Σκελετός ανθρώπου της 4ης χιλετίας π.Χ. με την αρχαιότερη γνωστή περίπτωση λέπρας ανακαλύφθηκε στην Ουγγαρία

Σκελετός ανθρώπου
της 4ης χιλετίας π.Χ.
με λέπρα
ανακαλύφθηκε στην Ουγγαρία

Ο αρχαιότερος λεπρός!

Άνθρωπος του 3780 π.Χ. με λέπρα - φωτ. ΕΡΑ.

Ένας σκελετός με το αρχαιότερο παράδειγμα λέπρας ανακαλύφθηκε στην Ουγγαρία. Τα ανθρώπινα υπολείμματα, τα οποία παρουσιάζουν μια σπάνια σειρά οστικών βλαβών, πιστεύεται ότι δείχνουν πιθανή παρουσία λέπρας, ευρέθησαν μεταξύ 400 ιστορικών αντικειμένων, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής κοντά στην πόλη Abony-Turjanyos dylo, στην κεντρική Ουγγαρία.
Τα οστά χρονολογούνται το 3780-3650 π.Χ., μια εποχή γνωστή ως Protoboleraz, που εμφανίσθηκε στην αρχή της Ύστερης Χαλκολιθικής περιόδου.
Είναι το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα της μακροχρόνιας βακτηριακής λοίμωξης, γνωστής και ως ασθένεια του Hansen, και τροποποιεί σημαντικά την γνώση των επιστημόνων σχετικά με το χρονικό διάστημα και την γεωγραφική της διάδοση.
Οι πιο εντυπωσιακές βλάβες εντοπίσθηκαν στα οστά του προσώπου του σκελετού, συμπεριλαμβανομένης της «διάβρωσης του ρινικού ανοίγματος, της ατροφίας της πρόσθιας ρινικής σπονδυλικής στήλης, της φλεγμονής του ρινικού οστού και στα γόνατα όσο και στα οστά των κάτω άκρων», αναφέρθηκε.
Ο σκελετός αποκαλύφθηκε παράλληλα με 48 σειρές ανθρώπινων λειψάνων, τέσσερις από τους οποίους πιστεύεται ότι έχουν επίσης συμπτώματα λέπρας, αν και άλλες λοιμώξεις δεν έχουν αποκλειστεί ακόμη.

ΠΗΓΗ: Daily Mail, 22 Οκτωβρίου 2017.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ