Ο Ηρώδης ο Αττικός και ο ελληνορωμαϊκός κόσμος - βίντεο

Ο Ηρώδης Αττικός
και ο ελληνορωμαϊκός κόσμος

Αυτοκρατορικός κόσμος, κοσμικές αναφορές, τέχνη και πολιτισμός
στην περιουσία του στην νότια Πελοπόννησο

Ομιλία του δρ. Γεωργίου Σπυρόπουλου (*) στο ISAW

Η έπαυλις στην Εύα Αρκαδίας, του Ηρώδη του Αττικού.


Η κοσμική απεικόνιση ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, όπως φαίνεται από την εκτεταμένη κατοικία "Πάνθεον" και του Αδριανού στο Tivoli. Πουθενά δεν υπήρχε μια καλύτερη ευκαιρία για κοσμική έκφραση απ' ό,τι στην αυτοκρατορική και ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική για κατοικίες.

Σχεδόν 5 χλμ. από την πόλη του Άστρους, στην Εύα, απέναντι από την Μονή Λουκούς στην Αρκαδία, στην νότια Πελοπόννησο, μια μεγάλη και μαγευτική βίλα της πρώιμης ρωμαϊκής αυτοκρατορικής περιόδου (2ος μ.Χ.) έχει αναγνωριστεί εύλογα ότι ανήκει στον Ηρώδη Αττικό, πνευματικό και πολιτιστικό ηγέτη στην πόλη των Αθηνών Και αναμφίβολα στον ρωμαϊκό κόσμο γενικότερα. Η Βίλα, αν και μόνο μια σκιά της πρώην λαμπρότητάς της, εξακολουθεί να περιλαμβάνει μνημειώδη αρχιτεκτονικά λείψανα και εξαίσια γλυπτά ευρήματα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη της βίλας του Ηρώδη του Αττικού, ο δρ. Σπυρόπουλος υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση για την εξέταση της βίλας...

ΔΕΙΤΕ την εδώ:
http://isaw.nyu.edu/events/archive/2016/herodes-atticus-and-the-greco-roman-world-imperial-cosmos-cosmic-allusions-art-and-culture-in-his-estate-in-southern-peloponnese

(*)  Ο δρ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος και ο δρ. Γιώργος Σπυρόπουλος ανέσκαψαν την Βίλα του Ηρώδη από το 1979-2002 και το 1990-2002 αντίστοιχα. Ο δρ. Γεώργιος Σπυρόπουλος υπηρετεί τώρα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ