Χάρτης της Δυτικής Χαλκιδικής, του 1828

Χάρτης της Δυτικής Χαλκιδικής,
του 1828

Του Γιώργου Λεκάκη, www.lekakis.com


Στον χάρτη αυτόν, βλέπουμε να σημειώνονται, μετά τις εκβολές του Εχέδωρου ποταμού (νυν Γαλλικός) και την Σίνδο, στην Αμφαξίτιδα χώρα, η Θεσσαλονίκη (πρώην Θέρμη και Χαλία).
Κατεβαίνοντας παραλιακώς τον Θερμαϊκό, συναντάμε το Αρτεμήσιο, τον Ρήχιο ποταμό, και ακολουθούν: Κισσός, Αινεία, Γήγονος, Σμύλα, Αντιγόνεια, Λίση, Κόμβρια, Λίπαξος, και Ποτίδαια Κασσανδρεία).
Έτσι εισερχόμαστε στο «πρώτο πόδι» την χερσόνησο της Κασσάνδρας, την οποία αναφέρει Παλλήνη ή Φλέγρα, όπου σημειώνονται: Σάνη, Μένδη, Σκιώνη, Θέραμβος, και στην Α. ακτή αυτής, η Άφυτος / Αφύτις και οι Αιγαίς.
Στο εσωτερικό της Δυτ. Χαλκιδικής αναφέρονται η Μελισσουργίς, η Ηράκλεια, η Απολλωνία και η Χαλκίς / Χαλκίδα (Πολύγυρος).
Στον μυχό του Τορωναίου κόλπου, η Όλυνθος. Και Α. αυτής, η Μηκύβερνα, η Σερμύλα και η Γαληψός.
Σημειώνονται τρία ποτάμια: Ο Ρήχιος, ο Χαβρής (που περνά από την Χαλκίδα και εκβάλει στην Σερμύλα) και ο Όλυνθος (που εκβάλλει στην Όλυνθο). Και ένα βουνό: Ο Κισσός.

Στα ΒΑ. της χερσονήσου, αναφέρονται η λίμνη Βόλβη ή Πρασιάς, που η υπερχείλισή της, δια μέσου της Κοιλάδας της Αρεθούσας εκβάλλει κοντά στην Άργιλο.


Λεπτομέρεια από τον χάρτη της ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Northern Greece, with the adjacent Islands),

του Aaron Arrowsmith Jr., Λονδίνο, 1828.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ