Ναυάγιο βυζαντινών χρόνων βρέθηκε στην Σικελία - βίντεο

Ναυάγιο βυζαντινών χρόνων βρέθηκε στην Σικελία

Το ναυάγιο ενός βυζαντινού πλοίου βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας, σε βάθος μόλις 3 μ., θαμμένο κάτω από περίπου 2 μ. άμμου, στην επαρχία Ραγκούζα της Σικελίας, στην Ιταλία.
Το ναυάγιο εξετάζεται τώρα από το πρόγραμμα Kaukana του Πανεπιστημίου Udine, το οποίο συνδυάζει τις ερευνητικές δραστηριότητες με την εκπαίδευση των φοιτητών υποβρύχιας αρχαιολογίας.
Το έργο διευθύνεται από τον Massimo Capulli, καθηγητή Υποβρύχιας και Ναυτικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Dium) στο Πανεπιστήμιο Udine και από τον Sebastiano Tusa της Soprintendenza del mare della Regione Sicilia με την υποστήριξη το Ινστιτούτο Ναυτικής Αρχαιολογίας του A&M University College Station του Texas.
Προκειμένου να μελετηθεί και να τεκμηριωθεί το ναυάγιο, έπρεπε να κατασκευαστεί μια εγκάρσια τάφρος, κατά μήκος του άξονα του πλοίου. Η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, για εκπαίδευση, έκανε την ανασκαφή με βυθοκόρο, εγκατέστησε μεταλλικό περίβλημα (σχεδιασμένο και κατασκευασμένο ad hoc για την συγκράτηση της ολίσθησης σε τάφρο άμμου) για την ανεύρεση τμήματος του ναυάγιου, που έχει 4 μ. μήκος και 2 μ. πλάτος. Αυτό επέτρεψε άμεσες μετρήσεις και 3D σαρώσεις, καθώς και δείγματα για ραδιομετρική χρονολόγηση.
Όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν με την τεχνική υποστήριξη του Ibleo Blue Diving Centre. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα υποβληθούν σε επεξεργασία από το Εργαστήριο Αρχαιολογίας Υδάτων του Τμήματος Ανθρωπιστικών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΠΗΓΗ: Qui Uniud, 3.11.2017.


ΔΕΙΤΕ: Kaukana Project. Underwater archaeological research in Sicily



Για περισσότερα:
Γ. Λεκάκη «Αρχαία και σύγχρονα ιστορικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών-Η λαογραφία της θάλασσας», πρόλ. Κ. Θωκταρίδης, εκδ. “Action Press”, Ιούνιος 2009, β΄ έκδ. Δεκέμβριος 2009.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΝΑΥΑΓΙΑ, ΣΙΚΕΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΡΑΓΚΟΥΖΑ, ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ, ΠΛΟΙΑ.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ