Λαμπερό φωτεινό μετέωρο στην νότια Νορβηγία

Λαμπερό φωτεινό μετέωρο
στην νότια Νορβηγία


Μια φωτεινή φλόγα φώτισε τον ουρανό επάνω από την νότια Νορβηγία στις 16:37 UTC στις 18 Δεκεμβρίου 2017 και καταγράφηκε από κάμερες του νορβηγικού δικτύου Meteor, στον συννεφιασμένο ουρανό.
Η ανάλυση των βίντεο που καταγράφηκαν από το δίκτυο και τους κατοίκους δείχνει ότι ο μετεωρίτης ξεκίνησε σε ύψος 68,9 χλμ. και εξαφανίσθηκε μετά από ένα λαμπρό «φλας» σε υψόμετρο 26,8 χλμ.
«Ο μετεωρίτης ήταν σποραδικής προελεύσεως, με ακτινοβολία R.A. = 331,3°, Dec. = 62,2°», γράφει ο Kai Gaarder του νορβηγικού δικτύου Meteor, όπως αναφέρει ο International MeteorOrganization.

«Η ταχύτητα εισόδου του μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα εκτιμήθηκε περίπου 17 km/s, αλλά υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με αυτό. Επομένως, είναι αβέβαιο εάν κάτι από το σώμα αυτό έχει φθάσει στο έδαφος. Άρα η αναζήτηση κομματιών του μετεωρίτη θα είναι πολύ προβληματική, και λόγω της κακής προσβασιμότητος στην ορεινή περιοχή που πρέπει να έχει προσγειωθεί», δήλωσε ο κ. Gaarder.
«Βλέπαμε ένα φρενήρη φως στο Rosendal! Όλη η κοιλάδα και τα βουνά φωτίζονταν, πολλές φορές ισχυρότερα από τις αστραπές! Φαινόταν μακρύτερα και πιο απαλό από τις αστραπές! Σταμάτησα το αυτοκίνητο και βγήκα έξω, αλλά δεν άκουγα κάτι», εδήλωσε ένας μάρτυρας. «Παρατήρησα το φως από το Haugesund, οδήγησα βόρεια, όταν ο ουρανός άναψε! Ήταν βροχή και σύννεφα, επομένως δεν έβλεπα τίποτε άλλο από ένα ισχυρό φλας στον ουρανό», είπε ένας άλλος.
Η Διεθνής Οργάνωση Meteor δεν έλαβε καμμία αναφορά για αυτή την εκδήλωση.

ΠΗΓΗ: TW, 21 Δεκεμβρίου 2017.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ, ΜΕΤΕΩΡΟ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ