Κρητικοί αμφορείς κρασιού ανακαλύφθηκαν στην Πομπηία

Κρητικοί αμφορείς κρασιού ανακαλύφθηκαν στην ΠομπηίαΟι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Πομπηία απεκάλυψαν καλά διατηρημένους αμφορείς κρασιού, που έχουν παραμείνει αδιάσπαστοι, για σχεδόν 2.000 χρόνια. Είναι σίγουρα από την Κρήτη και θα περιείχαν γλυκό κρητικό κρασί, το οποίο ήταν πολύ δημοφιλές στην Ρώμη!
Οι αμφορείς του κρασιού αποτελούν μέρος μιας σειράς νέων ανακαλύψεων στον διάσημο αρχαιολογικό χώρο του Νότου της Ιταλίας.


Η ανακάλυψη των αμφορέων ήταν κάτι σαν «ευτυχές ατύχημα», σύμφωνα με τον διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας, Massimo Osanna, επειδή βρέθηκαν κατά την διάρκεια εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης!
Ανεξήγητα γιατί, βρέθηκαν πίσω από το Schola Armaturarum - το περίφημο Σπίτι των Μονομαχιών - το οποίο κατάρρευσε, εν μέρει, το 2010. Οι 15 αμφορείς που ανακαλύφθηκαν συνολικώς θα περιείχαν ποικίλα προϊόντα, αλλά και με βάση προηγούμενες ανακαλύψεις και το διακριτικό τους σχήμα, είναι σίγουρα από την Κρήτη. Τουλάχιστον ένας από τους αμφορείς έχει σαφή γραφή, που μοιάζει με ελληνικά, λένε, η οποία θα παράσχει περαιτέρω ενδείξεις για το τι περιείχε, πόσο και από πού ήταν.

Εδώ σημειώνονται μάλλον μονάδες χωρητικότητος.

Ο κ. Osanna εξήγησε, σε συνέντευξη Τύπου (στις 6 Δεκεμβρίου) ότι θα διεξαχθεί εργαστηριακός έλεγχος για να προσδιορισθεί τι περιείχαν οι άλλοι αμφορείς, αν και πιθανώς κρασί, ελαιόλαδο ή γάρο / garum (ένα έμβαμμα ψαριού που έχει υποστεί ζύμωση).
Στην ίδια θέση αυτή ανακαλύφθηκαν τοιχογραφίες και βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφές σε έκταση 1.000 τ.μ. σε ένα άλλο τμήμα της πόλεως. Παρά τις τεράστιες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές, πριν από 250 χρόνια, περίπου το 40% του χώρου παραμένει κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα, που το καταπλάκωσε εκείνην την μοιραία ημέρα του 79 μ.Χ.

ΠΗΓΗ: The Drinks Business, 8.12.2017.
Φωτ. Repubblica Photo.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι τοιχογραφίες της οικίας παραπέμπουν στην Κρήτη...«Η γραφή που φέρουν συνήθως οι αμφορείς είναι ένας συνδυασμός τριών λέξεων: Ένα κύριο όνομα, ένα τοπωνύμιο (τα αγγεία είχαν κατασκευαστεί κυρίως στην Δυτική Κρήτη) και η τρίτη λέξη είναι ένα κύριο όνομα σε πτώση γενική (λ.χ. σε μια περίπτωση συναντάμε το επίθετο wa-na-ka-te-ro > Fανάκτερος > *ανάκτερος > του άνακτος)», λέει ο δρ. Μηνάς Τσικριτζής.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΙΤΑΛΙΑ, ΠΟΜΠΗΙΑ, ΡΩΜΗ, ΚΡΗΤΗ, ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ, ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΜΟΝΟΜΑΧΙΩΝ, ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ, ΑΜΦΟΡΕΙΣ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΛΑΔΙ, ΓΑΡΟΣ, ΕΜΒΑΜΜΑ ΨΑΡΙΟΥ, ΨΑΡΙΑ, ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΤΣΙΚΡΙΤΖΗΣ, ΑΝΑΞ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ