Η ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΗ

Η Υδρόγειος Σφαίρα του Κράτη

Του Γιώργου Λεκάκη, www.lekakis.com


Φτιάχτηκε πριν από… 2.150 χρόνια, δηλ. περίπου το 150 π.Χ. από τον Κράτη τον Μαλλώτη, καταγόμενο από την Μάλλο της Κιλικίας!


Σε αυτήν αναφέρεται η… Αυστραλία (ως Αντίοικοι / Αντίοικη - Antoeci) και η Βόρειος Αμερική (ως Περίοικοι / Περίοικη - Perioeci), τις οποίες ανακάλυψαν (τάχα) κάποιοι «πρωτοπόροι» μετά από… 1.500 χρόνια! Αναφέρει και την Ν. Αμερική (ως «Αντίποδες» / Antipodes).

Η Ευρώπη, η Αφρική και η Ασία αναφέρονται ως Οικουμένη (δικός του ορισμός).
Ο Κράτης ήταν Έλληνας στωικός φιλόσοφος και γραμματικός, με ιδική του σχολή στην Πέργαμο. Αλλά έμεινε γνωστός ως ο πρώτος κατασκευαστής υδρογείου σφαίρας! Ασχολήθηκε με το σφαιρικό σχήμα της Γης.[1] Την υδρόγειο σφαίρα του επαρουσίασε στην Πέργαμο το 150 π.Χ. περίπου.

Υποστήριζε ότι η Γη διαιρείται σε 5 ζώνες: Δύο πολικές (πολύ ψυχρές και δυσμενείς για την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής), δύο εύκρατες και μία (πολύ) καυτή (και δυσμενής, τον Ισημερινό - Torrid Zone). Και 4 κατοικήσιμες και μη κατοικήσιμες περιοχές.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ:


[1] Βλ. Στράβωνος, Geography, ii.5.10.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΚρατης Μαλλωτης, Μαλλος, Κιλικια, Αυστραλια, Αντιοικοι, Αντιοικη, Αμερικη, Περιοικοι, Περιοικη, Αντιποδες, Ευρωπη, Αφρικη, Ασια, Οικουμενη, στωικος, φιλοσοφος, στωικη, φιλοσοφια, γραμματικος, σχολη, Περγαμος, υδρογειος σφαιρα, σφαιρικο σχημα, Γη, ζωνη, πολικη, ψυχρη, ανθρωπος ζωη, ευκρατη, Ισημερινος, Kratis, Earth, εποχη, κλιμα, ημισφαιριο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ