Η ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΗ

Η Υδρόγειος Σφαίρα του Κράτη

Του Γιώργου Λεκάκη, www.lekakis.com


Φτιάχτηκε πριν από… 2.150 χρόνια, δηλ. περίπου το 150 π.Χ. από τον Κράτη τον Μαλλώτη, καταγόμενο από την Μάλλο της Κιλικίας!


Σε αυτήν αναφέρεται η… Αυστραλία (ως Αντίοικοι / Αντίοικη - Antoeci) και η Βόρειος Αμερική (ως Περίοικοι / Περίοικη - Perioeci), τις οποίες ανακάλυψαν (τάχα) κάποιοι «πρωτοπόροι» μετά από… 1.500 χρόνια! Αναφέρει και την Ν. Αμερική (ως «Αντίποδες» / Antipodes).

Η Ευρώπη, η Αφρική και η Ασία αναφέρονται ως Οικουμένη (δικός του ορισμός).
Ο Κράτης ήταν Έλληνας στωικός φιλόσοφος και γραμματικός, με ιδική του σχολή στην Πέργαμο. Αλλά έμεινε γνωστός ως ο πρώτος κατασκευαστής υδρογείου σφαίρας! Ασχολήθηκε με το σφαιρικό σχήμα της Γης.[1] Την υδρόγειο σφαίρα του επαρουσίασε στην Πέργαμο το 150 π.Χ. περίπου.

Υποστήριζε ότι η Γη διαιρείται σε 5 ζώνες: Δύο πολικές (πολύ ψυχρές και δυσμενείς για την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής), δύο εύκρατες και μία (πολύ) καυτή (και δυσμενής, τον Ισημερινό - Torrid Zone). Και 4 κατοικήσιμες και μη κατοικήσιμες περιοχές.

Είπε, επίσης, ότι οι εποχές του κλίματος στο βόρειο ημισφαίριο ήταν αντίθετες με αυτές στο νότιο ημισφαίριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
Ο ντα Βίντσι ήξερε την Αμερική πριν την... ανακαλύψει ο Κολόμβος! Και την Αυστραλία πριν την... ανακαλύψει ο Κουκ!

Και:

Σε χάρτη του Γεμιστού-Πλήθωνος εικονίζεται η Μαδαγασκάρη και σε χάρτη του Κλαύδιου Πτολεμαίου η Ανταρκτική δίχως πάγους:
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:


[1] Βλ. Στράβωνος, Geography, ii.5.10.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ