ΚΥΠΡΟΣ 1974 - ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ

ΚΥΠΡΟΣ 1974

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ

 Την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017, στο Polis Art Café, oι Εκδόσεις “ΠΕΛΑΣΓΟΣ“ παρουσίασαν το νέο βιβλίο - λεύκωμα του ιστορικού – ερευνητή και συγγραφέα, Κωνσταντίνου Αλεξ. Δημητριάδη, το οποίο αποτελεί το τρίτο κατά σειράν βιβλίο του συγγραφέως για την προδοσία στην Κύπρο το 1974, με τίτλο:

 «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ 
ΚΥΠΡΟΣ 1974» (*)

 Ο ιδιοκτήτης και οικοδεσπότης του Polis Art Café, ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΙΑΚΩΒΟΥ και ο Εκδότης των Εκδόσεων ¨ΠΕΛΑΣΓΟΣ¨, ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ, ευχαρίστησαν το κοινό για την παρουσία του στην εκδήλωση και έκαναν μία σύντομη παρουσίαση του βιβλίου και του συγγραφέα.


 Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Σπ. Δημητρίου, ο οποίος, μίλησε για τα δύο προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα, πάνω το ίδιο θέμα. Το υπό παρουσίαση βιβλίο μιλάει για Ελλαδίτες αξιωματικούς που βρέθηκαν στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για Ελλάδα και Κύπρο, και έκαναν το χρέος τους. Έπρεπε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να αναγνωρισθεί το αυτονόητο, η θυσία τους για την πατρίδα, για την Ελληνική Κύπρο. Το βιβλίο αυτό είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους οι τότε κυβερνώντες (χούντα του Δ. Ιωαννίδη και αργότερα Μεταπολίτευση) δεν ήταν κοντά τους για να τους στηρίξουν και να τους τιμήσουν, αντίθετα από ό,τι έγινε με την Εθνική Κυβέρνηση του Ι. Μεταξά, το 1940. Σημειωτέον ότι οι Ελλαδίτες που πήγαν και πολέμησαν στην Κύπρο ήταν ΟΛΟΙ αξιωματικοί, πράγμα που δημιουργούσε ένα πρόσθετο λόγο ενδιαφέροντος για αυτούς από την Ελληνική Πολιτεία, σύγχρονη τους και μεταγενέστερη. Τελικά, η αερο-αποβατική επιχείρηση «Αποστολή ΄ΝΙΚΗ΄» ήταν η μοναδική βοήθεια που στάλθηκε από την Ελλάδα στην Κύπρο.
Η πρόεδρος της "Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας", κ. ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗ, είπε ότι δεν νοείται έθνος χωρίς παρελθόν και οι ιστορικοί είναι αυτοί που το καταγράφουν. Κατά την σκοτεινή περίοδο του 1974, στην Κύπρο κυριαρχούσε η προδοσία, ο εμπαιγμός, η εγκατάλειψη, ο θυμός. Σε αντίθετη πορεία με όλα αυτά, ήταν οι Έλληνες μαχητές, οι οποίοι τίμησαν την στολή τους και απέδειξαν ότι το DNA της φυλής τους κυλάει ακόμα στο αίμα τους. Πολέμησαν στην Κύπρο, ενάντια στους πάνοπλους εισβολείς, τους Τούρκους που είναι ο λαός της οργής του Θεού, όπως είπε ο Λούθηρος, και έπεσαν εκεί, «τοις 'κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Σαράντα τρία χρόνια μετά, η Ελλαδική Πολιτεία εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά την πιο λαμπρή Ιστορία της των νεωτέρων ετών, που έχει υποχρέωση να καταγράψει. Ευτυχώς, ο συγγραφέας, με προσωπική του έρευνα, ήρθε να καταγράψει την Ιστορία αυτή από την αρχή. Στο υπό παρουσίαση βιβλίο, καταγράφει τις προσωπικές μάχες 25 επιλεγέντων ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ηρώων, αναφέροντας τον τόπο καταγωγή τους και παραθέτοντας τα γεγονότα της δικής τους θυσίας.
 Ακολούθησε η κ. ΚΛΑΙΡΗ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ, μέλος του Συλλόγου"Βετεράνοι της 35ης Μοίρας Καταδρομών" και κόρη του, αειμνήστου πλέον, τότε Τχη ΠΖ Αγγ. Αβραμίδη, υ/δκτή της Α' Μοίρας Καταδρομών (όπως ήταν το αρχικό της όνομα), η οποία στάλθηκε στο νησί με την γνωστή "Αποστολή Νίκη”. Μετά το τέλος του πολέμου, και όσοι στρατιώτες μπόρεσαν να γυρίσουν, γύρισαν. Ανώτατος αξιωματικός είπε στον πατέρα της ότι «Η 35η Μοίρα Καταδρομών στάλθηκε στην Κύπρο, δίνοντας ένα άλλοθι στην τότε εξουσία, ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ, και η ¨πατρίδα¨ δεν τους συγχώρησε το ότι γύρισαν πίσω».
Όταν τα αεροπλάνα της Α’ Μοίρας κινήθηκαν από την Σούδα προς την Κύπρο, δέχθηκαν στην διαδρομή φίλια και εχθρικά πυρά, με αποτέλεσμα, όταν έφθασαν εκεί, να έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες. Οι καταδρομείς που παρέμειναν να πολεμήσουν στην Κύπρο, ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν να κάνουν τα οχυρωματικά έργα στο όρος Τρόοδος, ώστε να αποτελέσουν την πρώτη εφεδρεία, σε περίπτωση που θα υπήρχε 3η φάση εμπλοκής, ώστε να μπορέσουν να πάνε ανενόχλητοι στην Πάφο.
Ο Κώστας Δημητριάδης, με τα 3 βιβλία του κατέγραψε τον πόλεμο που για κάποιους δεν έγινε ποτέ. Τον ανασύνθεσε, λιθαράκι–λιθαράκι, και εκπροσώπησε την Ελλαδική Πολιτεία, η οποία υπήρξε απούσα, ανέφερε όλα τα ονόματα αυτών που πολέμησαν, και απέκρουσε πάρα πολλές επιθέσεις εναντίον του, από αυτούς που ΔΕΝ πολέμησαν.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, άρχισε την ομιλία του, αναφερόμενος στις δυσκολίες που συνάντησε, στο διάστημα που προσπαθούσε να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο «ΚΥΠΡΟΣ 1974, Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ», λόγω της άρνησης των εκδοτών, στους οποίους είχε απευθυνθεί, να το εκδώσουν, ώσπου συνάντησε τον ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ. ο οποίος και δέχθηκε. Ο Ι.Γ. τον στήριξε και στις επόμενες εκδόσεις αυτού του βιβλίου, με το οποίο ο Κ.Δ. δημιούργησε μία καλά στοιχειοθετημένη βάση δεδομένων για τον ιστορικό του μέλλοντος, παρά την πολεμική που δέχθηκε όλα αυτά τα χρόνια από διαφόρους.
Και ο Κ. Δ. , συνέχισε, ως εξής (περιληπτικά):
«… Στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 συνέβησαν τρία τινά:
ΑΝΔΡΕΙΑ – ΠΡΟΔΟΣΙΑ – ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ.
Ανίκανοι και οι απόλεμοι στρατιωτικοί έφθασαν κατόπιν σε υψηλά αξιώματα, ενώ αυτοί που πολέμησαν, ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΑΝ. Στο δεύτερο βιβλίο, δέχθηκα επιθέσεις από ανθρώπους που είχαν γράψει κάτι παρόμοιο και, εσφαλμένα, θεώρησαν την δουλειά μου σαν κάτι το ανταγωνιστικό. Αυτό που έγινε τότε ήταν ότι 318 νέα παιδιά της Ελλάδος, κατά βάσιν ένστολοι, βρέθηκαν στην Κύπρο, και αφέθηκαν σε έναν επίπεδο χώρο, που ήταν το στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ., μέσα σε ορύγματα που είχαν δημιουργήσει οι βόμβες των Τούρκων, να αντιμετωπίσουν 6.900 Τούρκους (αναλογία 1 προς 22). Και όμως, τα παιδιά αυτά κράτησαν 60 ώρες, κάτι που δεν το περίμενε κανένας και για αυτό, στην Βρετανική Στρατιωτική Ακαδημία αυτή η μάχη διδάσκεται ως η πιο άνιση μάχη των τελευταίων χρόνων (άσχετο εάν ΔΕΝ διδάσκεται στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές).
Η επίσημη δικαιολογία της πτώσης του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ ήταν η δυσαναλογία των αντιμαχόμενων δυνάμεων. Η πραγματικότητα, όμως ήταν ότι κάποιο αόρατο χέρι σταμάτησε:
α) τις ενισχύσεις που πήγαιναν προς τους ΕΛΔΥΚάριους, και
β) τις βολές του Ελληνικού Πυροβολικού της Μοίρας 182, πράγμα που επέτρεψε στους Τούρκους να προελάσουν. Εάν ΑΥΤΟ δεν ήταν ΠΡΟΔΟΣΙΑ, τότε τι ήταν;
Μετά, αποφασίσαμε με τον Ι.Γ. να κάνουμε ένα βιβλίο–λεύκωμα της τριλογίας, για τους ΗΡΩΕΣ εκ μητροπολιτικής Ελλάδος στρατιωτικούς, που πραγματικά τίμησαν και την στολή τους και τον Ελληνισμό εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974 στην μαρτυρική Κύπρο. Σημειωτέον ότι σκοπίμως διαδίδεται μετ’ επιτάσεως ότι «οι "καλαμαράδες" ΔΕΝ πολέμησαν στην Κύπρο», με σκοπό να δημιουργηθεί βαρύ κλίμα στις Ελληνο–Κυπριακές σχέσεις. Σήμερα ζούμε δύσκολες μέρες αφελληνισμού, εποικισμού, φτωχοποίησης, καταβαράθρωσης των αξιών, του πατριωτισμού και του ΑΝΔΡΙΣΜΟΥ.
Με το βιβλίο μου αυτό υπενθυμίζω ότι πάντοτε ήταν οι ΛΙΓΟΙ που έκαναν την διαφορά. Οι πολλοί ήταν αυτοί που βολεύονταν ΜΕΤΑ. Έτσι έγινε και στην Κύπρο: καλλιεργείται μία απαξίωση, που φτάνει και στην άρνηση του γεγονότος ότι Ελλαδίτες αξιωματικοί πολέμησαν και έπεσαν στην Κύπρο, αλλά το Λεύκωμα τους διαψεύδει με στοιχεία. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τιμηθούν και όσο η (επίσημη) πατρίδα δεν τους τιμά, ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, γιατί πατρίδα είμαστε όλοι εμείς. Όσο τους μνημονεύουμε ΑΥΤΟΊ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΆΝΟΥΝ και εμείς θα δημιουργούμε μία παρακαταθήκη για το μέλλον, γιατί όλο και κάποιοι νέοι θα επηρεασθούν από αυτούς ΘΕΤΙΚΑ και ίσως θελήσουν να τους μιμηθούν.
Αφιερώνω αυτό το βιβλίο στον πατέρα μου (τον κήδεψα σαν σήμερα), ο οποίος το 1974, σε ηλικία 37 ετών, επέμενε να τον επιστρατεύσουν για πάει να πολεμήσει στην Κύπρο, αλλά δεν του το επέτρεψαν γιατί είχε λευκό απολυτήριο. Όμως, πρώτιστα, το αφιερώνω σε όλους αυτούς, που φύλαξαν τις νεώτερες Θερμοπύλες του Ελληνισμού, που ήταν η Κύπρος. Σας ευχαριστώ πολύ».
 Ακολούθησε διάλογος με το κοινό, για τον οποίον ο συγγραφέας, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, γράφει τα εξής:
«Ακολούθως, συνομίλησα με το κοινό και απάντησα σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που μου τέθηκαν στην συζήτηση. Είχαμε, επίσης, την χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας αρκετούς συγγενείς και απογόνους στρατιωτικών που έπεσαν ηρωικά ή αγνοούνται στην Κύπρο το 1974, τιμώντας πραγματικά την στολή τους, όπως και μερικούς απ’ αυτούς που πολέμησαν με την ελληνική στολή τον Τούρκο εισβολέα».

ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΜΕΝΟΙ

Εκ μητρ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ, ΚΥΠΡΟΣ 1974
(ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ – ΕΛ.ΔΥ. Κ.)
Η επιλογή έγινε με αποκλειστική ευθύνη του Συγγραφέα

 - ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Λγός ΚΔ -33 ΜΚ (αγνοούμενος)
 - ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΣ ΣΩΤΡΗΡΙΟΣ, Λγός ΜΧ – ΕΛΔΥΚ (πεσών)
 - ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Ανχης ΠΒ -173 ΜΑ/ΤΠ (πεσών)
 - ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, Ανχης ΠΒ -181 ΜΠΠ (πεσών)
 - ΤΣΟΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, ΄Υπχος, - Ν.Δ. Κερύνειας (πεσών – η σορός του δεν βρέθηκε)
 - ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Ανχης ΠΖ – Ι ΑΤΔ (πεσών)
 - ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Ανθλγός ΠΖ -256 ΤΠ (πεσών – η σορός του δεν αποδόθηκε)
 - ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, Ανχης ΠΖ -251 ΤΠ (αγνοούμενος)
 - ΤΣΙΑΚΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Τχης ΠΖ ΙΙΙ ΑΤΔ (αγνοούμενος)
 - ΚΑΤΣΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τχης ΚΔ -33 ΜΚ πεσών – η σορός του δεν αποδόθηκε )
 - ΤΣΙΩΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ Υπλγός ΠΖ –ΕΛΔΥΚ, (θανάσιμα τραυματισθείς – πεσών)
 - ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Αλχίας ΤΘ -23 ΕΜΑ (πεσών)
 - ΦΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Ανχης ΠΖ, Δκτης 321 ΤΕ (πεσών)
 - ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Λγός ΠΖ – ΕΛΔΥΚ (πεσών)
 - ΧΩΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Τχης ΚΔ -31 ΜΚ (πεσών)
 - ΡΟΚΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Λγός ΚΔ -32 ΜΚ (πεσών)
 - ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Υπλγός ΠΖ -281 ΤΠ (αγνοούμενος)
 - ΜΠΟΥΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ανχης ΠΖ, 286 ΜΤΠ (θανάσιμα τραυματισθείς –πεσών)
 - ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ανθλγός ΠΖ -399 ΤΠ (αγνοούμενος)
 - ΧΑΤΖΗΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Λγός ΠΖ -226 ΤΠ (αγνοούμενος)
 - ΚΕΝΤΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Ανθστής ΠΖ, ΕΛΔΥΚ, (αγνοούμενος)
 - ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Ανθστής ΠΖ –ΕΛΔΥΚ (πεσών, προσφάτως ταυτοποιηθείς με την μέθοδο του DNA)
 - ΚΟΚΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Αλχίας ΠΖ. ΕΛΔΥΚ (αγνοούμενος)
 - ΣΙΜΙΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Στρτης ΠΖ – ΕΛΔΥΚ (πεσών)
 - ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Στρτης ΕΜ –ΕΛΔΥΚ (πεσών)
 - ΛΟΥΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Δκνέας ΠΖ –ΕΛΔΥΚ (αγνοούμενος).


(*) Τα άλλα δύο βιβλία που προηγήθηκαν είναι: "KYΠΡΟΣ 1974 – Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ" (α΄ έκδοση, 2011) και "Το Χρονικό της Μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ. 14-16 Αυγούστου 1974": Συνέντευξη από τον τελευταίο στρατοπεδάρχη της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Παναγιώτη Δ. Σταυρουλόπουλο (α΄ έκδοση, 2015). Και τα τρία του βιβλία αποτελούν προϊόν έρευνας 33 χρόνων, που καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των γεγονότων του καλοκαιριού του 1974 στην Κύπρο.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΥΠΡΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ, 1974, ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ, ΠΕΛΑΣΓΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΜΕΤΑΞΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΙΚΗ, ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗ, ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ, ΣΟΥΔΑ, ΚΡΗΤΗ, ΤΡΟΟΔΟΣ, ΠΑΦΟΣ, ΜΕΤΑΞΑΣ, 1940, ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΔΥΚ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ