Η Καισαρεία της Καππαδοκίας και τα αρμενικά και ελληνικά μνημεία της

Η Καισαρεία και τα αρμενικά
και ελληνικά μνημεία της

Kayseri with its Armenian and Greek
Cultural Heritage


Σε μια προσπάθεια να κατανοήσει το πλούσιο κοινωνικο-πολιτιστικό παρελθόν της Καισαρείας, το βιβλίο αυτό εντοπίζει το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, που έχει απομείνει από τις αρμενικές και ελληνικές κοινότητες της περιοχής και παρουσιάζει την σχέση της αστικής κουλτούρας της πόλεως με την αγροτική ενδοχώρα της Καππαδοκίας.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται κυρίως τα αποτελέσματα της επιτόπιας εργασίας στην Καισαρεία, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015, που ανέλαβε από κοινού το Ίδρυμα Hrant Dink και η Ένωση για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Association for the Protection of Cultural Heritage. Συνοδεύεται από εισαγωγικά άρθρα που φωτίζουν την κοινωνική και οικονομική ιστορία της αρμενικής και ελληνικής κοινότητας στην Καισάρεια και επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Καισαρεία, ήταν προϊόν πολιτιστικής, εθνικής και θρησκευτικής πολυμορφίας, κάποτε.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι μη μουσουλμάνοι αποτελούσαν το 1/3 του πληθυσμού της επαρχίας Καισαρείας. Ένας σημαντικός αριθμός από τα κτήριά τους απέκρουσε απροσδόκητα τους κινδύνους μέχρι σήμερα, όμως επιδεινώνονται με ανησυχητικό ρυθμό.
Το βιβλίο αυτό, που πρέπει να θεωρηθεί ως φωτογραφία του 2015 αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, εκδόθηκε με την ελπίδα ότι θα συμβάλει στις διαδικασίες συμφιλιώσεως με το παρελθόν. Το τελευταίο αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτιστική κληρονομιά των λαών, που έχουν εκδιωχθεί βίαια από τις πατρίδες τους, για να μην παραμεληθούν, αλλά να προστατευθούν ως άλλη πολιτιστική κληρονομιά.


Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας "Ανατολής Ίχνη" Γιάννης Μούρτος συμμετείχε στην επιτόπια έρευνα του Hrant dink, στην περιφέρεια Καισάρειας, και έχει γράψει στο συγκεκριμένο πόνημα τέσσερα άρθρα σχετικά με:
Την Παναγιά της Κερμίρας,
Την Αγία Τριάδα του Ανδρονικιού,
τον Άη Γιώργη του Μπάσκοϊ, και
το σχολείο του Μόλου.

Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε/κατεβάσετε εδώ:


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ