Η διχοτόμηση της Κύπρου, μια ιδέα των Άγγλων

Η διχοτόμηση της Κύπρου,
μια ιδέα των Άγγλων

Του Ανδρέα Τ. Λουκά


Οι Τούρκοι με την έναρξη του Ενωτικού Αγώνα το 1955 και όταν τους εξεβίασαν οι Εγγλέζοι να ξυπνήσουν, πρόβαλαν το δικό τους αίτημα, για διχοτόμηση. Τι σήμαινε διχοτόμηση; Οι Εγγλέζοι που είχαν την πατρότητα της ιδέας, είχαν και πολλά σχέδια για την μορφή που ήθελαν να πάρει. Γενικά όμως, εκείνο που ήταν η κεντρική ιδέα ήταν ο διαμοιρασμός της Κύπρου μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων σε ποσοστό ετεροβαρές υπέρ των Τούρκων. Όχι με ποσοστό 82% με 18% που ήταν η αναλογία του εκατέρωθεν πληθυσμού! Σε δύο κομμάτια με σύνορα μεταξύ τους!
Και γιατί διχοτόμηση; Για διάφορους λόγους που δεν είχαν καμμία απολύτως σχέση με τους Έλληνες της Κύπρου, αλλά με τα συμφέροντα της Αγγλίας, της Τουρκίας και των λινοπάμπακων κατά πλειοψηφία, μουσουλμάνων της Κύπρου, τους οποίους η Αγγλία εκτούρκισε.
Πρώτος λόγος ήταν η δημιουργία αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για να μην συμφωνήσουν ΠΟΤΕ μεταξύ τους και να στραφούν ενωμένοι εναντίον της παρουσίας της Αγγλίας στην Κύπρο (βάσεις…).
Δεύτερος ήταν η τουρκική παράνοια της «ανωτερότητας» τους. Με κανένα απολύτως τρόπο δεν ήθελαν να κυβερνηθούν από τους πρώην ραγιάδες, τους για τριακόσια χρόνια δούλους τους.
Τρίτος λόγος ήταν το ότι οι Εγγλέζοι ήθελαν πάση θυσία να επιστραφεί η Κύπρος πίσω στην Τουρκία από όπου την παρέλαβαν.
Τέταρτος λόγος ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος ο οποίος επέβαλλε στους Αγγλοαμερικάνους την εξυπηρέτηση των Τούρκικων συμφερόντων επειδή η Τουρκία ήταν το ανάχωμα του ΝΑΤΟ (έτσι νόμιζαν μέσα στην αφέλεια τους…) για να εμποδιστεί η κάθοδος της Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ) στην Μεσόγειο.
Οι Αμερικάνοι βέβαια είχαν κάποιες αναλαμπές δικής τους εξωτερικής πολιτικής, μακριά από την ποδηγέτηση των Εγγλέζων, στην διάρκεια των οποίων πρότειναν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αλλά οι Εγγλέζοι πάντοτε επενέβαιναν υπέρ των Τούρκων και τα σχέδια των Αμερικάνων ναυαγούσαν. Συνεργούσης βέβαια και της απύθμενης «βλακείας» των ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου, η οποία ήταν και συνάρτηση των μωροφιλοδοξιών ή του βαθμού εξάρτησης από τους Εγγλέζους αυτών των ηγεσιών.
Παρακάμπτοντας μια μεγάλη περίοδο μεταξύ της Ανεξαρτησίας και της δημιουργίας της ΚΔ, η οποία περίοδος χοντρικά δεν διέφερε ή είχε βασικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα πιο πάνω, φτάνουμε στο 1974. Ξεσπά το πραξικόπημα της, προς τούτο δημιουργημένης από την CIA, χούντας και ανατρέπεται η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου. Επεμβαίνουν οι έτοιμοι από καιρό, βάσει του ίδιου σχεδίου της CIA, Τούρκοι και η Κύπρος διχοτομείται! Ο πρωθυπουργός της εισβολής Ετζεβίτ δηλώνει στους Τ/Κ πως στόχος της Τουρκίας δεν είναι πλέον η διχοτόμηση. Αλλά ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου. Βάσει σχεδίου το οποίο δημιουργήθηκε το 1956 από τον Νιχάτ Ερίμ και υιοθετήθηκε από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.
Σε συνεργασία με τους αιώνιους συμμάχους και προστάτες τους, τους Εγγλέζους οι Τούρκοι απαιτούν λύση, την οποία ονομάζουν Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ). Η οποία είναι πολύ πιο προωθημένη από τα όσα πέτυχαν οι Τούρκοι με την βοήθεια των Αγγλοαμερικάνων στην διάρκεια της εισβολής του 1974. Προνοεί όχι μόνο την διατήρηση των κατακτηθέντων και μετατραπέντων σε «ΤΔΒΚ», αλλά και τον στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.
Η κομματική και πολιτική ηγεσία των Ελλήνων της Κύπρου με επικεφαλής τους εγκάθετους της Ελληνικής χούντας του 1974 την ΕΟΚΑ Β, που εξελίχθηκε σε κόμμα, τον ΔΗΣΥ, και κολαούζο τους το ΑΚΕΛ, φέρνουν μπροστά στον Λαό το 2004 σχέδιο εφαρμογής στην πράξη της ΔΔΟ, ονομάζοντας το Σχέδιο Ανάν! Και ο Λαός το απορρίπτει! Αλλά οι «ηγεσίες» δεν πτοούνται! Αφού εξουδετερώνουν σιγά-σιγά κάθε σημείο αντίστασης, επανέρχονται μετά από τέσσερα χρόνια, πρώτα με τον Χριστόφια και μετά με τον Αναστασιάδη, για να μας επιβάλουν την ΔΔΟ, το προωθημένο τουτέστιν σχέδιο όχι μόνο για διχοτόμηση αλλά και για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία.
Ποιο είναι το αισχρό όλης αυτής της προδοσίας; Το ότι οι κομματικές/πολιτικές ηγεσίες των Ελλήνων της Κύπρου με διάφορα τεχνάσματα προσπαθούν να πείσουν τον Λαό πως η Διχοτόμηση και ο Έλεγχος της Κύπρου από την Τουρκία, είναι επανένωση/απελευθέρωση! Και εφηύραν και διάφορες βρισιές τις οποίες εκτοξεύουν εναντίον εκείνων που τους πήραν χαμπάρι και ενημερώνουν τον Λαό για τα προδοτικά τους σχέδια.
Ερώτημα: Ποιο είναι το κίνητρο ή τα κίνητρα αυτών των ξεπουλημένων «ηγεσιών» για την προσπάθεια τους επιστροφής της Κύπρου στην Τουρκία; Και επειδή δεν είναι και παραγωγικό να απορούμε και για τα εξόφθαλμα, ας ρωτήσουμε καλύτερα: Από πού προέρχεται το χρήμα με το οποίο εξαγοράστηκαν; Μα από κει βεβαίως που είναι η πηγή του! Από κει που τυπώνεται! Και από κει που εκείνοι που πληρώνουν, θα επωφεληθούν περισσότερο. Από την ίδια την Τουρκία!
Και όμως ούτε πέτρα δεν πετάξαμε ακόμα! Και όμως! Επόμενος Πρόεδρος της ΚΔ τον οποίο εγκρίνει και προωθεί ολάκερο το κομματικό/πολιτικό κατεστημένο και οι ξένοι (και οι Τούρκοι…), με διάφορους τρόπους, θα είναι και πάλιν με απόλυτη βεβαιότητα ο αρχι-απ’ όλα Νίκος Αναστασιάδης!
Και εμείς; Πάμε σε μικροσυνάξεις και φωνάζουμε ακόμα πως «τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια»! Κούνια που μας κούναγε…
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ