Ο ήρωας Χατζηλίας Οικονόμου - Ιστορίες από την Κάρπαθο του 1821

Ο ήρωας Χατζηλίας Οικονόμου

Ιστορίες από την Κάρπαθο του 1821



Η νήσος Κάρπαθος είναι ευρύτερα γνωστή για τις καταπληκτικές της παραλίες, αλλά και για την πλούσια λαογραφική και μουσική παράδοση που διασώζουν ως κόρη οφθαλμού οι κάτοικοί της, εδώ και αιώνες. Από την άλλη, η Ιστορία της «Ανεμόεσσας», όπως τη χαρακτήρισε κατά την αρχαιότητα ο Όμηρος, μοιάζει να αφορά διαχρονικά ελάχιστους.
Μέσα από τη σύντομη αυτή μονογραφία, ο Καρπάθιος δημοσιογράφος Μηνάς Παπαγεωργίου εξιστορεί την πολυετή αναζήτησή του αναφορικά µε το πρόσωπο του Χατζηλία Οικονόμου, ήρωα της Επανάστασης του 1821, πιθανότατα Φιλικού και παραστάτη του νησιού στις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις, την ύπαρξη και δράση του οποίου πληροφορήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 2010.
Πέρα από τα διασωθέντα στοιχεία της βιογραφίας του και στην προσπάθειά του να καταδείξει τους λόγους για τους οποίους παραμένει μέχρι και τις μέρες µας στην αφάνεια, ο συγγραφέας φέρνει για πρώτη φορά στο φως άγνωστες πτυχές της δράσης και της ριζοσπαστικής προσωπικότητας του Οικονόμου, μέσα από προεπαναστατικά έγγραφα. Το περιεχόμενο των ντοκουμέντων αυτών εµπλουτίζει τις γνώσεις µας για τις σχέσεις μεταξύ του ήρωα και της τότε εκκλησιαστικής Αρχής του τόπου.

Ο Μηνάς Παπαγεωργίου είναι δημοσιογράφος (µέλος της ΕΣΗΕΑ) και υπ. επικοινωνίας του Ομίλου Δραστηριοτήτων «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή», όντας παράλληλα διευθυντής της σειράς Lux Orbis των εκδόσεων iWrite. Την περίοδο 2010-2014 διετέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού «Φαινόμενα» στον Ελεύθερο Τύπο. Σπούδασε Στατιστική και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας αντίστοιχα. Στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται η αναζήτηση της Πολιτικής Αρετής, ο μυθικισµός και ο διαχρονικός πόλεμος των ιδεών για την ελληνική ταυτότητα. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων. Το αμέσως προηγούμενο συγγραφικό του έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δαιδάλεος µε τίτλο «Αγαλματένια κρίνα: εννέα ιστορίες για την επιβίωση της αρχαίας ψυχής (9ος-20ός αιώνας)».

Για περισσότερα:


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ