Η ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ

Η εργογραφία του Γιώργου Λεκάκη


Ιστορία-Μελέτες-Λαογραφία

 «Παγκόσμια Ιστορία των Πτήσεων», ιστορική έρευνα, εκδ. «Χριστάκης», 1991.

«ΗΘεσσαλονίκη στο Ελληνικό Τραγούδι», μελέτη για το πώς τραγουδήθηκε η «φτωχομάνα» από την δημοτική και την λαϊκή μας ποίηση και στιχουργία. Εξώφυλλο: Κώστας Πασιώτης, εκδ. «Συνέχεια», 1992, γ΄ έκδ. εκδ. Τσουκάτου, 2012.

«Ήπειρος,η γωνιά που πέτρωσε στο 5...», βιβλίο (620 σελίδων), το οποίο κυκλοφόρησε μαζί με 4 CDs με ηπειρώτικη μουσική και ένα Cdrom. Έκδ. RiA Music & Multimedia Education Engineering (εκδ. «Πολυμέσα Εκπαιδευτική Μηχανική»), 1998.

«Τάματα», λαογραφική μελέτη για το λαϊκό συνήθειο της αφιερώσεως στο θείο. Συλλεκτικές εκδ. «Ίασπις», του Λουκά Λουκάκη, σε 99 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα, με δυο χαρακτικά του Απόστολου Γιαγιάννου, 1999.

«Τάματακαι αναθήματα», λαογραφική μελέτη, η οποία εξετάζει αναλυτικά το λαϊκό συνήθειο της αφιερώσεως στο θείο. Πρόλογος π. Γεωργίου Μεταλληνού, Ι. Μ. Χατζηφώτη και Λουκά Λουκάκη, εκδ. «Γεωργιάδης», 2001.

«Το ημερολόγιο ενός λοχία από την Μερόπη Πωγωνίου στον πόλεμο του΄40», σχολιασμός ενός στρατιωτικού ημερολογίου, εκδ. «Πωγωνήσια Βιβλιοθήκη», Ιωάννινα, 2006.

«Πολιτική» α΄ τόμος, Αύγουστος 2006.

«Ολυμπιακοί Αγώνες», Αύγουστος 2006.

«Σαμοθράκη- Ιερά Νήσος», περιήγηση, μυθολογία, ιστορία, λαογραφία και λεύκωμα με φωτογραφίες της νήσου του Β. Αιγαίου. Πρόλογος Γιώργος Χανός (τ. δήμαρχος Σαμοοθράκης) και Σταμάτης Γεωργούλης (καθηγ., τ. πρόεδρος της Ετ. Θρακικών Μελετών), εκδ. «Ερωδιός», 2006.

«Επιλογές-20 διαμάντια για το καλοκαίρι», έκδ. «Γεωτρόπιο-Ελευθεροτυπία», Ιούλιος 2007.

«Βήσσανη: Τα πολυφωνικά τραγούδια της», βιβλίο που συνοδεύεται και από ένα cd με 23 παραδοσιακά τραγούδια, που ερμηνεύουν κυρίες από το όμορφο αυτό πωγωνοχώρι, εκδ. «Πολυμέσα Εκπαιδευτική Μηχανική», Δεκέμβριος 2007.

«Αιγαίο-ετυμολογίεςνήσων», μεγάλο βιβλίο-λεύκωμα, με τις ετυμολογίες εκ των ελληνικών ριζών 59 κατοικημένων νησιών του Αιγαίου, έκδοση της εφημερίδος «Ελευθεροτυπία», Ιούλιος 2008.

«Παραδοσιακές φορεσιές», βιβλίο-λεύκωμα, με τις εικονογραφημένες τις περισσότερες των ελληνικών φορεσιών. Εικονογράφηση: Ιωάννα Δήμου. Συνεργασία: Λύκειον Ελληνίδων. Έκδοση της εφημερίδος «Ελευθεροτυπία», Αύγουστος 2008.

«Η άγνωστη Μικρά Ασία», ένα βιβλίο 420 σελ. για 11 «άγνωστες» αρχαίες ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας, εκδ. «Κάδμος», 2008, β΄ έκδ. Δεκέμβριος 2009.

«Μενάνδρου Γνώμαι Μονόστιχοι» εισαγωγή και επιμέλεια, σε έμμετρη απόδοση της Ζωής Φυτούση, εκδ. «Ερωδιός», 2008.

«Αρχαία και σύγχρονα ιστορικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών-Η λαογραφία της θάλασσας». Πρόλογος Κώστας Θωκταρίδης, εκδ. “Action Press”, Ιούνιος 2009, β΄ έκδ. Δεκέμβριος 2009.

«Ίμβρος παιπαλόεσσα, το Ιερό νησί του Ερμού, τ’ ουρανού και των δακρύων…». Πρόλογος Πάρις Ασανάκης, π. Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, εκδ. «Ενδοχώρα», 2010, και β΄ έκδ. 2012.

«Ελλάδος εγκώμιον» ανθολογία αποφθεγμάτων, φράσεων και αποσπασμάτων 300 και πλέον διασήμων προσωπικοτήτων – ελληνικών και ξένων - για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, εκδ. «Κάδμος», 2010.

«Παξοί, τα νησιά του πάθους», περιήγηση, μυθολογία, ιστορία, λαογραφία και λεύκωμα με φωτογραφίες των νησιών αυτών του Ιονίου. Πρόλογος δημάρχου Παξών, Σπύρου Μπογδάνου, έκδ. «Ερωδιός», 2011.


«Μουσικής μύησις», εκδ. MadMelody, 2012.
«Οι88 αρχαίες πόλεις της Βοιωτίας», έκδ. Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας, 2015.

«Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», εκδ. εφημ. «Καρφί», 2016.

«Οι 755 ιαματικές πηγές της Ελλάδας», εκδ. εφημ. «Καρφί», 2016.

«Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξος Ελλάδας», εκδ. εφημ. «Καρφί», 2016.


Ανάτυπα
«Νάουσα, η ηρωική πόλις» έκδ. «Primus» Θεσσαλονίκης, 2002.
«Αρχαία ιστορία και τοπωνύμια των Παξών», σύντομη καταγραφή στην αρχαία ιστορία των νησιδίων του Ιωνίου, έκδ. Δήμου Παξών, 2005.
«Παξοί, τα νησιά του ερωτικού πάθους του Ποσειδώνα» έκδ. «Αέροπος», 2005.
«Το μυκηναϊκό πέτρινο γεφύρι του Αρκαδικού Αργολίδος και τα άλλα αρχαία πέτρινα γεφύρια των Ελλήνων», Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, ΚΕΜΕΠΕΓ, 2005.
«Γαύδος, η ομηρική Ωγυγία;» έκδ. «Αέροπος», 2006.
«Το παραδοσιακό (δημοτικό) τραγούδι στην Επανάσταση του 1821». Πρόλογος Ιωάννας Κόκλα, έκδ. Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευσίνος, 2006.
«Ο ελληνισμός της Κριμαίας», ειδικό τεύχος-αφιέρωμα, με κείμενα των Σωκράτη Αγγελίδη-Γ. Λεκάκη, έκδ. «Ενδοχώρα» (τ. 95), Αλεξανδρούπολις, 2006.
«Φολέγανδρος, το νησί της Σελασφόρου Αρτέμιδος» έκδ. «Αέροπος», 2006.
«Η Μεγίστη Κισθήνη το Καστελλόριζο» έκδ. «Αέροπος», 2006.
«Σαμοθράκης περιήγησις: Στην “Δήλο” του Βορείου Αιγαίου» έκδ. «Αέροπος», 2006.
«Διαπόντιοι Νήσοι: Οθρωνοί-Ερείκουσα-Μαθράκι» έκδ. «Αέροπος», 2006.
«Αστυπάλαια: Η τράπεζα των θεών» έκδ. «Αέροπος», 2007.
«Η Γαύδος και τα κεδρόμηλα», έκδ. Δήμου Χανίων «Εν Χανίοις», Χανιά 2008.
«Αρχαιοι σχολιαστές του Ομήρου και άλλες πηγές για τα ομηρικά», έκδ. Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης «Ευχήν Οδυσσεί», 2012.
«Ανάφη, ως άλλη Δήλος», 2013.
«753 οι ιαματικές πηγές της Ελλάδος», 2013.
«Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.


Χάρτες
«Η αρχαία Βοιωτία», έκδ. Συλλ. Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας, 2014.
«Η αρχαία Θήβα», έκδ. Συλλ. Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας, 2017.

Ημερολόγια
«Αρχαία νομίσματα της Μικράς Ασίας», ημερολόγιο 2018, έκδ. Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας, 2017.


Εκδόσεις σε cds
«Μουσική της Μακεδονίας» στην σειρά «Ρίζες της ελληνικής μουσικής», που επιμελήθηκε μουσικά ο Μιχάλης Τερζής, εταιρεία «Μύθος»/FM Rec., 1993.


«Από τον κινηματογράφο και το θέατρο»: Δίσκος με μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρών, υπό την διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη, που ερμήνευσε ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, RiA Music, 1998.

«Αποκριάτικα τραγούδια απ’ όλην την Ελλάδα – Τούτες οι μέρες το ΄χουνε», αποκριάτικα δημοτικά τραγούδια, που ερμήνευσε ο Βαγγέλης Κώτσου, ψηφιακός δίσκος, εκδ. «Πρότασις», που κυκλοφόρησε μαζί με τον «Ριζοσπάστη της Κυριακής», Μάρτιος 2005.

«Πάσχα με τα χάλκινα», δημοτικά χορευτικά τραγούδια της Μακεδονίας, που ερμήνευσε ο Μανώλης Σαμαράς, ψηφιακός δίσκος, εκδ. «Πρότασις», που κυκλοφόρησε μαζί με τον «Ριζοσπάστη της Κυριακής», Μάιος 2005.

«Αποκριάτικα τραγούδια», αποκριάτικα δημοτικά τραγούδια, που ερμήνευσαν οι Βαγγέλης Κώτσου, Νίκος Χατζόπουλος, Γιάννης Βιτζηλαίος, ψηφιακός δίσκος, εκδ. «Πρότασις», που κυκλοφόρησε μαζί με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», της Κυριακής 5 Μαρτίου 2006.

Καθώς επίσης και πολλά άλλα cds με λαϊκά τραγούδια.


Διηγήματα-Χρονογραφήματα
«7 φεγγάρια»: Επτά διηγήματα, με κοινό θέμα τους μύθους για την πανσέληνο, φερμένους στο σήμερα. Εξώφυλλο: Ευαγγελία Ρήνα, εκδ. "Έλλην", 1997.

«Χρονογραφήματαγια την Ελλάδα και τον πολιτισμό»: Χρονογραφήματα του συγγραφέως, που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες, εκδ. «Ερωδιός», 2001.


Επιμέλεια επανεκδόσεων
«Εγκόλπιον Ορθογραφικόν Λεξικόν» του Ν. Α. Σαράδου, λογιστού του Ζαππείου Παρθεναγωγείου και της κοινότητος Γαλατά, Κωνσταντινούπολις, 1924. Επιμέλεια επανεκδόσεως, μετά προλόγου, εκδ. «Τσουκάτου», 2004.


Θέατρο
«Μια τρελλή ιδέα»: Πρώτο μέρος της θεατρικής τριλογίας «Θυσία». Παίχθηκε από τον θίασο «Σκηνή Ρεπερτορίου», το καλοκαίρι του 1985, στο Θεατράκι Καλλιθέας και από πολλούς μαθητικούς θιάσους. Σκηνοθεσία Γ. Μιχαηλίδης, Αντώνης Βαρελόπουλος. Μουσική Δημήτρης Μαργετάκης. Τραγούδι: Αντώνης Καλογιάννης.

«Ο,τι ο ήλιος αγαπά»: Σπονδυλωτή παιδική μουσική κωμωδία. Παίχθηκε από τους παιδικούς θιάσους «Άλφα» του Παντελή Χατζηδάκη και «Ηθογραφικού Θιάσου» του Τόλη Λαμπράκου, τον χειμώνα 1985/86 στο κινηματοθέατρο «Ααβόρα». Μουσική Στάθης Ουλκέρογλου.

Ο Γ. Λεκάκης έχει επίσης επιμεληθεί μεταφράσεις ξένων θεατρικών έργων, προκειμένου να "ανέβουν" στην σκηνή, έχει γράψει νούμερα για επιθεωρήσεις, έχει επιμεληθεί θαετρικές παραστάσεις, κλπ.


Ποίηση-Στίχοι
«Απάνθισμα», ποιητική συλλογή, με πρόλογο του σπουδαίου ηθοποιού Ντίνου Ηλιόπουλου. Εξώφυλλο: Γ. Μυλωνάς, εκδ. «Ιωλκός», 1985.

«Γιοχάνεσμπουργκ», ποιητική συλλογή με αντιρατσιστική ποίηση, κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ της Ν. Αφρικής. Μεταφράσθηκε σε πολλές γλώσσες του εξωτερικού. Εκφράσθηκαν με τα καλύτερα λόγια ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νέλσον Μαντέλα, κ.ά. Πρόλογος Τάκης Μουσαφίρης. Εξώφυλλο: Κώστας Φλωρούς, εκδ. «Ιωλκός», 1986. Το 1992 κυκλοφόρησε, με την προσθήκη ενός ακόμη ποιήματος, από τις εκδ. «Συνέχεια», σε μια σπάνια έκδοση 99 συλλεκτικών, αριθμημένων και υπογεγραμμένων αντιτύπων, στοιχειοθετημένα στο χέρι, από κάσα, με τον παλαιό παραδοσιακό τρόπο, τυπωμένα σε επίπεδη πρέσσα, με χειροποίητη βιβλιοδεσία, με 4 αυθεντικά χαρακτικά του σπουδαίου Έλληνος γλύπτη και χαράκτη Κώστα Ανδρέου και ειδικά για την έκδοση αυτή σχεδιασμένο εξώφυλλο, από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, σε πρωτότυπη μεταξοτυπία.

«Θεοδοσία», ποιητική συλλογή, εκδ. «Ιωλκός», Ιούνιος 1989.

«Μόνο για μισή ώρα», μυθιστόρημα της Φωτ. Λυγούδη, στο οποίο υπάρχουν 17 στίχοι τραγουδιών του Γ. Λεκάκη, γραμμένοι ειδικά για να εξυπηρετήσουν την πλοκή του έργου, εκδ. «Ερωδιός», 2001.

Ποιήματα του Γ. Λεκάκη έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές Ανθολογίες, της Ελλάδος και του εξωτερικού.


Υπό έκδοσιν
«Ο αρχαίος Πόντος – Πληροφορίες για τον αρχαίο Εύξεινο Πόντο με βάση τον περίπλου του Αρριανού, τον 2ο αι. μ.Χ.», σχόλια στο αρχαίο κείμενο από τον Γ. Λεκάκη.
«Λακώνων Γη», περιήγηση, μυθολογία, ιστορία, λαογραφία και λεύκωμα με φωτογραφίες της δωρικής γωνιάς της Πελοποννήσου.
«Δήλος, το πιο φωτισμένο σημείο του πλανήτη!».
«Φολέγανδρος, το νησί της Σελασφόρου Αρτέμιδος».
«Συμβολή στην έρευνα της Ιθάκης του Οδυσσέως».
«Αγία Πετρούπολη & Κωνσταντινούπολη».
«Αρχαίοι Πελοποννήσιοι λόγιοι και ποιητές».
«Αρχαία ερωτικά παιγνίδια και παθήματα».
«Σχόλια στο έργο του Πλουτάρχου “Περί ποταμών και ορών επωνυμίας και των εν αυτοίς ευρισκομένων”».
«Γαύδος, η αυδή της Γης - Η Ωγυγία αποκαλύπτεται».
«Τα 41 ιάματα του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και η ασκληπιεία Ιατρική».
«Η Ελλάς στο ελληνικό τραγούδι».
«365 μακαρονάδες – Η Ιστορία των μακαριών». Πώς η εφεύρεση του Ηφαίστου κατέκτησε τα πιάτα του κόσμου.
«Πίττα γύρος της Ελλάδας».
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ