Οι Κουρήτες της Αιτωλίας είναι Κρήτες!

Οι Κουρήτες της Αιτωλίας
είναι Κρήτες!



Αρχαιότατοι κάτοικοι της Αιτωλο-Ακαρνανίας θεωρούνται οι Κουρήτες (> Κρήτες), οι οποίοι, λένε οι ιστορικοί, δεν έχουν καμμιά σχέση με τους Κουρήτες της Κρήτης!
Όντως στην (νυν) Αιτωλοακαρνανία είχαν εγκατασταθεί Λέλεγες, Κουρήτες, Τηλεβόες, κ.ά. Και αργότερα Ίωνες, Επειοί, Βοιωτοί, Αχαιοί και Αιολείς, κ.ά.
Οι Κουρήτες ίδρυσαν αποικίες γύρω από την Τριχωνίδα Λίμνη (τότε Θάλασσα).
Στην Καλυδώνα της Αιτωλίας - αποικία των Κρητών εκ Καλυδώνος νοτίου Κρήτης - έγινε ο εμφύλιος των Ελλήνων πόλεμος Κουρητών-Αιτωλών (προ του Τρωικού εμφυλίου). Ήταν τότε που ο Μελέαγρος μαζί με άλλα βασιλόπουλα επιδόθηκαν στην θήρα του κάπρου, που έστειλε ως τιμωρία επί ασεβεία η Άρτεμις. Ανάμεσα σε αυτούς που συνέτρεξαν ήταν και ο θείος του, αδελφός της μητέρας του, Αλθαίας, υιός του βασιλέα Θεστίου, και βασιλιάς κι ο ίδιος της γειτονικής Πλευρώνος, όπου κατοικούσαν οι Κουρήτες. Έτσι ξεσπά η θήρα του Καλυδώνιου Κάπρου, που έγινε αιτωλικό έμβλημα!
Το… 1899 / 1900 ευρέθησαν κι εδημοσιεύθησαν 5 έγχρωμες και ενεπίγραφες πλάκες από τον ναό του Θερμίου Απόλλωνος, στο ιερό Θέρμο Αιτωλίας.
Δείχνουν σκηνές, αρχαίας κρητικής ζωγραφικής τεχνοτροπίας, με γοργόνειο, με κυνηγό, με τον μύθο του Περσέως, με γυναίκα με το όνομα Χελιδόνα, και μια άλλη σκηνή με τρία ενθρονισμένα πρόσωπα (ίσως Λητώ-Απόλλων-Άρτεμις), σε μινωικού τύπου ανάκτορο…
Οι πλάκες φέρουν κορινθιακή γραφή. Ίσως έγιναν από καλλιτέχνη της Σικυώνος.
Έτσι, η σχέσις Κουρητών Αιτωλίας με τους Κουρήτες Κρήτης κερδίζει συνεχώς έδαφος…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
Και

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΙΤΩΛΙΑ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΚΟΥΡΗΤΕΣ, ΚΡΗΤΕΣ, ΚΡΗΤΗ, ΛΕΛΕΓΕΣ, ΤΗΛΕΒΟΕΣ, ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ, ΤΡΙΧΩΝΙΣ, ΚΑΛΥΔΩΝ, ΚΑΛΥΔΩΝΑ, ΜΕΛΕΑΓΡΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΛΗΤΩ, ΑΛΘΑΙΑ, ΘΕΣΤΙΟΣ, ΚΑΛΥΔΩΝΙΟΣ ΚΑΠΡΟΣ, ΠΛΕΥΡΩΝ, ΠΛΕΥΡΩΝΑ, 1899, 1900, ΘΕΡΜΟ, ΝΑΟΣ ΘΕΡΜΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ, ΘΕΡΜΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ, ΓΟΡΓΟΝΕΙΟ, ΠΕΡΣΕΑΣ, ΠΕΡΣΕΥΣ, ΧΕΛΙΔΟΝΑ, ΧΕΛΙΔΩΝ, ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ, ΜΙΝΩΙΤΕΣ, ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΓΡΑΦΗ, ΣΙΚΥΩΝ, ΣΙΚΥΩΝΑ, ΚΟΡΙΝΘΙΑ, ΙΩΝΕΣΕΠΕΙΟΙΒΟΙΩΤΟΙΑΧΑΙΟΙ, ΑΙΟΛΕΙΣ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ