Αρχές του 18ου αιώνα οι πρώτοι Έλληνες ξανά στην Αμερική

Αρχές του 18ου αιώνα
οι πρώτοι Έλληνες
ξανά στην Αμερική

Από περιοχές της Πελοποννήσου
(Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία)
και νησιά του νοτιο-κεντρικού Αιγαίου

Η Νέα Σμύρνη των ΗΠΑ


Στις αρχές του 18ου αιώνα φαίνεται ότι αρχίζει η νέα παρουσία των Ελλήνων στην Αμερική. Επίσημα γνωρίζαμε ότι η πρώτη ομαδική μετανάστευση έγινε το 1768, με την έλευση των πρώτων περίπου 400 Ελλήνων (26 Ιουνίου 1768, στον Άγιο Αυγουστίνο, της Βορειοανατολικής Φλώριδας), από την υπό οθωμανική κατοχή (τότε) Ελλάδα, από περιοχές της Πελοποννήσου (Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία) και νησιά του νοτιο-κεντρικού Αιγαίου.
Αλλά από νεώτερα στοιχεία, που ήλθαν στο φως την τελευταία δεκαετία, πιστοποιείται ότι οι πρώτοι Έλληνες, μέλη ισπανικής αποστολής, φαίνεται να ήλθαν στον Άγιο Αυγουστίνο στην 1η ισπανική περίοδο της Φλώριδας, μεταξύ 1700-1710.
Τους μετέφερε στην Φλώριδα / Φλόριδα / Florida, επί αγγλο-βρετανικής περιόδου (1763-1793), ο ιατρός dr. Andrew Turnball (με καταγωγή από την Σκοτία / Σκωτία), φίλος του τότε κυβερνήτη ανατολικής Φλώριδας, James Grant, που ήθελε να κτίσει μια νέα αποικία, νοτιότερα του Αγίου Αυγουστίνου, με αγροτικές καλλιέργειες (indigo). Τον Σεπτέμβριο του 1768, οι Έλληνες μετανάστες είχαν μεταφερθεί στην σημερινή πόλη ''Νέα Σμύρνη'' (Νew Smyrna). Η αποικία (νέα πόλη), επήρε το όνομά της από την πόλη καταγωγής (Σμύρνη) της Ελληνίδας συζύγου του Turnball, Μαρίας. Η αποικία δεν ευδοκίμησε, εξ αιτίας επιδημιών και επιθέσεων ινδιάνων. Το 1777, οι άποικοι (όσοι επέζησαν) επέστρεψαν στον Άγιο Αυγουστίνο, αφού πρώτα κατήγγειλαν στον νέο κυβερνήτη, Turnball, κακομεταχείριση, βαρβαρότητες, εγκλήματα, κ.ά.
Όταν επέστρεψαν, βρήκαν αρχικά καταφύγιο στο κτήριο Casa Avero (το οποίο αγόρασε το 1966 η ελληνική Αρχιεπισκοπή Αμερικής και δημιούργησε σε αυτό το ''προσκύνημα του αγίου Φωτίου'').
Ένας τίτλος ιδιοκτησίας στα αρχεία της πόλεως του Αγίου Αυγουστίνου το 1716, αναφέρει τον μαραγκό-ξυλουργό Ιωάννη Γιαννόπουλο ως ιδιοκτήτη γης, όπου δημιούργησε (μεταξύ 1710-1715) το πρώτο ξύλινο σχολείο-σπίτι των ΗΠΑ (σώζεται ως μουσείο). Το σχολείο-σπίτι, φτιάχτηκε σίγουρα μετά το 1703, αφού οι Aγγλο-Βρετανοί είχαν κάψει (το 1702) όλα τα σπίτια της πόλεως…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΦΛΩΡΙΔΑ, ΦΛΟΡΙΝΤΑ, ΗΠΑ, ΣΜΥΡΝΗ, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ, ΠελοποννησοςΑρκαδιαΜεσσηνιαΛακωνια, Αιγαιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ