Λίγο πριν την 100ετία: Πώς και γιατί οι Έλληνες υπέστησαν την μεγαλύτερη καταστροφή της Ιστορίας τους

Λίγο πριν την 100ετία:
Πώς και γιατί οι Έλληνες υπέστησαν την μεγαλύτερη καταστροφή της Ιστορίας τους

24-26 Νοεμβρίου 2017 στην Νέα Ιωνία


Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ και το ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), διοργανώνουν το 8ο Συμπόσιο, που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας (επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πλησίον του σταθμού των ΗΣΑΠ Νέα Ιωνία), το τριήμερο 24-26 Νοεμβρίου 2017, με θέμα: «Λίγο πριν την 100ετία: Πώς και γιατί οι Έλληνες υπέστησαν τη μεγαλύτερη Καταστροφή της Ιστορίας τους».

Έναρξη την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, ώρα 6 μ.μ..
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Παρασκευή:
18.00: Προσφωνήσεις-χαιρετισμοί, απονομή τιμητικής διάκρισης στον  Γιάννη Χαραλάμπους, πρώην Δήμαρχο Ν. Ιωνίας.
18.30: Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος «Για μία απροκατάληπτη προσέγγιση των πολιτικών και των στρατιωτικών ευθυνών της Μικρασιατικής Καταστροφής».
19.00: Άλκης Ρήγος «Από το ζενίθ της συνθήκης των Σεβρών στο ναδίρ της συνθήκης της Λωζάνης: Αιτίες και πολιτικές συνέπειες».
19.45: Θάνος Βερέμης «Ποιά τα αίτια της Καταστροφής».
20.15: Άγγελος Συρίγος «Γιατί δεν είχαμε “Μικρασιατική Καταστροφή” και στην συνδιάσκεψη  της Λωζάννης».
Σάββατο:
18.15: Μιχάλης Βαρλάς «Η απελευθέρωση ως κατοχή και η κατοχή ως απελευθέρωση. Οι δύο όψεις του Μικρασιατικού πολέμου».
18.45: Σωτήρης Ριζάς «Στρατηγικές και πολιτικές όψεις της Μικρασιατικής εκστρατείας».
19.30: Δημήτρης Σταματόπουλος  «Μουχατζίρηδες και Πρόσφυγες : το 1922 ως καταστροφή του αυτοκρατορικού χώρου».
20.00: Γεώργιος Μαργαρίτης «Πολιτικές και στρατιωτικές προοπτικές της Ελλάδας στη Μ. Ασία  στο τέλος του Μεγάλου Πολέμου (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος)».                                           
Κυριακή:
18.15: Βλάσης Αγτζίδης «Από τον Δραγούμη στον Μπεναρόγια: Το αντιπολεμικό - αντιμικρασιατικό συναίσθημα στην Ελλάδα και η συμβολή του στην Μικρασιατική Καταστροφή».
18.45΄  Εισηγητής : Σπυρίδων Πλουμίδης
Θέμα :  «Πολιτικά αίτια της ήττας του 1922».
19.30΄  Εισηγητής : Ηλίας Νικολακόπουλος
Θέμα :   «Οι τραυματικές εκλογές του 1920».
20.00΄  Εισηγήτρια : Σία Αναγνωστοπούλου
Θέμα :  «Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός μπροστά στη μεγάλη αλλαγή
     της Ιστορίας».                                           
 20.30΄  Λήξη εργασιών του 8ου Συμποσίου.  Συμπεράσματα.


Το 8ο Συμπόσιο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του αντιπροέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠO.  κ. Χρήστου Χατζηϊωάννου και με μία βιντεοσκοπημένη μαρτυρία της κας Σοφίας Μουργοπούλου 105 ετών, που περιέγραψε πως έζησε τα τραγικά  γεγονότα της Σμύρνης, το 1922.
   Ακολούθως τους συνέδρους  χαιρέτισε εκ μέρους του Διοικ. Συμβουλίου,  ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου λέγοντας μεταξύ άλλων «….Σ’ αυτό το τριήμερο όλοι μας θα πρέπει να δείξουμε νηφαλιότητα, να ακούσουμε τους εισηγητές με πολλή προσοχή, αφού μπορούν να ακουστούν τεκμηριωμένες απόψεις, που πολλές φορές θα διαφέρουν απ’ τα “πιστεύω” μας κι απ’ τα διαβάσματά μας…».
   Ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, τόνισε στη συνέχεια ότι  «…Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη στιγμή για το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και γιατί είναι το 8ο Συμπόσιο, που έχει γίνει πια θεσμός, αλλά και γιατί το θέμα είναι τέτοιο, που θεωρώ ότι θα βοηθήσει κι εμάς να γνωρίζουμε κάποιες σοβαρές και κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης Ιστορίας μας….»
   Ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, χαιρετίζοντας τους συνέδρους, κατέληξε: «…Οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι και μονιασμένοι, απελευθερωμένοι από εγωισμούς και μισαλλοδοξίες, με την καρδιά και την ψυχή μας, με σεβασμό στις παραδόσεις μας, επιτυγχάνουμε θαυμαστά πράγματα».
   Στη συνέχεια, τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα, ο πρώην δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Γιάννης Χαραλάμπους για την ουσιαστική συμβολή του στην ίδρυση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ευχαριστώντας ο Γιάν. Χαραλάμπους είπε μεταξύ άλλων: «…Είναι, λοιπόν, για μένα ιδιαίτερη ικανοποίηση, που αυτό που ξεκινήσαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες το 2003, να φτάνει στο σημερινό επίπεδο. Και ελπίζω ότι κάποτε το Ελληνικό Κράτος θα ευαισθητοποιηθεί για να παίξει τον ρόλο του. Ελλάδα δεν είναι μόνον η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η λοιπή Ελλαδική Ελλάδα, αλλά είναι και η Μικρασιατική Ελλάδα, η οποία έχει τεράστιο μερίδιο στον Ελληνικό Πολιτισμό».
   Και τις τρεις ημέρες η αίθουσα του Συνεδριακού ήταν κατάμεστη από κόσμο που περίμενε ανυπόμονος να ακούσει τις εισηγήσεις των Πανεπιστημιακών-ερευνητών: Βλάση Αγτζίδη, Σίας Αναγνωστοπούλου, Θάνου Βερέμη, Γιώργου Μαργαρίτη, Γιώργου Μαυρογορδάτου, Ηλία Νικολακόπουλου, Σπυρίδωνα Πλουμίδη, Άλκη Ρήγου, Σωτήρη Ριζά, Δημήτρη Σταματόπουλου, Άγγελου Συρίγου, για το γεγονός που συγκλόνισε την Ελλάδα το 1922.
   Το 8ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. έγινε σημείο αναφοράς των Ιστορικών και Πανεπιστημιακών, αφού για πρώτη φορά βρέθηκαν στον ίδιο χώρο και ελεύθερα ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την δύσκολη εκείνη περίοδο.  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εκπροσωπήθηκαν όλες οι τάσεις εκείνης της εποχής. Υποστηρικτές της πολιτικής Βενιζέλου και αρνητές του, ενώ αναλύθηκε από πολλούς το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Επίσης συζητήθηκε ο Εθνικός Διχασμός που ήταν μία από τις πιο σημαντικές αιτίες που φτάσαμε στην Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Ακούσαμε για τις μεταναστευτικές ροές μειονοτήτων, ενώ ήρθαν στο φως άγνωστες λεπτομέρειες συμφωνιών των κρατών που εμπλέκονταν την κρίσιμη περίοδο και διαμόρφωναν ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων, την εξωτερική τους πολιτική.
Το 8ο Συμπόσιο, ολοκληρώθηκε με τη σύνοψη των συμπερασμάτων από τον πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., Λουκά Χριστοδούλου, που έδωσε ραντεβού στους Συνέδρους για το 9ο Συμπόσιο τον Νοέμβριο του 2019 αλλά και τις ευχαριστίες του στους συνδιοργανωτές του 8ου Συμποσίου: την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (Ο.Π.Σ.Ε.), την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, το Σωματείο Ινεπολιτών-Κασταμονιτών, τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών, τον Σύλλογο Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, την Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» και τον «Ιωνικό Σύνδεσμο».
Στο τριήμερο Συμπόσιο, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από πολλά Μικρασιατικά Σωματεία από όλη την Ελλάδα. Από την Κύπρο, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πτολεμαΐδα, Ιτέα, Καλαμάτα, Κιάτο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λέρο, Σάμο, Μυτιλήνη αλλά και από την περιοχή της Αττικής, Ελευσίνα, Φώκαια, Ραφήνα, Καισαριανή, Ν. Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο, Μελίσσια, Λυκόβρυση, Ψυχικό, Ν. Ερυθραία, Πειραιά, κ.α.

Ειδικότερα τίμησαν με την παρουσία τους:
-  Ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης
-  Ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κ. Γαβριήλ
-  Η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χαρά Καφαντάρη
-  Από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» ο δ/ντής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, Σπύρος Τσώνος.
-  Ο πρώην Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Γιάννης Χαραλάμπους
-  Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, Λ. Χριστοδούλου
-  Από το «Ίδρυμα Ελευθ. Βενιζέλος» ο πρώην Βουλευτής και Πρόεδρός του  Γιώργος Πρασιανάκης
-  Οι αντιδήμαρχοι : Λίλιαν Αθυμαρίτου και Σάββας Χατζηκωνσταντίνου
-  Ο επί κεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μανούρης
-  Η επί κεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Θωμαΐδου
-  Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Ξεν. Κυριακόπουλος, Χρ. Χατζηιωάννου, Μιλτ. Καναβός, Όλγα Ακιανίδου, Βέτα Γεωργιάδου, Σπυρ. Αμανατίδης
-  Η Μαίρη Αρώνη, Γραμματεύς Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και Πρόεδρος Συλλόγου «Φίλοι Στ. Καζαντζίδη»
Από τους Συλλόγους-Σωματεία:
- Ένωση Βουρλιωτών Μ. Ασίας, ο Πρόεδρος Φώτης Καραλής και  Α΄ Αντιπρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε.
-  Ένωση Σμυρναίων, ο Γεν. Γραμματέας Νικ. Βικέτος
- Αδελφότητα Προκοπιέων Μακεδονίας – Θράκης «΄Οσιος Ιωάννης»,  ο Πρόεδρος Αντώνης Οραήλογλου και Β΄ Αντιπρόεδρος της  Ο.Π.Σ.Ε.
-  Ένωση Κάτω Παναγιάς Μ. Ασίας, το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Παντέλας και Γεν. Γραμματέας της Ο.Π.Σ.Ε.
-  Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ψυχικού, το μέλος Κώστας Αναγνωστάκης και Ταμίας της Ο.Π.Σ.Ε. και η Πρόεδρος Ντίνα Μακαντάση
-  Σύλλογος Αλατσατιανών, η Πρόεδρος Μαριάννα  Μαστροσταμάτη και Ειδική Γραμματέας Ο.Π.Σ.Ε.
-  Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου - Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή», το μέλος του Δ.Σ. Μαρία Δραγάτση, και μέλος του Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε.
-  Σωματείο «Νέα Σινασός» η Πρόεδρος Βάσω Παπαδοπούλου, το μέλος του Δ.Σ. Ευδοκία Σπηλιοπούλου και ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης μέλος του Δ.Σ. και μέλος Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε.
-  Εστία Ν. Σμύρνης, η Βιβλιοθηκονόμος Ευαγ. Τσώλη
-  Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία», ο αναπληρωτής Γραμματέας,  Χρ. Μωσαΐδης, το μέλος του Δ.Σ. Σπύρος Σκουντριδάκης και ο Βαγγέλης Δαλκιρανίδης  μέλος του Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε.
-  Πανελλήνιος Σύλλογος Αξενών Καππαδοκίας, ο Πρόεδρος Κων. Αβανίδης
-  Σύλλογος Μικρασιατών Κύπρου, ο Γραμματέας Δρ. Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου
-  Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας, η Πρόεδρος Ρούλα Μητράκου
-  Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες»,  η Πρόεδρος Άννα Πετσιάβα και το μέλος του Δ.Σ. Νίτσα Μεντεκίδου
-  Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», η Πρόεδρος Παγώνα Βλαχοπούλου
-  Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε. Κοζάνης, η Πρόεδρος Φωτεινή Καμίτα-Κτενίδου
-  Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης «Ο Άγιος Πολύκαρπος»,  ο Πρόεδρος Νίκος Δημόπουλος
-  Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, η Πρόεδρος Χριστίνα Χατζηαδάμ
-  Ένωση Μικρασιατών Ρεθύμνου, ο Πρόεδρος Κώστας Καψαλάκης
-  Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», η Πρόεδρος Στέλλα Γκοζάνη-Χαριτάκη
-  Ένωση Μικρασιατών Σάμου, η Πρόεδρος Άννα Ψαρρά
-  Σύλλογος Μικρασιατών Ιτέας, ο Νίκος Καζαντζόπουλος
-  Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου, ο Πρόεδρος Βαγγέλης Γλιάτας και το μέλος του Δ.Σ. Χρυσούλα Κουτούζου
-  Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι», το μέλος του Δ.Σ. Νάσια Δαφιώτη
-  Εταιρεία Μεσογειακού Πολιτισμού (Ε.ΜΕ.ΠΟΛ.), ο Πρόεδρος Γιάν. Αλατζόγλου και ο Στεφ. Τσερπάνης
-  Κέντρο Έρευνας – Μελέτης Μικρασιατικής  Ερυθραίας (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.), η Πρόεδρος  και δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς, Έφη Κούτση και το μέλος Αντωνία Μιχελάκη
-  Σωματείο Μαδυτιών «Ο Ελλήσποντος», o Βασίλης Δούκας
-  Πανελλήνιος Σύλλογος Μικρασιατών «Κιζδερβέν», η Βαρβάρα Αλατζίδου
-  Ένωσις Μικρασιατών Νεάπολης Κιάτου «Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης», η Πρόεδρος Βασιλική Αγαπίδου
-  Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής, ο Πρόεδρος Ηλίας Μολινδρής
-  Σύνδεσμος Φίλων Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Βάσω Παπαρίδου
-  Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας, ο Πρόεδρος Γιώργος Κικής
-  Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας, η Πρόεδρος Γεωργία Γιαγτζόγλου
-  Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων, η Πρόεδρος Καλλιόπη Δημητράκη
-  Σύλλογος Ποντίων Μελισσίων, ο Παύλος Κοσμίδης
-  Πανελλήνιο Συντονιστικό Φωκαέων και Σύλλογος Φωκιανών «Αγία Ειρήνη» Φώκαιας Αττικής, ο εκπρόσωπος Γιάννης Κιουλέκας
-  Σύλλογος «Φωκαέων Πολιτεία», η Πρόεδρος Ζαχάρω Φρατζέσκου
-  Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου», η Ρένα Θωμοπούλου-Χωρέμη
-  Σύλλογος Συλλαίων, ο Πρόεδρος Τάκης Σαλκιτζόγλου και το μέλος Γιάννης Γουναρίδης
-  Σύλλογος Περγαμηνών «Ο Άτταλος», η Γεν. Γραμματεύς Μαρία Κυρίτση
-  Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας, ο Πρόεδρος Κυρ. Μαρτάκης
-  Σύλλογος  Ποντίων Ν.  Φιλαδέλφειας «Δημ. Υψηλάντης», το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Ουσταμπασίδης
-  Ένωση Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ιωνία», το μέλος του Δ.Σ. Κυριακή Αλεξόγλου
-  Σύλλογος Αϊδινιωτών, ο Πρόεδρος Παύλος Χατζημωυσής
-  Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Μικρολιμάνου Πειραιώς (Απόγονοι Μικρασιατών Προσφύγων), ο Πρόεδρος Ευάγγελος Τζανής και το μέλος Αναστάσιος Κεσαμόπουλος
-  Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, ο Πρόεδρος Χάρης Σαπουντζάκης και το Δ.Σ.
-  Σωματείο Ινεπολιτών – Κασταμονιτών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», ο Πρόεδρος Γιάννης Ηλιού και το Δ.Σ.
-  Σύνδεσμος Αλαγιωτών, ο Πρόεδρος Γιώργος Νουβέλογλου και το Δ.Σ.
-  Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, η Πρόεδρος Χρυσάνθη Αθηνάκη και το Δ.Σ.
-  Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», η Πρόεδρος Κούλα Μπρόλιου και το Δ.Σ.
-  Ο.Π.Α.Ν. Δήμου Ν. Ιωνίας,  το μέλος Δ.Σ.  Δημ. Γεωργούδης
-   Ένωση Ρουμελιωτών, ο Πρόεδρος Αθαν. Ραφτόπουλος
-  Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. Χρίστος Ρουμελιωτάκης
-  Ιωνικός Σύνδεσμος, ο Πρόεδρος Γιάν. Κοντίτσης και μέλη του Δ.Σ.
-  Φυσιολατρικός Όμιλος Ν. Ιωνίας, ο επίτιμος Πρόεδρος Νίκος Χομπάς
-  Ίδρυμα Βασ. Στεριάδη, η Πρόεδρος Πόπη Στεριάδη
-  Α.Γ.Σ. ΑΝΑΤΟΛΗ, ο Ταμίας Κώστας Τσαγκαράκης
-  Παλαιοί Πρόσκοποι Ν. Ιωνίας, το μέλος Κυριάκος Κώττης
-  Διαδημοτική Πολιτιστική Ένωσις, ο Πρόεδρος Γιάννης Δαρμογιάννης και η Γραμματέας Δέσποινα Καραμπέτσου
-  Ένωση Γυναικών Ν. Ιωνίας, η Πρόεδρος Λέλα Μπανούση
-  «Χορευτικό Εργαστήρι», η Μάνθα Ζήβα
-  «Χοροστάσι», η Μαρία Παπαλού
-  Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών, ο Νικ. Καρδασιλάρης
-  Ionianet : Βασίλης Μαγκαναδέλης, Γιώτα Σούγια, Απόστολος Σαλονικίδης
-  Ρ/Φ 94 FM  : Ελίζα Λιμοντζόγλου και Δήμητρα Μπαλαρή
-  Εφημερίδα «Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας» : Λέλια Παντέλογλου
-  Εφημερίδα «Ο Πολίτης» και Εκδόσεις Τσουκάτου, η Πέπη Τσουκάτου
-  Εφημερίδα «Ανατολή»  Γρηγόρης Κεσίσογλου και Χαράλαμπος Μητσογιάννης
-  Κώστας Χαλέμος, δημοσιογράφος και συγγραφέας.



Για περισσότερα: ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., Πατριάρχου Ιωακείμ 4, 142 34 Ν. Ιωνία, τηλ.: 210 2795012, τηλ/πο: 210 2790775.

Τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΣΜΥΡΝΗ, 1922, ΚΕΜΙΠΟ, ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΒΡΩΝ, ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΩΖΑΝΝΗΣ, ΛΩΖΑΝΗΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ, ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ