Στην φλόγα της παράστασης "Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος"

Στην φλόγα της παράστασης
"Ο γιος μου  Νικόλαος Μάντζαρος"



Στην αρχή, είναι το φως. Όμως, όχι του ήλιου, αλλά της φωτιάς. Η φωτιά, που τόσα μπορεί να δημιουργήσει, ξεκινά και την παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», στον πολυχώρο «Vault», με σκηνοθέτη τον Αυγουστίνο Ρεμούνδο και με ερμηνεία της Χρύσας Σπηλίωτη.


Βλέπουμε τις λέξεις μιας νεκρής μάνας, η οποία, με αφορμή την φωτιά στο νεκροταφείο, βγαίνει έξω να μας διηγηθεί την ιστορία της. Αυτή η ευρηματικότατη εκκίνηση, ενισχύεται από τον συμβολισμό της πυρκαϊάς από τα σπίρτα, μέσα από ένα κάδρο, δίνοντας ζωή στο είδωλο που απεικονίζει.


Η δύσκολη και εντυπωσιακή προφορά της τότε εποχής της Κέρκυρας, αλλά και των λέξεων μέσα στην σημερινή διάλεκτο, δίνουν στην ερμηνεία ακόμα ένα άλμα προς τα επάνω.
Τα αντικείμενα ως σύμβολα, χρησιμοποιούνται λειτουργικά από την ηρωίδα. Το μαύρο καπέλο για τον άνδρα της μητέρας, η κούκλα και το λευκό ύφασμα για τις κόρες και η μικρή υδρόγειος για τον κόσμο που περιβάλλεται από μικρούς στρατιώτες, απεικονίζοντας τους κατακτητές της κάθε περιόδου.


Όμως, η πολύχρωμη σβούρα που συμβόλιζε τον Νικόλαο Μάντζαρο, αγγιζόταν με τόση ευαισθησία από την ηρωίδα, που σε έκανε να δεις την τρυφερότητα της μητέρας του μπροστά σου. Τα διάφορα μήκη και πλάτη της δημιουργικότητάς του, φαίνονταν από τα χρώματα και την περιστροφή του παιγνιδιού, μα και από τα λόγια της μητέρας.


Μέσα από τις λέξεις της ηρωίδας, μα και από την μουσική, μαθαίνουμε για την μουσική πορεία του Εθνικού Ύμνου μας, αλλά επίσης βλέπουμε την συσχέτιση του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου με τα μουσικά του ερεθίσματα που είχε ως παιδί.           

Συντελεστές:
Ερμηνεία: Χρύσα Σπηλιώτη.
Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος.
Σκηνικά - Κοστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου.
Μουσική Επιμέλεια - Επεξεργασία: Νικόλας Καρίμαλης.
Χορογραφία: Μάτα Μάρρα.
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίνα Ντούνη.
Αφίσα: Δημήτρης Ζουγκός.
Μουσική: Νικόλαος Μάντζαρος.           

Το Αρχείον Πολιτισμού ήταν εκεί και ευχαριστεί για την πρόσκληση.

ΠΗΓΕΣ:

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ, ΣΠΗΛΙΩΤΗ, ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ, ΕΠΤΑΝΗΣΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ