Gobekli Tepe, ένας αρχαιολογικός χώρος, 11.000 χρόνων, που αλλάζει τελείως την ανθρώπινη ιστορία, όπως τουλάχιστον την λένε οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι

Gobekli Tepe,
ένας αρχαιολογικός χώρος,
11.000 χρόνων,
που αλλάζει τελείως την ανθρώπινη ιστορία, όπως τουλάχιστον την λένε οι ιστορικοί
και οι αρχαιολόγοι


Το Gobekli Tepe είναι ένας αρχαιολογικός χώρος, που έχει την δυνατότητα να αλλάξει τελείως το πώς οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι κατανοούν την ανθρώπινη ιστορία.
Αμφισβητεί πολλές από τις υποθέσεις που έγιναν σχετικά με τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες και τι οδήγησε προς την μετάβαση στην καλλιέργεια και την οικόσιτη κτηνοτροφία.
Ευρίσκεται στην έκταση που καταλαμβάνει νυν η Τουρκία. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι είναι κατασκευασμένο από ανθρώπους.
Ο χώρος ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 1963, από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινουπόλεως και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, αλλά τότε είχε καταγραφεί, ως επί το πλείστον, σαν ένα… μεσαιωνικός ταφικός χώρος!
Το 1994, ο Klaus Schmidt βρήκε τις πληροφορίες της έρευνας για το Gobekli Tepe και αποφάσισε να το εξετάσει προσεκτικά. Κατά την άφιξη στον χώρο, αναγνώρισε ότι οι ασβεστολιθικοί βράχοι και οι πλάκες ίσως ήταν κάτι περισσότερο από ένα πλακόστρωτο, και μάλλον κολώνες σχήματος Τ.
Η ανασκαφή ξεκίνησε το επόμενο έτος και η ομάδα απεκάλυψε τους τεράστιους πυλώνες, που ήταν θαμμένοι κάτω από την επιφάνεια. Ο χώρος δημιουργήθηκε ως ένας «δακτύλιος» από τεράστιες πέτρινες κολώνες, 7 τόνων!
Ένα άλλο «δακτυλίδι», πάλι από πέτρινους πυλώνες, είχε τοποθετηθεί επάνω από το χώμα και εκαλύπτετο! Αυτό συνέχισε να δημιουργεί ένα ελαφρώς κεκλιμένο ανάχωμα. Τα ερείπια χρονολογούνται (τουλάχιστον) 11.000 χρόνια πριν από σήμερα δηλ. δημιουργήθηκαν σε μια εποχή που η περιοχή ήταν γνωστή μόνο σε κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες.
Μια δομή αυτού του είδους θα χρειαζόταν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι θα εργάζονταν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Τα οστά που βρέθηκαν στον χώρο επιβεβαιώνουν ότι εκτίσθηκε σε εποχή με άφθονο κυνήγι αγρίων ζώων.
Αυτό καταρρίπτει την αντίληψη ότι μόνον μετά την εγκατάσταση των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών εγκαταστάθηκαν ομάδες, με ανθρώπινο δυναμικό ικανό να δημιουργεί μεγάλες δομές.

Είναι ενδιαφέρον ότι λίγους μόνο αιώνες μετά την κατασκευή του Gobekli Tepe υπήρχαν στοιχεία για την καλλιέργεια και την εξημέρωση των σιτηρών και των ζώων. Για κάποιους αυτό σημαίνει ότι ήταν ανάγκη να δημιουργηθεί μια δομή, που ώθησε τελικά τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες να εγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το Gobekli Tepe ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Gobekli Tepe, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΣΙΚΑΓΟ, Goebekli, 1963, 1994
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ