ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΣΚΟΡΔΟΥ

ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΣΚΟΡΔΟΥ

Του Ορέστη Στεφανόπουλου, καθηγητή Α.Π.Θ.

Πλεξούδα σκόρδων, κρεμασμένη έξω από σπίτι στην Βυτίνα Αρκαδίας.
(φωτ. Γ. Λεκάκης).

Μια ματιά στην παραδοσιακή διατροφή των Ελλήνων μας πείθει για τη λαϊκή σοφία   και εντυπωσιάζει η εκτεταμένη χρήση του σκόρδου όχι σαν αποτέλεσμα ιατρικών γνώσεων, αλλά ως αποτέλεσμα  της μακρόχρονης παρατήρησης και της καθημερινής εμπειρίας. Σκοπός είναι η μελέτη του σκόρδου στην προληπτική θεραπευτική υγεία των ανθρώπων. Το allioum  το ήμερο της οικογένειας των Λειλειδών, καλλιεργείται από την αραιότητα και είναι βολβόριζο φυτό, που αποτελείται από πολλές σκελίδες.

Ο Όμηρος το αναφέρει στην Οδύσσεια Κ. 305: Μώλυ ονομάζουσι  αυτό το φυτό οι θεοί που διεγείρει την όρεξη και εξαφανίζει την μέθη.
Ο Ιπποκράτης θεωρεί το σκόρδο θερμό, κενωτικό, διουρητικό,  καλό για όλον τον οργανισμό, εύπεπτο, καθαρτικόν, διουρητικόν.
Ο Διοσκουρίδης γράφει ότι είναι φάρμακο για πολλές παθήσεις. Καθαρίζει τις αρτηρίες, καταπραΰνει τον βήχα. Το σκόρδο όταν τρώγεται με ελιές προκαλεί την ούρηση.
Στους Αχαρνής του Αριστοφάνη, όταν άρπαξαν το σακκούλι με τα σκόρδα από τον Δικαιόπολι, αυτός φώναξε: "Α, ο στρατός των Οδομαντών μου άρπαξε το σακκούλι με τα σκόρδα"!
Οι αθλητές πριν μπουν στο στίβο έτρωγαν σκόρδα για να τονώσουν το σώμα τους.
Στα Γεωπονικά του ο Κασσιανός Βάσσος γράφει: Είναι διουρητικό και ζεσταμένα-λιωμένα με μέλι θεραπεύουν τις πληγές του προσώπου και την αλωπεκία, χρόνιο βήχα και θεραπεύει την νεφρίτιδα. 
Η οσμή του σκόρδου οφείλεται στην αλυσίνη. Το σκόρδο μας προστατεύει από πολλές αρρώστιες τις οποίες και θεραπεύει γιατί περιέχει πολλά ανόργανα συστατικά: Φωσφόρο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο, ιώδιο, θείο, μαγγάνιο ,σελήνιο, βιταμίνες και αμινοξέα. Οι θειούχες ενώσεις του ελαττώνουν την κακή χοληστερίνη και το σκόρδο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό λόγο του σεληνίου. Η  χρήση του σκόρδου προστατεύει τις αρτηρίες και  διατηρεί τα τοιχώματά τους μαλακά  και ελαστικά, γιατί δεν επιτρέπει την εναπόθεση ασβεστίου και λιπιδίων, οπότε η ροή και κυκλοφορία του αίματος γίνεται ομαλή και χωρίς εμπόδια. Στη διατροφή μας  τα κρεμμύδια, οι αγκινάρες και τα σκόρδα μειώνουν την κακή χοληστερίνη και  την αρτηριακή πίεση. Δύο σκελίδες σκόρδο ,κάθε πρωί νηστικοί για 3 μήνες και με ένα μήνα διακοπή και επανάληψη στη συνέχεια, για προφύλαξη-θεραπεία επειδή  μειώνει την κακή χοληστερίνη. Η  αλυσίνη είναι η ουσία που  διασπά τα λίπη στο συκώτι, οπότε αποφεύγεται η απόθεση αυτών και του ασβεστίου ,στα τοιχώματα των αρτηριών προστατεύοντας έτσι την καρδιά και τις αρτηρίες. Η χρήση του σκόρδου από πειραματικά δεδομένα προστατεύει επιπλέον το αναπνευστικό σύστημα, από χρόνιο βήχα, αναιμία, ρευματικά, διαβήτη, μικροβιοκτόνο δράση, καρκίνο, γήρας και ανικανότητα, αντιοξειδωτική δράση, δηλητηριάσεις από βαριά μέταλλα,  και αποτοξίνωση του οργανισμού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η δράση του σκόρδου είναι θρεπτική, προληπτική και θεραπευτική. Η αποφυγή  από την κακοσμία της αναπνοής γίνεται με τη χρήση μασήματος μαϊντανού, μέντας, κανελλογαρύφαλου  και πλύση με χυμό λεμονιού 


ΠΗΓΗ: ΣΚΟΡΔΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟΝ, Ορέστης Στεφανόπουλος, καθηγητής Α.Π.Θ., σελίδες 50, Θεσσαλονίκη 1991.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ