Αγγεία των Ινδιάνων Απάτσι, διακοσμημένα με αρχαία ελληνικά σχέδια!

Αγγεία των Ινδιάνων Απάτσι,
διακοσμημένα με αρχαία ελληνικά σχέδια!

Toy Γιώργου Λεκάκη, www.lekakis.com

Πρόκειται για κεραμικά, τύπου ollaζωγραφισμένα από Ινδιάνους Απάτσι / Apache, όλα κατασκευασμένα περίπου το 1915, που είχαν την χρήση αγγείων-καλαθιών.

Το πρώτο είναι φέρει τριπλές κλιμακωτές διαγώνιες ζώνες, πλαισιωμένες με άλογα, σταυρούς και ανθρωποειδή / ανθρώπους, ο ένας των οποίων έχει 4 δάκτυλα σε κάθε χέρι! Είναι από ιτιά και μαρτυνία. Διάμετρος 16 ιντσών και 18,5 ίντσες υψηλό.


Το δεύτερο φέρει τρία κατακόρυφα πεδία σχεδιάσεως. Τα σχέδια περιλαμβάνουν αστραπές (zig-zag), φίδια, αρσενικές και θηλυκές μορφές, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναικείας μορφής με ένα χέρι (μονόχερη), και ένας άνθρωπος με 3 δάκτυλα σε κάθε χέρι να κρατά σταυρό, ομόκεντρα τετράγωνα και κογιότ. Είναι από ιτιά και μαρτυνία. Διάμετρος 19 ιντσών και 22 ίντσες υψηλό.


Το τρίτο φέρει διαγώνιες ζώνες τριπλών γραμμών. Πλαίσιο με σκάλες / σκαλοπάτια, δράκους και ανθρώπινες μορφές. Είναι από ιτιά και μαρτυνία. Παρουσιάσθηκε στο περιοδικό "Arizona Highways" (Ιούλιος 1975, σελίδα 17). Διάμετρος 19 ίντσες και 22 ίντσες υψηλό.Τέλος, το 4ο φέρει από την βάση μέχρι το χείλος κατακόρυφα "διαμαντοειδή". Κάθε τεταρτημόριο έχει λατινικούς σταυρούς, μικρά σύννεφα βροχής και κατακόρυφα φίδια (ζιγκ-ζαγκ). Είναι από ιτιά και μαρτυνία. Παρουσιάσθηκε στο περιοδικό American Indian Art Spring (έκδ. 1998). Διάμετρος 17 ιντσών και 19 ίντσες υψηλό.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ