Το ΚΥΛΙΣΜΑ - μία ιδιαίτερη πτυχή της ζωής στα Βουρλά

Το Κύλισμα


Το ΚΥΛΙΣΜΑ είναι το μοναδικό βιβλίο του Νίκου Μηλιώρη (ο οποίος θεωρείται αυθεντία στα Βουρλά Μικράς Ασίας) που περιέχει διηγήματα.

Έξι μικρά διηγήματα που καταδεικνύουν τον τρόπο ζωής των Βουρλιωτών στα ευτυχισμένα χρόνια. Μία λαογραφική προσέγγιση, εκλαϊκευμένη και εύκολα προσεγγίσιμη.

Το κεντρικό διήγημα ασχολείται με μία ιδιαίτερη πτυχή της ζωής των Βουρλών. Το κύλισμα. Όταν έπεσε φυλλοξήρα  στα αμπέλια των Βουρλιωτών και κατέστρεψε  όλα κλήματα, οι Βουρλιώτες  έφεραν αμερικανική ποικιλία σταφίδας σουλτανίνας για να ανανεώσουν την κατεστραμμένη παραγωγή τους. Για να φυτέψουν τα καινούργια κλήματα  σε υγιές έδαφος, οι προκομένοι Βουρλιώτες  ανέσκαψαν το χώμα σε βάθος  μέχρι και 1 μέτρο, φέρνοντας «τα πάνω-κάτω» (αυτό ονομάσθηκε το κύλισμα)!  Με το κύλισμα  εκτέθηκε το μολυσμένο από την φυλλοξήρα χώμα στον Ήλιο και φυτεύτηκαν οι νέες ποικιλίες  σε υγιές χώμα πλέον.

Άρχισε έτσι μία νέα εποχή  στα Βουρλά με την εκ νέου ανάπτυξη  της καλλιέργειας της σουλτανίνας που έφερε πλούτο και διεθνή αναγνώριση για τα Βουρλά και τα αμπέλια τους.


Η ΕΝΩΣΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ μεταξύ των άλλων βιβλίων  του Νίκου Μηλιώρη  που ανατύπωσε, εξέδωσε και "Το Κύλισμα". Ένα ακόμη λιθαράκι στην διατήρηση της μνήμης.


ΕΝΩΣΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ