Συζήτηση με τον νομικό κ. Π. Ιωαννίδη, πρόεδρο της «Κίνησης για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

Συζήτηση με τον νομικό
κ. Πάνο Ιωαννίδη,

πρόεδρο της «Κίνησης
για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»,
στο Οδόφραγμα του “Ledra Palace


Του Κώστα Δημητριάδηkostasmavroskoufis@gmail.com



Με τον Πάνο τον Ιωαννίδη, γνωριστήκαμε πριν αρκετά χρόνια, στα πλαίσια της έρευνας μου, για την συγγραφή του βιβλίου μου «Κύπρος 1974 – Η μεγάλη Προδοσία», όταν του ζήτησα να μου εξιστορήσει την εγκατάλειψη της Αμμοχώστου κατά τον «Αττίλα ΙΙ», όντας ο ίδιος ένας εκ των τελευταίων Αξιωματικών (έφ. Ανθλγός τότε) που έφυγαν από την έρημη από κατοίκους πόλη, ενώ οι Τούρκοι δειλά-δειλά έμπαιναν σε αυτήν. Έκτοτε η φιλία μας διαμορφώθηκε σε μια μορφή «μικρού και μεγάλου αδελφού» με αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη. Γνωρίζοντας τον εντελώς ανιδιοτελή αγώνα του για μια ΟΡΘΗ ΛΥΣΗ του Κυπριακού, μέσω της «Κίνησης για Ελευθερία και Δημοκρατία» που είναι μια υπερκομματική προσπάθεια δική του και των Στρατηγού Φ. Κλόκκαρη και του Αναλυτή Ν.Λυγερού, όταν τον συνάντησα στην Εκδήλωση Διαμαρτυρίας στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, αποφάσισα να του ζητήσω την άποψη του – επιγραμματικά - για τα όσα συμβαίνουν στο Κρανς Μοντανά, στην αντισυνταγματική Πενταμερή Διάσκεψη της Ελβετίας.

Αγαπητέ Πάνο, τι βλέπεις να γίνεται με τις συνομιλίες στην Ελβετία;

«Φίλε Κώστα δυστυχώς η αντιπροσωπεία μας, δια του κ. Προέδρου μπήκαν σε μια διαδικασία συζητήσεων ΓΙΑ “ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ”, που αναίρεσαν οι 2 από τους 3 “εγγυητές” το 1963, όταν η Βρετανία και η Τουρκία συνωμότησαν και προσπάθησαν πραξικοπηματικά και ενόπλως να καταλύσουν το Κράτος, του οποίου είχαν “εγγυηθεί” την Ανεξαρτησία και Εδαφική Ακεραιότητα. Τελείως παράλογα και τελείως αναίτια μπήκαμε στην «Αντισυνταγματική» αυτή διαδικασία – και να θυμάσαι αυτό το «αντισυνταγματική» που αναφέρω – να συζητούμε κάτι που εκ προοιμίου … «δεν θα συζητούσαμε»!».

Αναφέρεσαι στις λεγόμενες ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ αλλά τι γίνεται με το θέμα της Εκκένωσης του νησιού μας από τα Τουρκικά Κατοχικά Στρατεύματα; Θεωρητικά, ξέραμε ότι ο κ. Πρόεδρος θα το έθετε, με σκοπό, να εκτεθεί η Τουρκία με την σίγουρη άρνηση της να το αποδεχθεί. Τι έγινε τελικά με λίγα λόγια;

«Ο Πρόεδρος μπήκε στην διαδικασία συνομιλιών για …“ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ”, που παράνομα και βάρβαρα εισέβαλαν και κατέχουν έδαφος της διεθνώς αναγνωρισμένης, κυρίαρχης και ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που αρχικά είχε δεσμευτεί ότι θα ήταν «κόκκινη γραμμή» για εκείνον».

Τι θεωρείς ότι δέχθηκε και συζητάει ακόμα ο Πρόεδρος, που να είναι καταστροφικό για την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας;

«Συζητά για “ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ” ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΔΔΟ, αφού και ο κ. Χριστόφιας αλλά και εκείνος ο ίδιος, ήδη συμφώνησαν την κατάλυση του, ο μεν προηγούμενος με το Κοινό Ανακοινωθέν με τους Τούρκους τον Μάιο 2008, ο δε τωρινός με τη Συμφωνία με τους Τούρκους τον Φεβρουάριο 2014, επισφραγίζοντας τα όσα συμφώνησαν με όλες τις μέχρι τώρα “συγκλήσεις”. Στην ουσία συζητούν για να καταλήξουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, νομοτελειακά κατελύθη».

Μα δεν καταλαβαίνω Πάνο. Γιατί δεν βγαίνετε, κάποιοι Πατριώτες, γνώστες του θέματος σαν εσένα να τα εξηγήσετε αυτά στον απλό λαό που έχει μαύρα μεσάνυχτα από τις κινήσεις του κ. Προέδρου;

«Έχουμε καλέσει τους αυτουργούς και συναυτουργούς σε ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ από οποιοδήποτε ΜΜΕ θα αποτολμήσει να τον φιλοξενήσει. Μέχρι στιγμής μόνο ένας-δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν δεχθεί να ακούσουν την γνώμη μας. Από τα υπόλοιπα ΜΜΕ είμαστε σαν “Κίνηση” μέχρι στιγμής αποκλεισμένοι».

Θα μπορούσε όμως κάποιος να σας πει ότι μπορώ να σας αποδείξω ότι κάνετε λάθος και ότι αδικείτε την διαπραγματευτική ικανότητα του κ. Προέδρου και τις προοπτικές της για ορθή λύση του Κυπριακού. Τι απαντάς σε μια τέτοια πιθανή περίπτωση;

«ΕΑΝ ΠΕΙΣΟΥΝ με επιχειρήματα (και όχι θεατρινισμούς) ότι τα όσα ΗΔΗ συμφώνησαν και ΟΛΑ όσα ακόμη συζητούν, ΔΕΝ τεκμηριώνουν την ΣΚΟΠΙΜΗ παράδοση Κράτους & Λαού στην Τουρκία, σε διαβεβαιώνω αγαπητέ μου Κώστα, ότι ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ».

Τις προτάσεις Γκουτιέρες πως τις είδες;

Ο κ. Γκουτιέρες και ο Νορβηγός ειδικός διαπραγματευτής του, ας φροντίσουν να επιβάλλουν στην Τουρκία την εφαρμογή όλων των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κυρίως του Ιουλίου του 1974, που η Τουρκία γράφει στα παλιά της τα παπούτσια 43 χρόνια τώρα και μετά ας προτείνουν «λύσεις», που ειρήσθω εν παρόδω αντίκεινται στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού τους, που δήθεν κόπτονται να εφαρμόζεται από τα Κράτη-Μέλη του.

ΑΥΤΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ.
ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ή ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΩΣΤΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ.

ΠΗΓΗ: εφημ. ΜΑΧΗ, 9.7.2017, σελ. 21.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ