Ιστορικοί δίσκοι: «Πρωινό άστρο» του Γιάννη Ρίτσου, από τον Σάκη Τσιλίκη

Μελοποίηση του «Πρωινού άστρου»
του Γιάννη Ρίτσου,
από τον Σάκη Τσιλίκη


ΤΟ «ΠΡΩΙΝΟ ΑΣΤΡΟ» ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ τον συνθέτη Σάκη Τσιλίκη ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ...
Ο συνθέτης Σάκης Τσιλίκης μελοποίησε και παρουσίασε το «Πρωινό άστρο» του Γιάννη Ρίτσου. Στο καινούργιο αυτό cd του συνθέτη τραγουδούν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Αλέξανδρος Χατζής, ο Πέτρος Πανδής, ο Β. Μαρκαντώνης κ.ά. και απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Δανάη Παπουτσή και Α. Κομπόγιωργας.
Το «Πρωινό άστρο» είναι ένα έργο που ο ποιητής έγραψε για την κόρη του Έρη, η οποία και παραβρέθηκε στην εκδήλωση παρουσιάσεως του έργου.
Την καινούργια αυτή δουλειά του Σάκη Τσιλίκη προλόγισε ο δημοσιογράφος και βουλευτής Γιώργος Λιάνης, που αναφέρθηκε στο έργο του Γιάννη Ρίτσου και στην σημασία που έχει στις ημέρες μας να μελοποιούνται και να προσφέρονται στο κοινό τέτοια έργα. Προλόγισαν επίσης τιμώντας το έργο του συνθέτη, ο ποιητής Πάνος Κυπαρίσης, ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης και ο Βασίλης Χατζηιακώβου.
Η κ. Έρη Ρίτσου απάγγειλε συγκινημένη αποσπάσματα από το ποίημα που είναι αφιερωμένο από τον πατέρα της σε αυτήν.
Τα τραγούδια παρουσιάστηκαν ζωντανά με τον Σάκη Τσιλίκη στο πιάνο και ορχήστρα. Μπροστά στο κοινό, δημοσιογράφους και εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε τραγούδησαν και μάγεψαν με την ερμηνεία τους ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Αλέξανδρος Χατζής και άλλοι συντελεστές του έργου.
Το cd κυκλοφορεί από την εταιρεία παραγωγής «TEXNIS» του Γιάννη Μακρίδη.

Γιάννης Ρίτσος,
ο ποιητής της Ρωμιοσύνης

Ο Γιάννης Ρίτσος είναι για τη φυλή μας κατά τον θουκυδίδειο λόγο «κτήμα ες αεί».
Το έργο του είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η ποίησή του είναι συμπαντική.
 Με μια κορυφαία λογοτεχνική δεινότητα καταγράφει τους αγώνες του τόπου μας, μα και όλης της ανθρωπότητας, αφού στάθηκε πάντα δίπλα στα δίκαια του λαού που πολεμάει για τη λύτρωσή του.
Διαφύλαξε τη γλώσσα μας, την πήγε στις ρίζες του Ομήρου και την πλούτισε με το λεξιλόγιο της προσωπικής ποιητικής του ευαισθησίας.
Γνώστης της ανθρώπινης ψυχής, του ορατού και του αόρατου κόσμου, είναι η ψίχα του έθνους μας.
Ο πόνος μέσα από τα έργα του μετουσιώθηκε σε αγώνα και η ήττα μετουσιώθηκε σε αισιοδοξία και όραμα.
Τα πέτρινα χρόνια της ζωής του ήταν μία σειρά από φυλακίσεις και εξορίες που δεν τον κατέβαλαν και έγινε αυτός, ο απαρηγόρητος , ο παρηγορητής του κόσμου.
 Ο Ρίτσος ο βάρδος των λαϊκών μας αγώνων, ο μοναχικός σκεπτικιστής έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως σαν ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του αιώνα.
Έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία από Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βουλγαρία, Βέλγιο, με σημαντικότερο το βραβείο Λένιν για την ειρήνη το 1977.
Εμείς ο περιούσιος λαός που κληρονομήσαμε το έργο του πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι αυτόν και παραλλάζοντας τα λόγια του άλλου ποιητή πρέπει να μνημονεύουμε πάντα τον Ρίτσο το Σολωμό και τον Παπαδιαμάντη για να μην χαθούμε στις συμπληγάδες του τίποτα.
 Ο Παλαμάς είπε τότε για τον νεαρό ποιητή Ρίτσο « Να παραμερίσουμε ποιητή για να περάσεις» εμείς σήμερα σαν ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης τιμούμε τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του με την παρουσίαση και μελοποίηση του «Πρωινού άστρου» έργου απόλυτης τρυφερότητας που έγραψε και αφιέρωσε στην κόρη του Έρη το 1955. Θα κλείσω με τα στοιχεία ταυτότητας που δίνει ο ίδιος ο Ρίτσος:

Χρονολογία της γέννησής μου πιθανόν το 903 π.Χ.
Εξ ίσου πιθανόν το 903 μ.Χ.
Εσπούδασα ιστορία του παρελθόντος και του μέλλοντος στη σύγχρονη Σχολή του αγώνα.
Επάγγελμά μου: λόγια και λόγια - τι να ’κανα; Ρακοσυλλέκτη με είπαν. Και τώντι. Σύναξα ένα σωρό φτερά στρουθοκαμήλου απ’ τα καπέλα της υπόγειας Κόρης,
κουμπιά από χλαίνες στρατιωτών, ένα κράνος,
δυο φθαρμένα σαντάλια,
μάζεψα ακόμη δυο σπιρτόκουτα και την καπνοσακούλα
του Μεγάλου Τυφλού.
Στο Ληξιαρχείο, τα τελευταία χρόνια, μου ’δωσαν την πλέον απίθανη χρονολογία της γέννησής μου: 1909.
Βολεύτηκα μ’ αυτήν, και μένω.

Τούλα Καρώνη, φιλόλογος.

ΑΚΟΥΣΤΕ τα τραγούδια εδώ:
και εδώ:


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ