ΑΒΕΛΤΗΡΙΕΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΕΣ - του Αχ . Λαζάρου

ΑΒΕΛΤΗΡΙΕΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΕΣ

Του ΑΧΙΛΛΕΩΣ Γ. ΛΑΖΑΡΟΥ


Η πρόσφατη (2017), συγγραφή του Αχιλλέως Γ. Λαζάρου, ρωμανιστού-βαλκανολόγου, τον οποίο επέλεξε ως επιστημονικό συνεργάτη η Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώτο μεταπολιτευτικά Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλο. Η επιλογή του έγινε από πανεπιστημιακούς και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι είχαν προβλέψει και μισθοδοσία. Διότι είχαν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα σοβαρής και διεπιστημονικής παρακολουθήσεως των εθνικών θεμάτων. Πάντως δεν κατεβλήθη δεκάρα! Απλούστατα ενσωματώθηκε. Έγινε μέλος της Επιτροπής, μάλιστα ενωρίτερα αναγορεύθηκε γενικός γραμματεύς και πρόεδρος, εν τέλει δε και επί τιμή πρόεδρος, ο οποίος βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, από την Εκκλησία της Ελλάδος με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου.
Σ' αντίθεση με επιχορηγούμενα από το πενόμενο ελληνικό κράτος, ιδρύματα, Ι.Μ.Χ.Α., κ.ά., η Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και αδιάλειπτες διαλέξεις υπεραμύνθηκε του ελληνισμού πειστικά στο Αιγαίο, στην Θράκη, στην Βόρειο Ήπειρο, ιδίως στην Μακεδονία, για την οποία μάλιστα το αρμόδιο ίδρυμα (Ι.Μ.Χ.Α.) στην Ελλάδα, κατά την παρουσίαση στην ελληνική πρωτεύουσα ογκώδους συγγραφής, δεν μας είπε για Μακεδονία ελληνική, του Αλεξάνδρου η χώρα, αλλά για «μακεδονικές ταυτότητες». Αντίθετα χωρίς επιχορηγήσεις ἡ Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων διαλάλησε το καταστάλαγμα των πορισμάτων του Ινστιτούτου Βαλκανολογίας της Ρωσίας, το οποίο «στο δίτομο επιστημονικό έργο», που έχει εκδώσει για την ιστορία της λογοτεχνίας των δυτικών και νότιων σλάβων, αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει ξεχωριστή «μακεδονική εθνότητα»! Επιπροσθέτως υπενθύμισε ότι ο Ρουμάνος καθηγητής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και του Μπόχουμ Γερμανίας με την διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ απέδειξε την ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων, μάλιστα δε την γνωστοποίησε τόσο στην Θεσσαλονίκη, όσο και στην ελληνική πρωτεύουσα σε συνεννόηση με τους πανεπιστημιακούς γλωσσολόγους Ανδριώτη και Κουρμούλη. Ο ίδιος Ρουμάνος διακήρυξε και την ελληνικότητα των βλάχων Ελλάδος, με τον απλούστερο τρόπο, επικαλούμενος την λατινική τοπωνυμία Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας.

Για περισσότερα:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΧ. ΛΑΖΑΡΟΥ (επιμ.).
Πετρίτη 7, 145 72 Δροσιά Αττικής, τηλ. 210 8145898, 6974198222
Ἠλ. διεύθυνση: info@lazarougeorge.gr
Ἱστοσελίδα: www.lazarougeorge.gr

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΛΑΖΑΡΟΥ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΙΓΑΙΟ, ΘΡΑΚΗ, ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, ΙΜΧΑ, ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ, ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ, ΒΛΑΧΟΙ, ΒΛΑΧΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ