Ο ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Ο ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ 

Από το αφιέρωμα της χορωδίας στον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1955. Το χορωδιακό τμήμα ιδρύθηκε το ίδιο έτος από τεχνίτες και εργάτες του ΟΣΕ, που αγαπούσαν την χορωδιακή μουσική.
Από το ξεκίνημά της η χορωδία κατέστη ένα υπέροχο μουσικό συγκρότημα, που η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας. Οι εμφανίσεις της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, διευθυνόμενη από εξαίρετους μαέστρους, καταξίωσαν την χορωδία σαν μία από τις καλύτερες της Ευρώπης. Αποτέλεσμα αυτών των εμφανίσεων είναι η σωρεία προσ­κλήσεων που λαμβάνει για συναυλίες και συμμετοχή σε Διεθνή Φεστιβάλ ή Διαγωνισμούς. Έχει εμφανισθεί σε Νανσύ, Μπορντώ, Σέντες, Πορτ ντε Μπουκ, Μασσαλία, Βαρκελώνη, Μποκοτά, Μονακό, Τάμπερε Φινλανδίας, Σεκεσφέκεβαρ Ουγγαρίας, Λαγκόλεν Ουαλίας, Αρέτζο, Πομαράνς, Μπόβα Μαρίνα, Σιένα, Μόναχο, Νυρεμβέργη, Στουτγάρδη, Βουκουρέστι, Κωστάντζα, Μπρασόβ, Στετίνο Πολωνίας, Σόφια, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Νέα Υόρκη, Πεκίνο, Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη και φυσικά στις περισσότερες από τις πόλεις της πατρίδας μας, αποσπώντας πολλά βραβεία και διακρίσεις, τόσο σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ, αλλά κυρίως την μεγάλη συμμετοχή του κοινού και το θερμό χειροκρότημά του στις συναυλίες της.
Θα ήταν παράλειψη όμως να μην τονίσουμε και το κοινωνικό έργο αυτού του πολιτιστικού σωματείου που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα σε κοινωνικές ομάδες με ειδικά προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εμφανίσεις στις φυλακές και το ψυχιατρείο του νομού Χανίων, στα σπαστικά παιδιά του Νταού Πεντέλης, στην Καλαμάτα και στον Πύργο για τους σεισμοπαθείς, στο Ψυχιατρείο Πέτρας Ολύμπου, στον Ασπρόπυργο, στα Μέγαρα και στον Βόλο για οικονομική ενίσχυση αποπερατώσεως Ιε­ρών Ναών, στο Χαμόγελο του Παιδιού και στην παραμεθόριο για τους στρατευμένους νέους. Τέλος, πολλοί και σπουδαίοι μαέστροι διηύθυναν την Χορωδία κατά την διάρκεια της μακρόχρονης διαδρομής της, όπως: Σ. Βασιλειάδης, Γ. Διαμαντής, Γ. Κακίτσης, Δ. Παπαδημητρίου, Α. Συμεών, με κορυφαία την κ. Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, που από το 1987 με την πρωτοποριακή της διεύθυνση και την συνοδεία ορχήστρας, άνοιξε νέους ορίζοντες σαν μουσικό άκουσμα, πέρα από την καθαρά παραδοσιακή μουσική.


Μετά την αποχώρησή της, το Δ.Σ. του Ομίλου την ανακήρυξε επί τιμή μαέστρο της χορωδίας.
Σήμερα την Χορωδία διευθύνει ο Αιμίλιος ΓιαννακόπουλοςΟ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι διπλωματούχος μονωδίας με άριστα παμψηφεί και 2ο βραβείο, πτυχιούχος κλασσικής κιθάρας και θεωρητικών. Από το 1990 διευθύνει πολλά χορωδιακά σύνολα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Χορωδία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Δημοτικής Ενότητας Βάρης, την Χορωδία "Μουσικό Εργαστήρι" Αγίας Φιλοθέης Δήμου Αμαρουσίου και την Εκκλησιαστική Χορωδία "Φίλοι Εκκλησιαστικής Υμνωδίας". Υπήρξε συνεργάτης της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου από το 1983 και ανέλαβε την Χορωδία του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών το Φεβρουάριο του 2010.

Για περισσότερα: Ψυχαγωγικός Όμιλος Σιδηροδρομικών, Καρόλου 1-3, ΤΚ 104 37 Αθήνα. τηλ.: 6945-264.202, riakapet@gmail.com


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ