Το δικαίωμα του παιδιού στον σεβασμό

Το δικαίωμα του παιδιού
στον σεβασμό

Του Janusz Korczak


Το παρόν δοκίμιο, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, γράφτηκε το 1928. Συμπυκνώνει και αποτυπώνει την κεντρική ιδέα ολόκληρου του έργου του συγγραφέα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την ιδιαίτερη γλώσσα του, τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο κτίζει και εκφράζει τις σκέψεις του. Καινοτόμος εκπαιδευτικός με ουσιαστική και ποικίλη πρακτική εμπειρία, ο Κόρτσακ διεκδικεί τον σεβασμό και την τήρηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Απαιτεί, μεταξύ άλλων, τον σεβασμό στην άγνοια του παιδιού, στις αποτυχίες και στα δάκρυά του, στην παρούσα στιγμή του, στο να είναι αυτό που είναι…

Η έκδοση συμπληρώνεται από φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, καθώς και από εκτενή αναφορά στη ζωή και στο έργο του Γιάνους Κόρτσακ, ενός ανθρώπου που ακολούθησε τις αρχές του μέχρι τέλους, συνοδεύοντας τα παιδιά που είχε υπό τη φροντίδα του ως τα κρεματόρια του ναζιστικού στρατοπέδου Τρεμπλίνκα και τον θάνατο.

Ο Janusz Korczak (Γιάνους Κόρτσακ) ήταν Πολωνο-εβραίος παιδίατρος, παιδαγωγός, συγγραφέας, δημοσιογράφος, κοινωνικός ακτιβιστής. Με μια συγγραφική κληρονομιά που περιλαμβάνει περισσότερα από 20 βιβλία και πάνω από 1.400 κείμενα δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά, θεωρείται σήμερα πρόδρομος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς οι πρωτοποριακές μέθοδοι διαπαιδαγώγησης που εφάρμοζε επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη σύνταξη της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Henryk Goldszmit και ήταν επίσης γνωστός ως ο «Γερο-Δόκτωρ». Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1878 ή 1879 στη Βαρσοβία (καθώς η γέννησή του δεν δηλώθηκε άμεσα στις Αρχές, υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το έτος γέννησής του). Πέθανε στις 5 Αυγούστου 1942 στο ναζιστικό στρατόπεδο Τρεμπλίνκα, μαζί με τα παιδιά του ορφανοτροφείου που είχε υπό τη φροντίδα του.

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Ιπποκράτους 118, 11472 – Αθήνα, Τ.Θ. 21001, 114 10 Αθήνα, τηλ. 211 300 3500, τηλ/πο. 211 300 3562, www.metaixmio.gr.
Μετάφραση: Μπεάτα Ζουλκιέβιτς (Beata Żółkiewicz).
Σχήμα: 14 x 20,5, Σελίδες: 112
ISBN: 978-618-03-0882-2.
Τίτλος πρωτοτύπου: Prawo dziecka do szacunku.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ