Archeomar Project: Ο αρχαιολογικός χάρτης των ιταλικών θαλασσών

Archeomar Project:
Ο αρχαιολογικός χάρτης
των ιταλικών θαλασσών


Η Ιταλία, με περισσότερα από 7.000 χιλιόμετρα ακτών και μια κεντρική θέση στην λεκάνη της Μεσογείου, διατηρεί στα νερά της μια μεγάλη υποβρύχια αρχαιολογική κληρονομιά, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον σημαντικό ρόλο, ως σταυροδρόμι για τις διαδρομές, που στο πέρασμα των αιώνων έχουν συνδέσει την ανατολική και την δυτική θάλασσα, και των τριών ηπείρων που συνορεύουν με αυτήν.
Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η πρόοδος του εξοπλισμού των καταδύσεων, ευνόησε την αύξηση του αριθμού των δυτών για ψυχαγωγία, φθάνοντας σε βάθος όλο και περισσότερο, και έβαλε ακόμα σε κίνδυνο αυτήν την κληρονομιά.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Πολιτισμού της Ιταλίας, σύμφωνα με την Σύμβαση της UNESCO στους Παρισίους, η οποία καθορίζει τους κανόνες και τους κανονισμούς για την προστασία και την ενίσχυση της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από το 2004, εξεκίνησε το έργο Archeomar. Ένα σχέδιο απογραφής των υποβρύχιων αρχαιολογικών χώρων, κατά μήκος της ακτής της Ιταλίας. Μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί σε Καλαβρία, Απουλία, Βασιλικάτα, Καμπανία, Λάτσιο και Τοσκάνη. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι ένας αρχαιολογικός χάρτης των ιταλικών υδάτων, όπου καταγράφεται η γνώση του τι σώζεται στον βυθό αυτής της θάλασσας. Είναι το μόνο εργαλείο για την σωστή διαχείριση και την διατήρηση της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών ωκεανογραφίας και σχετικών οργάνων από την σύγχρονη υποβρύχια αρχαιολογία, κατά την διάρκεια του έργου, είναι σήμερα τα μέσα με τα οποία μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση της μεταδόσεως στις επόμενες γενεές αυτής της εξαιρετικής κληρονομιάς.

Για περισσότερα:


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ