Τα Κατοχικά Δάνεια, που μας χρωστούν οι Γερμανοί, ανέρχονταν στο τέλος Οκτωβρίου 2017 στα 385 δισεκ. ευρώ!

Τα Κατοχικά Δάνεια,
που μας χρωστούν οι Γερμανοί
ανέρχονται σήμερα
(τέλος Οκτωβρίου 2017)
στα 385 δισεκ. ευρώ!

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου
του Κράτους είναι παντελώς απαράδεκτη!

Η έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής είναι μειοδοτική!

Του οικονομολόγου Τζανή Γκούσκου


Σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής (ΔΕΒ), που αφορά τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα εκ του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου (αποζημιώσεις, επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο), το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2016, το σύνολο των υποχρεώσεων της Γερμανίας ανέρχεται από 286 - 315 δισεκ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων το κατοχικό δάνειο στα 10,2 δισεκ. ευρώ.
Πράγματι, όπως λέει ο Δ. Κούκουνας, αυτό το ποσόν των κατοχικών δανείων (των 10,2 δισεκ.) ήταν ένα "θείο δώρο" για την Γερμανία, διότι ελαχιστοποιεί την ελληνική απαίτηση, η οποία είναι η πλέον ρεαλιστική να διεκδικηθεί. Όμως ο κ. Κούκουνας έχει λάθος εκτίμηση για το πραγματικό μέγεθος, το οποίο δεν υπερβαίνει, όπως λέει, τα 500 δισεκ., διότι γνωρίζω ότι η τιμαριθμική μέθοδος που λέει ότι χρησιμοποίησε, για να καταλήξει στα 100 δισεκ. (ως βάση) και μετέπειτα στα 500 δισεκ., είναι αναπόδεικτη και έωλη.
Η Επιτροπή Διεκδίκησης Κατοχικών Δανείων και Κλαπέντων Πολιτιστικών Θησαυρών στην οποία συμμετέχουμε (Τ. Χατζηπέρος, Γ. Λεκάκης, Δ. Κωλέττης, Π. Δανόπουλος κι εγώ), έχουμε αναφερθεί κατ' επανάληψιν στο θέμα αυτό και έχουμε καταγγείλει την μειοδοτική έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία, κατά τις επανειλημμένες συνεδριάσεις της και τα λεφτά που εισέπραξε απ’ τον δημόσιο κορβανά, απέφυγε να καλέσουν σοβαρούς ιστορικούς (μεταξύ αυτών και τον Δ. Κούκουνα), καθώς και σύγχρονους μελετητές και περιορίσθηκαν, είτε σε άσχετους και φλύαρους πολιτικάντηδες, είτε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), η οποία είναι παντελώς απαράδεκτη.
Απαράδεκτη διότι, λαμβάνει ως βάση υπολογισμού την έκθεση της κατοχικής διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία ελαχιστοποιεί τις ελληνικές απαιτήσεις καθ' όπως συνέφερε τους Γερμανούς (χωρίς τιμαριθμική αναπροσαρμογή, χωρίς αναγωγή στην πραγματική αγοραστική δύναμη, κλπ.). Επί πλέον, η έκθεση του ΓΛΚ δεν λαμβάνει υπ’ όψιν και άλλες σημαντικές καταβολές (πέραν των μετρητών), οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα κατοχικά δάνεια, όπως π.χ. τις δοσοληψίες μέσω του Ελληνο-Γερμανικού κλήρινγκ / κλίρινγκ, το οποίο (ως ποσόν) είναι 20 φορές μεγαλύτερο από τις καταβολές σε μετρητά και το οποίο, αντί να το συμπεριλάβουν στα κατοχικά δάνεια, το επιμερίζουν στις επανορθώσεις, οι οποίες είναι θέμα νομικής διεκδίκησης... αν και πότε!
Δυστυχώς, αυτό το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, όπως προέκυψε μέσα από τις απαράδεκτες εκτιμήσεις του ΓΛΚ, το επικαλούνται σήμερα και κάποιοι πολιτικοί, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει στηρίξει την πολιτική της δράση και σ' αυτό το θέμα. Απαράδεκτο, διότι αν και έχει ενημερωθεί για το πραγματικό μέγεθος των κατοχικών δανείων, επιμένει σε λάθος αναφορές και εκτιμήσεις.
Από την έρευνα που έχω κάνει και την έχω διατυπώσει το 2014, στο βιβλίο μου «Ιδού ο λογαριασμός κ. Μέρκελ», τα κατοχικά δάνεια, όπως προκύπτουν τεκμηριωμένα μέσα από μια διασταυρούμενη ανάλυση με τρεις μεθοδολογίες υπολογισμών, ανέρχονται σήμερα (τέλος Οκτωβρίου 2017) στα 384,4 δισεκ. ευρώ. Το ποσόν αυτό επικαιροποιημένο κάθε μήνα, αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα και των ισοτιμιών δολλαρίου-ευρώ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΝΑΖΙ, ΚΑΤΟΧΗ, ΓΚΟΥΣΚΟΣ, ΜΕΡΚΕΛ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΛΙΡΙΝΓΚ, ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ, ΛΕΚΑΚΗΣ, ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ, ΔΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΛΕΤΗΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ