Η ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ, ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, Η ΑΝΤΙ-ΠΟΛΙΣ, ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΜΑΣ

Η ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ,
ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
Η ΑΝΤΙ-ΠΟΛΙΣ,
ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΜΑΣ

Με βάση τον ανωτέρω τίτλο,
αξίζει να προσεγγίσουμε
τους δυο παραπάνω χώρους
για να συνάξουμε τον πλούτο
του πολιτισμού μας,
το πόσο μπορούμε να γίνουμε
(αφού είμαστε)
η συνέχεια αυτών
και όχι ο περίγελως...

Του ΙΩΑΝΝΗ-ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΚΡΙΔΗ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

Αυτά που γράφονται, λέγονται και γίνονται πάντοτε, είναι μπροστά στα μάτια όλων μας. Είναι τα συστατικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Υποτίθεται μέσα σε δημοκρατικό πολίτευμα, αφού μας διατυμπανίζουν ότι ο λαός ψηφίζει δημοκρατικά και άρα οι αρχηγοί που εκλέγονται δεν φταίνε, ο λαός φταίει που τους ψηφίζει. Ενώ όμως κουβέντα δεν γίνεται από τους κατέχοντες τις 4 εξουσίες (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική και ΜΜΕ) ότι την χώρα που λέγεται Ελλάδα και δίδαξε την διαφορά μεταξύ Δημόσιας και Ιδιωτικής πολιτικής, την κατέστησαν μαγαζάκι τους, και γι’αυτό όλοι οι πολιτικοί μιλάν συνέχεια για λύσεις εφικτού, πρακτικού, συναίνεσης που είναι μόνο τα μέσα της Ιδιωτικής πολιτικής και ποτέ για την Δημόσια πολιτική που επιζητά Άριστες λύσεις, Διεισδυτικές στο χρόνο (και όχι κάθε μέρα αλλαγές) και Δίκαιης βάσει νόμων κατανομής θυσιών.
Τα ερωτήματα λοιπόν στα οποία έπρεπε και οφείλουν οπωσδήποτε τα μέχρι σήμερα χρηματίσαντα δημόσια πρόσωπα (που χειρίζονται θέματα διακυβέρνησης της χώρας - πρωθυπουργοί, υπουργοί εξωτερικών, πολιτισμού - πριν οποιασδήποτε αναφοράς στον τεχνητό Τύμβο της Αμφίπολης) να αναφερθούν με σαφείς απαντήσεις και να μας αποδείξουν την θέση τους, στάση τους στα εξής θέματα, είναι:
Από το 1955 στο λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, είχαν βρεθεί από την οικογένεια Κοχλιαρίδη, σκαλοπάτια που οδηγούσαν σε σπηλιά, και είχε ειδοποιηθεί ο αρμόδιος Αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης, του οποίου όμως οι αρμόζουσες εργασίες έμειναν επί 50 χρόνια μετέωρες από το κράτος. Ποιοι, πώς και γιατί; Eπί τόσα χρόνια, οι αρμόδιοι πολιτικοί φορείς το μπάζωναν το θέμα, δίνοντας προτεραιότητα σε χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, σκορπίζοντας τα εκατομμύρια των χρημάτων άλλου. Δεν πρέπει να απολογηθούν στον λαό για τον ύπουλο φαύλο και αντεθνικό ρόλο τους σε τόσο καίριο θέμα; Οπότε για τα άλλα θέματα της καθημερινότητας, των προϋπολογισμών τόσων δεκαετιών που μας έφεραν στο σημερινό απόπατο, μην ψάχνουμε αλλού τους υπεύθυνους. Αμέσως στη σειρά, όλοι στο σχοινί!!! Ούτως ώστε τα παιδιά μας από αύριο να ξέρουν σε τι σχολεία πηγαίνουν, της κάλυψης των προδοτών, ή της παιδείας της αρετής και του κάλλους; Αν αυτό δεν ξεκινήσει από αύριο, θα συνεχιστεί και στους επόμενους τύμβους. Που δεν θα είναι του Μεγαλέξανδρου για να τους μπαζώνουμε όπως πράττουν σήμερα ενσυνείδητα οι κυβερνήσεις του Μέα Κούλπα και θα είναι ανάγκη να τους ξεθάβουν για το θεαθήναι προς άγραν ψήφων κατόπιν εορτής, αφού δεν θα υπάρχουν η χώρα, τα κλεμμένα αρχαία και οι πολίτες της, αλλά οι όποιοι τύμβοι θα είναι των ως άνω εθναρχών της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπου θανόντες και τυμβωρύχοι θα ταυτίζονται, και κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους, και επί τέλους θα έχουμε γίνει ΕΕ. Και μην σας φανούν αυτά ρατσιστικά και φασιστικά από την μεριά του γράφοντος και του απλού λαού και του μεροκαματιάρη. Διότι φασίστες και ρατσιστές είναι μόνο αυτοί οι οποίοι δεν έχουν φυλή και ράτσα, δεν βγήκαν από σπίτι και οικογένεια, παρά μόνο από «εικονικά βουνίσια» ιδρύματα χοιροστασίων, οπλοστασίων, χασισοφυτειών, των πλαστικών νομισμάτων, των τεθωρακισμένων λιμουζινών και μπαζωμένων μαξιλαριών με λίστες ληστών και αντιστοίχων σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων, χωρίς το ίχνος καθημερινού ιδρώτα στο μέτωπο τους.
Αλήθεια την άλλη πιθανότητα της ταφής του Μεγαλέξανδρου, στη Σίουα της Αιγύπτου, ποιος την μπάζωσε και τσιμουδιά δεν βγάνει; Ποιος κάθεται πάνω από τα μπάζα, των μέχρι πριν 12 χρόνια εργασιών, εις βάρος της αναγνώρισης των οραμάτων της μεγαλύτερης ανθρώπινης προσωπικότητας στη γη;
Πάνω από τα μπάζα της σκλαβιάς της Κύπρου, ποιοι κάθονται και πουλάνε ελευθερίες και δημοκρατίες στις ομιλίες τους; Οι πραγματικοί τυμβωρύχοι σε λάθος χώρα βγάζουνε λόγους περί Δημοκρατίας και Ελευθερίας στις Δημόσιες εκδηλώσεις και εμφανίσεις τους. Να πάρουν το σαρκίον τους και να εξαφανιστούν γιατί πολλά μπάζα ξερνιούνται, και τα προσχήματα, καλύμματα του ποταμιού και της ελιάς θα τα ξεπλύνει ο σκουπιδοφάγος της Ιστορίας με τον δικό του τύμβο στα Νέα Λιόσια μιας Νέας Δημοκρατίας με πολύ…. ΣΟΚ …, και αλατοπίπερο συναίνεσης των εφικτών των πρακτικών του ατομοκεντρικού νεωτερισμού για το απαραίτητο ποσοστό του, ενός συνωστισμού της μιας μονάδας.!!! Εύγε!
Επομένως, με αφορμή τα αναδεικνυόμενα στις όψιμες ανασκαφές στην Αμφίπολη, χρήσιμο είναι να αναπτυχθούν λειτουργικά στην σκέψη μας αυτά που φανερώνονται με τις ανασκαφές τι μπορεί να εξυπηρετούσαν και να είμαστε έτοιμοι όχι όπως μέχρι τώρα για ανέραστες θυσίες, αυτοκτονίες και θάψιμο, αλλά για Ανάσταση του Γένους.


Α) Το γεγονός του περιβόλου του τεχνητού τύμβου της Αμφιπόλης, ποιοι είναι αυτοί που εξαναγκάζουν τον πρωθυπουργό να το χαρακτηρίζει (ως αρχαιολόγος!!) τον «μεγαλύτερο τον Βαλκανίων» λες και υπάρχει κάποιος αντίστοιχος πολιτισμός στα Βαλκάνια, και όχι όλου του κόσμου;;;!!! Ποιοι είναι που θέλουν να υποβιβάσουν τον ελληνικό πολιτισμό σήμερα, και ειδικά την ιστορία του ελληνικού λαού; Και πιο ειδικά, αυτά τα τελευταία χρόνια, σε όλους τους τομείς σε όλα τα επίπεδα, από αθλητισμό μέχρι και ναυπηγεία, από αγροτική παραγωγή μέχρι και την άμυνα της χώρας, από την υπογεννητικότητα μέχρι και την ιθαγένεια, από γενοκτονίες μέχρι μισθούς συνταξιούχων.


Β) Ποιος είναι ο λόγος και τόσο εσπευσμένα γίνονται οι ανασκαφές (σε επαφή με το μνημείο) με εκσκαφικά μηχανήματα στον τύμβο της Αμφιπόλης ούτως ώστε να έχει πληγωθεί το ως άνω κιονόκρανο που είναι φανερό ότι δεν έγινε από χέρι, αλλά από βίαιη, φρέσκια πρόσκρουση μηχανήματος; Είναι αισχρό, ποταπό, κατευθυνόμενο από εγκληματική οργάνωση να ασχημονείς προσπαθώντας να αναδείξεις έναν πολιτισμό, το να τον πετσοκόβεις.


Γ) Η όλη κυκλική περίβολος των 497 μ. μήκους του τύμβου απ’ ότι δείχνουν οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται, έχει όψη τρία μέτρα και πλάτος περίπου 0,70 μ., με μια επιβλητική εξωτερική όψη, τέλεια επεξεργασμένη, σε στρώσεις ορθογωνιασμένων ογκολίθων. Το ιδιαίτερο όμως χαρακτηριστικό αυτής της τέλειας κυκλικής περιβόλου, είναι η στέγαση του τελειώματός της. Το πώς θα διοχετεύσει τα όμβρια ύδατα, με ειδικές ρύσεις (που ακόμα και τα ίχνη της ροής τους στα χιλιάδες χρόνια που θα ακολουθήσουν να είναι ισομερισμένα) για να μην επιβαρυνθούν και οι δυο όψεις του περιβόλου: και η εξωτερική και η εσωτερική. Πράγμα που σημαίνει ότι ο περίβολος δεν είναι μόνο για να συγκρατεί χώματα από την εσωτερική του πλευρά και να διοχετεύει τα όμβρια στην εξωτερική όψη, αλλά ότι δημιουργεί και μια εσωτερική λειτουργία συμβάντος και που οφείλει η όψις του, με σεβασμό, να φανερώσει. Ειδάλλως δεν υπήρχε λόγος η στέγασις της περιβόλου να είναι δίρυχτη με καταμήκος καβαλάρη, και ο οποίος είναι για να διοχετεύει τα όμβρια (σε όλο της το μήκος των 497 μ.) στην εσωτερική και εξωτερική όψη του τειχίου. Εξ άλλου εξ αρχής η επαφή της περιβόλου με τα υποτιθέμενα χώματα που υπάρχουν σε ένα τύμβο θα έπρεπε να έχει προβλεφτεί με κάποια τεχνική υποστήριξη (στην όλη απόληξη του εσωτερικού μήκους του) για να έχει νόημα και η ρύσις στην εξωτερική όψη του τειχίου να μην συμπεριλαμβάνει τις λάσπες που φαίνονται στην 1η φωτογραφία. Άρα σημαντικότατο συμπέρασμα είναι, πως αυτός ο τέλεια κυκλικός μοναδικός περίβολος περιέχει και ένα άλλο λειτουργικό συμβάν στην εσωτερική λειτουργία του χώρου που περικλείει, το οποίο να ανταποκρίνεται στη θέση της Αμφίπολης ως προς την ιστορία της, αφού από εκεί ξεκίνησε και ο στόλος του Μεγαλέξανδρου για την πολιτιστική του εκστρατεία. Η ιδιαιτερότητα της θέσης της Αμφίπολης με το Παγγαίο Όρος και τις φλέβες χρυσού του, που συνέβαλαν τα μέγιστα στα επιτεύγματα του Μεγαλέξανδρου, απαιτούσαν χωροταξικά, πολεοδομικά μια μεγαλεπήβολη και ασφαλή αγκαλιά που να είναι στη σωστή της θέση, δημιουργώντας και εξυπηρετώντας τα συμβάντα της πόλης που έχει στρατηγική, στη βιωσιμότητά της. Αν συγκρίνουμε αυτά, τα της Αμφίπολης που χτίστηκαν πριν 2.500 χρόνια με τα σημερινά της αντί-πολης των Αθηναίων, καταλαβαίνουμε ποιοι, τι είδους «εθνάρχες», με ποιές ικανότητες και τι συμβούλους κατευθυνόμενους καρεκλοκένταυρους, κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο από τότε που ελευθερώθηκε.


Δ) Οι σφίγγες, οι εκατέρωθεν της εισόδου που έχει αποκαλυφτεί, είναι στριμωγμένες στον θολωτό χώρο τους, και η απουσία της κεφαλής και των πτερυγίων τους, αφήνει ένα μικρό κενό για να συλλάβουμε το καλλιτεχνικό ή μη της παρουσίας τους. Και καθ’ότι οι σφίγγες είναι χαραγμένες σε νομίσματα από το 530 π.Χ., άρα μπορεί να υποδηλώνουν και την προστασία του χώρου που έχει σχέση με θησαυρό. Επομένως η πρόσθετη λειτουργία που ξεδιπλώνεται, ίσως να είχε την είσοδο της από τη θέση των σφιγγών.


E) Το πρώτο εσωτερικό τοιχίο της εισόδου είναι απορίας άξιο το πώς δεν έχει σχολιαστεί μέχρι τώρα, επεξηγηθεί, η κατάσταση στην οποίαν μας το δείχνουν οι φωτογραφίες που το παρουσιάζουν. Διότι η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το τοιχίο αυτό φανερώνει ότι έχει συλλυθεί πολλαπλώς αφού σε όλες τις οριζόντιες στρώσεις των λίθων του, συναντάς ταύτιση στις στρώσεις των κατακορύφων αρμών τους, πράγμα που το εφαρμόζουν μόνο οι σημερινοί φοιτητές όταν θέλουν να αποκλείσουν τους καθηγητές στο γραφείο τους στο Πανεπιστήμιο, χτίζοντας με την προχειρότητα, της μη ορθοδομής με τούβλα τη θέση του ανοίγματος της πόρτας. Επομένως, η όψις αυτού του τοίχου φανερώνει ότι έχει συλληθεί πολλές φορές και από πολλούς. Φανερώνει ανοιγοκλειόμενη πόρτα, του τύπου, της φίρμας «μαζί τα φάγαμε».


Στ) Το μωσαϊκό που έχει αποκαλυφθεί πίσω από το εσωτερικό τοιχίο της εισόδου, στην κατασκευή του δεν φανερώνει κάποιο ξεχωριστό, ιδιαίτερο μωσαϊκό για τα δεδομένα του ελληνικού πολιτισμού, αφού και κανένα συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει μέσα του, και το περίγραμμα του δεν είναι με σαφήνεια ορθογωνιασμένο. Αυτό φανερώνει ότι καλύπτω κάτι με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπορώ εγώ να το ξηλώσω χωρίς να καταστρέψω κάτι που αξίζει, αλλά και να μπορώ να διευκολυνθώ σε κάτι που δεν θέλω να φανερώσω.


Ζ) Με τη αφαίρεση των χωμάτων πίσω από το δεύτερο διαφραγματικό τοίχο αποκαλύφθηκε σε απόσταση 2 μ. από την οροφή της θόλου και 4.5 μ. από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2 μ., πλάτους 1 μ. και πάχους 0.21 μ. που δημιουργεί ένα μεσοπάτωμα πέρασμα από τον πρώτο χώρο στον δεύτερο, δημιουργώντας έτσι μέσα στον τύμβο μια δεύτερη λειτουργία καθ’ύψος, που όταν τελειώσει η όλη ανασκαφή θα φανερωθεί και το όλο λειτουργικό της χρήσης της.

Η) Μέσα στο πνεύμα όλων των ανωτέρω, με καλή πρόθεση για τη συμβολή των ανασκαφών στο σκέπτεσθαι του ελληνικού λαού, ούτως ώστε να ζουν με ευσέβεια και ευλάβεια, και τις αναπνοές των αρχαιολόγων την ώρα της ανασκαφής για την αποκάλυψη της αληθείας αλλά και τις αναπνοές αυτών που εμείς είμαστε η συνέχεια τους, αξίζει να γίνει μνεία των θέσεων που εκφράζει η αρχιτέκτων κ. Αναστασία Λαζαρίδου, κόρη του πρώτου ανασκαφέα στον ως άνω χώρο, Δημήτρη Λαζαρίδη (που έκανε την πρώτη τομή στον τύμβο Καστά το 1964) και η οποία αναφέρεται επακριβώς: «στους πολιτικούς που απαξιώνουν τον πολιτισμό και ξεπουλούν αρχαιολογικές περιοχές, απολύουν έμπειρους μαρμαροτεχνίτες, σχεδιαστές, συντηρητές, εργάτες ανασκαφών και αγνοούν τη λεπτή και προσεκτική ανασκαφική διαδικασία που γίνεται με πενιχρά οικονομικά μέσα και αγάπη για την εργασία».

Θ) Για πρώτη φορά αρχαιολόγος αφήνει την ανασκαφή ταφικού μνημείου και πηγαίνει να κάνει ανασκαφή στο Μέγαρο Μαξίμου, ανταποκρινόμενη σε απαίτηση του πρωθυπουργού. Να είναι ο λόγος της επίσκεψης η γειτνίαση του Μεγάρου Μαξίμου με Aνακτορικό χώρο που κρύβει κάποιον εθνάρχη; Ανακοίνωσις πάντως δεν έγινε για το τι κρύβεται στα ντουλάπια της ιστορίας και τι χρήματα υποσχέθηκαν για την συνέχιση… της αποκάλυψης της ιστορίας του τύμβου της Αμφίπολης μέσα στους επόμενους αιώνες… ή αν θα ενταχθούν οι ανασκαφές στα αναπτυξιακά προγράμματα της Ελλάδος, fast track ή success story…; ή … λουκάνικα Σόιμπλε, με ασπιρίνες της Μέρκελ!

(*) τηλ. 211.4022.615 / 6936.528.528.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ, ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ, ΛΟΦΟΣ ΚΑΣΤΑΣ, ΚΑΣΤΑ, ΚΟΧΛΙΑΡΙΔΗΣ, ΜΑΚΡΙΔΗΣ, ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΟΑΣΗ ΣΙΟΥΑ, ΣΙΒΑ, 1964, ΣΦΙΓΓΑ, ΣΦΙΓΞ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ