Αναθηματικά ειδώλια ανακαλύφθηκαν στην οροσειρά του Αναυλώχου στην Ανατολική Κρήτη

Ανακαλύφθηκαν αναθηματικά ειδώλια στην οροσειρά
του Αναυλώχου
στην Ανατολική Κρήτη

Στο πλαίσιο ενός νέου πενταετούς προγράμματος, μια ομάδα από την Γαλλική Σχολή Αθηνών, υπό την διεύθυνση της Florence Gaignerot-Driessen, επραγματοποίησε ανασκαφές αυτό το καλοκαίρι στον ορεινό όγκο του Αναύλωχου (κοντά στο Βραχάσι, στο Λασύθι της Κρήτης).
Δύο περιοχές στο δυτικό τμήμα της οροσειράς, που βρέθηκαν από την ομάδα κατά τη διάρκεια της έρευνας του 2015-2016, απέφεραν μεγάλη ποσότητα αναθηματικού υλικού.


Στην πρώτη, ανακτήθηκαν 350 ειδώλια, φιγούρες και πλάκες, που αντιπροσωπεύουν γυναίκες που χρονολογούνται κυρίως στις αρχαϊκές και κλασσικές περιόδους.
θτην δεύτερη θέση, που βρίσκεται 200 ​​μ. ανατολικότερα, ευρέθησαν ζωομορφικές μορφές και ειδώλια, που συνδέονται με την Ύστερη Μινωική ΙΙΙC κεραμική.


Στην περιοχή του νεκροταφείου, που ευρίσκεται στους πρόποδες, αναγνωρίσθηκαν διάφορες ομάδες τάφων.
Η ανασκαφή ενός από αυτούς έδωσε κυκλικές ταφικές περιφράξεις, από την κορυφή των οποίων έχουν ανακτηθεί μεγάλα γεωμετρικά αγγεία.


Τέλος, στην αποκαλούμενη πλαγιά Κακό Πλάι, η οποία έχει θέα στο νεκροταφείο, έχει ανασκαφεί ένα κτήριο, που περιέχει πρωτογεωμετρικό έως αρχαϊκό αναθηματικό υλικό. Ευρίσκεται πάνω από τα σκάμματα, που άνοιξε ο Pierre Demargne το 1929, όπου ενετοπίσθησαν γεωμετρικά και κλασσικά αναθηματικά υλικά, και τα οποία αναγνωρίσθηκαν ξανά κατά την έρευνα 2015-2016.


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος Αναύλωχος / Anavlochos.

ΠΗΓΗ: Γαλλική Σχολή Αθηνών, 9 Νοεμβρίου 2017.

Προφανώς οι Γάλλοι θα αναγνώρισαν στα καθιστά γυναικεία ειδώλια, το αρχέτυπο της Μαντόνας τους, και της Παναγιάς Γαλακτοτροφούσας

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΡΗΤΗ, ΛΑΣΙΘΙ, ΛΑΣΥΘΙ, ΒΡΑΧΑΣΙ, ΜΙΛΑΤΟΣ, ΛΑΤΣΙΔΑ, ΣΙΣΣΙ, ΒΙΓΛΑ, ΑΝΑΥΛΩΧΟΣ, ΑΝΑΒΛΩΧΟΣ, ΑΝΑΒΛΟΧΟΣ, ΚΑΚΟ ΠΛΑΙ, DEMARGNE, 1929, GAIGNEROT-DRIESSEN, ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΤΑΦΟΙ, ΕΙΔΩΛΙΑ, ΑΝΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΜΑΝΤΟΝΑ, ΠΑΝΑΓΙΑ, ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ