Χάρτης της Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας Μακεδονίας, του 1828

Χάρτης της Δυτικής, Κεντρικής
και Νότιας Μακεδονίας,
του 1828

Του Γιώργου Λεκάκη, www.lekakis.com

Όταν η Μακεδονία ξεκινούσε από την Απολλωνία της Β. Ηπείρου, και φυσικά συμπεριελάμβανε μεγάλο μέρος της (μετέπειτα Γιουγκοσλαβίας και των πολύ μετέπειτα Σκοπίων) και της Βουλγαρίας…
Η Βόρειa Ήπειρος αναφέρεται ως Νέα Ήπειρος.
Αναφέρεται η Μίεζα, σχεδόν πάνω στο ποτάμι της Λυγκιστίδας. Το Αιγίνιο αναφέρεται ως Αιγαίς / Αίγεσα. Άλλη πόλη Αιγαίς αναφέρεται βόρεια της Δολίχης και των Καμβουνίων Ορέων και νότια του Αλιάκμονα, ίσως στο νυν Λιβάδι Ολύμπου ή τα Σέρβια.
Στον Δίον, και λίγο ανατολικώτερα, αναφέρεται Μνημείο του Ορφέα, ίσως στην Άνω Βροντού! Αναφέρονται τα Λείβηθρα. Ο Πλαταμώνας, ως Ηράκλειο. Η Πέλλα και ως Διοκλητιανούπολις, με την λίμνη που σχημάτιζε ενώπιόν της ο Λουδίας, και στην οποία συνέβαλε και ο Βόρδουρος ποταμός. Στην Βεγορίτιδα λίμνη αναφέρει το Κάστρο του Νικία.
Από τον Όλυμπο κατεβαίνει ο ποταμός Απίλας, και όσο πάμε βορειότερα, αναφέρονται οι ποταμοί Συς, Ενιπέας, Βαφύρας, Ελικών (Ελισσών), Μίλυς, Λευκός, Αίσων, Αλιάκμων (και το Δέλτα του), Λουδίας, Αξιός, Εχέδωρος (Γαλλικός), πριν φθάσουμε στην Σίνδο και την Θεσσαλονίκη / Θέρμη / Χαλία.
Από την Βέροια / Βέρροια περνά ο Αστραίος ποταμός, που χύνεται στον Αλιάκμονα. Από το Βέρμιο πηγάζει και ο Άσκορδος ποταμός, που επίσης χύνεται στον Αλιάκμονα.
Ο Θερμαϊκός λέγεται και Μακεδονικός κόλπος.
Αναφέρεται η χώρα των Βριγών > Φρυγών ως Βρίγες / Φρύγες, βόρεια του Βερμίου Όρους. Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι οι Φρύγες είχαν αρχική κοιτίδα την Δυτική Μακεδονία! (*)
Ο Πολύγυρος Χαλκιδικής, ως Χαλκίς / Χαλκίδα (που ονομάτισε και την χερσόνησο Χαλκιδική). Αλλά η Χαλκιδική θα μας απασχολήσει σε επόμενο χάρτη.



Λεπτομέρεια από τον χάρτη της ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Northern Greece, with the adjacent Islands),

του Aaron Arrowsmith Jr., Λονδίνο, 1828.

 (*) ΔΕΙΤΕ επίσης:

Ο «χρυσός» μύθος του Μίδα, οι Μακεδονο-Θράκες Φρύγες - ομιλία του Γ. Λεκάκη που δόθηκε στην Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ), στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στις 2.2.2017:

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ