 28η Οκτωβρίου 1940 έως την 31η Μαΐου 1941, δηλαδή έως την λήξη της Μάχης της Κρήτης.
Μέσα από τους πηχυαίους τίτλους, τις ειδήσεις, τις ανταποκρίσεις των πολεμικών απεσταλμένων, τις επιστολές των παλληκαριών μας από το Μέτωπο, μέσα από φωτογραφίες, μέσα από κάποια μονόστηλα και καταχωρήσεις ξεπηδά ανάγλυφα το πνεύμα που επικρατούσε τόσο στην πρώτη γραμμή όσο και τα μετόπισθεν εκείνους τους επτά μήνες της εποποιίας του 1940-41. Αυτό το πνεύμα προσπάθησε να διατηρήσει και να μεταδώσει ζωντανό, ατόφιο ο συγγραφέας μέσα από τις 1.120 σελίδες των δύο τόμων του βιβλίου του. Ηρωισμοί, θυσίες, τιτάνιοι αγώνες της μεγάλης εκείνης στρατιάς, που έγραψε, με την λόγχη και το αίμα των «Παιδιών της Ελλάδος», την νεώτερη ιστορία μας καθώς και η στάση ολόκληρου του ελληνικού λαού απέναντι στους εισβολείς καταγράφονται από τους δημοσιογράφους του Σαράντα.
Όλο το υλικό των εφημερίδων προέρχεται από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα, ο οποίος επί τριάντα και πλέον χρόνια συγκεντρώνει κειμήλια, έγγραφα, ντοκουμέντα από ιστορικές περιόδους του νεοελληνικού κράτους.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ