Ψηφιακός ο Συνέκδημος του Ιεροκλέους

Ψηφιακός ο Συνέκδημος
του Ιεροκλέους


Επί βασιλείας του Ιουστινιανού, ένας κατά τα άλλα άγνωστος συγγραφέας, ο Ιεροκλής συνέθεσε τον «Συνέκδημο», έναν εκτεταμένο κατάλογο των επαρχιών και των μεγάλων πόλεων της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Περιέχει σχεδόν χίλια τοπωνύμια! Είναι μια απαράμιλλη πηγή για την γεωγραφία του βυζαντινού κόσμου. Δεν υποδεικνύει μόνον τις διοικητικές διαιρέσεις επί Ιουστινιανού, αλλά προτείνει επίσης ποιες θέσεις, κατά την άποψη ενός μορφωμένου Ρωμαίου, «είχαν σημασία» στις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ.
Το Ancient World Mapping Center (Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Αρχαίου Κόσμου) δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη του «Συνέκδημου», προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση το σύγχρονο κοινό στον πλούτο των γεωγραφικών γνώσεων του Ιεροκλέους.
Χρησιμοποιώντας το κείμενο του Ernest Honigmann (1939), ο χάρτης σηματοδοτεί όλες τις πόλεις και τις περιοχές που μπορεί να προσδιορισθούν με ασφάλεια, βάσει του Άτλαντα Barrington και άλλων δημοσιευμένων πηγών. Το προσαρτημένο παράρτημα περιλαμβάνει μια λίστα με όλους τους ιστότοπους (με αναφορές), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούσαν να βρεθούν με βεβαιότητα.

Το αποτέλεσμα είναι ένας σύγχρονος, διαδραστικός χάρτης του «Συνέκδημου» του Ιεροκλέους. Με βάση το AWMC. Συμπεριλαμβάνονται οι βιβλιογραφικές αναφορές για κάθε τοποθεσία.

ΔΕΙΤΕ τον εδώ:
http://awmc.unc.edu/awmc/applications/bam/modules/hierokles/

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ