Ο ιππέας ήρωας Νικόλαος Ανδρέου του Γεωργίου

Ο ιππέας ήρωας
Νικόλαος Ανδρέου του Γεωργίου

Έπεσε υπέρ Πατρίδος στις 2.12.1940,
στην Β. Ήπειρο, κοντά στην Μοσχόπολη

Γράφει ο υπτγος ε.α, Γεώργιος Γεωργιάδης,
πρόεδρος ΤΣ Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης


    Στις 4 Δεκ. 2018, με επισκέφθηκε ο 86χρονος συνταξιούχος διδάσκαλος κ. Παύλος Ανδρέου του Γεωργίου, κάτοικος Ξάνθης, ο οποίος έχοντας πληροφορηθεί για τις συχνές επισκέψεις και το διαρκές ενδιαφέρον από το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, για τους ‘’Άταφους Ήρωες’’ που έπεσαν στη Β. Ήπειρο στο Έπος του 1940-1941, με πληροφόρησε ότι εκεί ‘’βρίσκεται’’ από τις 2.12.1940 και ο αδελφός του Νικόλαος.
    Έντονα συγκινημένος και με τρεμάμενη φωνή, μου εξέφρασε την έντονη επιθυμία να βρει, επισκεφθεί και προσκυνήσει το χώρο που έπεσε ο αδελφός του, ενώ ταυτόχρονα μου επέδωσε δυο επίσημα αποδεικτικά έγγραφα, στα οποία αναγράφεται «ότι έπεσε στις 2.12.1940 πολεμώντας ηρωικά και ετάφη υπό Ιερέως στην Περιοχή Μοσχοπόλεως», στη Β. Ήπειρο.
    Διαβάζοντας την επιστολή-αναγγελία θανάτου, από τον Διοικητή της VIIης Ομάδος Αναγνωρίσεως (Ο.Α.), του πεσόντος Υπέρ  Πατρίδος ‘’Ιππέα Νικολάου ΑΝΔΡΕΟΥ του Γεωργίου, κατοίκου Δαφνώνος Ξάνθης’’, όπως και το τηλεγράφημα του Πατρός του, προς τον τότε Πρόεδρο της Κυβέρνησης, συγκινήθηκα και ταυτόχρονα θεώρησα ως ελάχιστο ηθικό χρέος να τα μεταφέρω αμέσως στην αρμόδια Υπηρεσία του ΓΕΣ και μάλιστα παρουσία του.
    Ο υπεύθυνος Αξιωματικός του ΓΕΣ, επιβεβαίωσε αυθημερόν την εγκυρότητα από την ‘’Καρτέλα της Μονάδος’’ και τον πληροφόρησε για τις περαιτέρω διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για την έρευνα και την ενδεχόμενη ταυτοποίηση με λήψη γενετικού υλικού (DNA).
    Τελειώνοντας τη συζήτηση, ο κ. Ανδρέου, πριν αποχωριστούμε και σχεδόν κλαίγοντας από συγκίνηση μου εξομολογήθηκε, ότι «Σπούδασε με τη σύνταξη του πεσόντος αδερφού του την οποία λάμβανε ο Πατέρας του και ότι επιθυμεί διακαώς να επισκεφθεί τον τόπο της θυσίας του αδελφού του Νικολάου».
Στις 10.1.2018, με επισκέφθηκε και πάλι προσκομίζοντας και μια φωτογραφία του αείμνηστου αδελφού του, που είναι έφιππος με στολή και πολεμική εξάρτυση. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας αναγράφεται:

«Για δείτε το κορμάκι μου τι λεβεντιά που έχει
να σας μιλήσει δεν μπορεί γιατί ψυχή δεν έχει».


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΑΝΔΡΕΟΥ, ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ, ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΞΑΝΘΗ, ΔΑΦΝΩΝ, ΜΟΣΧΟΠΟΛΙΣ, ΔΑΦΝΩΝΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΜΕΤΑΞΑΣ, ΙΠΠΕΑΣ, 1940, 1941, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΑΤΑΦΟΙ ΗΡΩΕΣ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΕΠΟΣ 1940, Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ