Νέα στρατηγική για την Κύπρο

Νέα στρατηγική για την Κύπρο

Γράφουν οι:
Δ. Αλευρομάγειρος, Λ. Αξελός, Κ. Γρίβας, Χ. Ζαχαράκις, Π. Ήφαιστος, Γ. Κασιμάτης,
Φ. Κλόκκαρης, Ι. Μάζης, Π. Νεάρχου, Θ. Στοφορόπουλος, Β. Φίλιας, Α. Φωτιάδη.

Επιμέλεια:
Λουκάς Αξελός, Περικλής Νεάρχου
Θέμος Στοφορόπουλος, Αθανασία Φωτιάδη.


O τόμος αυτός αποτελεί το προϊόν ενός βασανιστικού διαλόγου, με στόχο και φιλοδοξία να συμβάλει στην διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, με δεδομένη την χρεοκοπία της προηγούμενης πορείας «ευρέσεως λύσης» και ορατό το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο υπαρξιακό σταυροδρόμι.
Επί 43 χρόνια η ελληνική πλευρά έκανε απίστευτες υποχωρήσεις, με το πιστόλι του Αττίλα στον κρόταφο, ελπίζοντας ότι θα ήταν δυνατή έτσι μια ανεκτή λύση. Συνεχείς μονομερείς υποχωρήσεις, επικίνδυνες και μάταιες παραχωρήσεις, οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.
Η Άγκυρα, σταθερή στην πάγια αναθεωρητική της πολιτική, σε όλο το μέτωπο Θράκης, Αιγαίου, Κύπρου, χρησιμοποιεί απροκάλυπτα κάθε μέσο, εκβιάζοντάς μας ανοιχτά και σε κάθε ευκαιρία. Το πρόβλημα των προσφύγων λ.χ. είναι ένα από αυτά, φορτίζοντας επικίνδυνα την ήδη εκρηκτική κατάσταση στο Αρχιπέλαγος. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο μέτωπο της Κύπρου, με την Τουρκία να προβαίνει σε καθημερινές αμφισβητήσεις της Κυπριακής ΑΟΖ και σε ανοιχτές απειλές για στρατιωτική δράση, αν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, ασκώντας τα αναφαίρετα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το κατοχικό παρακράτος είναι ολοκληρωτικά ταυτισμένο με τις τουρκικές αμφισβητήσεις και απειλές. Ποια είναι, λοιπόν, η δήθεν κοινή βάση, πάνω στην οποία διεξάγονται οι διακοινοτικές συνομιλίες;
Η συζητούμενη λύση δεν είναι λύση.
Ενώπιον του άμεσου κινδύνου εθνικής καταστροφής, που οδηγεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πρόσδεσή της στο τουρκικό άρμα, ο κυπριακός λαός οφείλει να αντιληφθεί τι πραγματικά διακυβεύεται. Οφείλει να μην παραπλανηθεί και να ορθώσει τείχος αντίστασης μαζί με ολόκληρο τον Ελληνισμό και με ενωτικό πνεύμα, όπως έπραξε το 2004, να αποτρέψει την εφαρμογή κάθε νέου Σχεδίου Ανάν, που ανοιχτά καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, μετατρέποντάς την σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Εκδόσεις Στοχαστής, Μαυρομιχάλη 39, 10680 Αθήνα. τηλ. 2103601956, τηλ/πο 210-36.10.445,

ISBN 978-960-303-240-3, σελ. 120


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ